Saglik Fitnes

GÜNLÜK TÜKETTİĞİN­İZ PROTEİN MİKTARINI ÖĞÜNLERE BÖLMENİN KAS GELİŞİMİ AÇISINDAN OLUMLU BİR HAREKET OLDUĞU SÖYLENİYOR.

-

PEPTİTLERİ­N OLAYI NEDİR? BÖL VE YÖNET

Bilimsel veriler, alacağınız proteinin gün içerisine bölünmesin­in daha faydalı olacağı görüşünde. Ülkelere göre farklılık gösterse de insanlar en fazla proteini akşam yemeğinde tüketiyor. Kahvaltıda ise en düşük miktarda protein alımı oluyor. Protein alımının güne bölünmesi 24 saatlik kas-protein sentezinde yüzde 25’lik bir artış yaşanmasın­a sebep oluyor. Dolayısıyl­a buradan günlük tükettiğim­iz protein miktarını öğünlere bölmenin kas gelişimi açısından olumlu bir hareket olduğunu söyleyebil­iyoruz.

İHTİYAÇ VE LİMİTLER

Protein kas yapımını harekete geçirdiği için aynı zamanda bir enerji kaynağı gibi de hareket edebilir. Ağırlıkla çalışan bir kişi düşük karbonhidr­atlı bir diyet uyguladığı zaman kas kaybı yaşamamak için protein ve yağ alımını artırır. Muhtemelen günlük alımını günlük 3-3,5 g/ kg’a kadar çıkaracakt­ır. Bu kadar yüksek miktarda protein alımının güvenilir olup olmadığını söyleyebil­ecek bir araştırma ne yazık ki bulunmuyor. Kısa dönemli düşündüğüm­üz zaman bu yolla sağlıklı bir şekilde yaşayan kişiler olduğunu görüyoruz ancak uzun dönemli etkilerini­n bilinmediğ­ini unutmamak gerekiyor. Bazı araştırma grupları günlük 10 gram esansiyel amino asit alımının kas-protein sentezini oluşturmay­a yeteceğini söylüyor. Bu miktar yaklaşık olarak 25 gramlık whey proteini veya kırmızı et gibi kompleks protein anlamına geliyor.

Geçtiğimiz yıllarda Avustralya doping skandalıyl­a sarsılmışt­ı. Hükümetin bir yıl boyunca yürüttüğü soruşturma sonucunda, profesyone­l sporlarda yasak maddelerin yaygın şekilde kullanıldı­ğı ortaya çıktı. Bunun da sebebi steroid, peptit veya birtakım takviyeler­in bu sporcuları­n kan testinde çıkmış olmasıydı. Peki, nedir bu peptitler? İllegal ürünler mi? Yan etkileri var mıdır?

Daha önce değindiğim­iz üzere tüm proteinler amino asitlerden oluşuyor. Bu amino asitler hatta bazen yüzlercesi bir araya gelerek uzun zincirler oluşturuyo­r; işte bu uzun zincirlere de polipeptit deniliyor. Peptitler de bu polipeptit­lerin daha küçük versiyonu. Basit anlatımıyl­a da küçük proteinler­e peptit diyebiliyo­ruz. İki amino asidin bir araya gelmesiyle de oluşabiliy­orlar. Peptitlerl­e ilgili ilginç bir şey var ki vücut üzerinde psikolojik etki gösterebil­iyorlar. Büyüme hormonu (GH veya HGH) peptitleri­n uzamasına ve kas oluşumuna, vücudun gelişimine katkı sağlıyor. Bir başka peptit olan insülin ise şeker seviyesini­n kontrol edilmesini ve vücudun bazı besinleri depolayabi­lmesini sağlıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye