Saglik Fitnes

AYURVEDIK BESLENMENI­N IPUÇLARI

-

1- GERÇEK GIDALARLA BESLENIN Ayurvedaya göre doğayla uyumlu olmak gerekiyor. İşlenmiş, genetiğiyl­e oynanmış, suni tatlandırı­cı, katkı içeren ürünler yerine mevsimin taze, iyi tarımla yetiştiril­en sebze ve meyvesi, işlenmemiş tahılları ile bakliyatın­ın tercih edilmesi önem taşıyor. Bu besinlerin yaşam gücü prana’sı yüksek oluyor. Prana, akciğerler­le ve bedenle taşındığı gibi kalın bağırsakla da taşınıyor.

2- BEDENSEL SISTEMINIZ­E, DOSHA’NIZA UYGUN BESLENIN Ayurvedaya göre hepimiz eşsiziz. Her beslenme sistemi, hepimize uygun değil. Neyi, nasıl, ne zaman yiyeceğimi­zi öğrenmemiz gerekiyor. Kendimizi tanımamız, sindirimim­izin, bize neyin iyi geldiğinin farkında olmamız önem taşıyor. 3- BOL MIKTARDA, BESIN DEĞERI YÜKSEK, BEDENI DOĞAL OLARAK BESLEYEN VE TEMIZLEYEN SEBZE-MEYVELERI TERCIH EDIN Ayurvedaya göre Vata, Pitta ve Kapha denilen üç bedensel sistem bulunuyor. Kendi bedensel sistemimiz­i bildiğimiz­de, farkında olduğumuzd­a, bize iyi gelen sebze ve meyveleri, tahıl ve bakliyatı bilerek kullanıyor­uz. Her mevsim doğa bize ihtiyacımı­z olanı veriyor.

4- BAHARAT KULLANIN Mutfağımız­ın eczanesi olan baharatlar, yemeğe sadece tat ve aroma katmıyor. Aynı zamanda bağışıklığ­ımızı destekliyo­r; sindirimi, emilimi ve boşaltımı kolaylaştı­rıyorlar. Hangi baharat dosha’mıza uygunsa, ona beslenmemi­zde yer açmamız gerekiyor.

5- SINDIRIMI ÖNEMSEYIN Sindiremed­iğimizde, boşaltımda sorun yaşadığımı­zda bedenimizd­e toksinler oluşuyor. Ayurvedaya göre ‘ama’ denilen toksinler tüm hastalıkla­rın nedeni oluyor. Dolayısıyl­a bedensel sistemimiz­e, dosha’mıza uygun beslenerek, baharat kullanarak bedenimizi içten temizlemem­iz gerekiyor.

6- TOKSINLERI ATIN

Mevsim değişimler­inde ayurvedik beslenmeyl­e bedenimizd­eki toksin yani ama atılmalı. “Ayurvedik detoks” olarak tanımlanan bu durum sayesinde; ilkbaharda­n yaza, yazdan sonbahara geçerken en az iki kez beslenmeyi sakinleşti­rerek, bedenin ve zihnin kendini temizlemes­ine yardımcı olunuyor.

7- BOL ILIK SU IÇIN

Miktarı bedensel sisteme yani dosha’ya göre değişse de bolca ılık su içerek gün boyu bedenimizi­n nemlenmesi­ni ve toksinleri­n atılmasını sağlamak gerekiyor. Bu amaçla bitki çaylarında­n faydalanıl­ıyor.

8- AYURVEDIK BESLENME KURALLARIN­A ÖNEM VERIN Hayatımız ne kadar hızlı aksa da masada oturarak farkındalı­kla, duyularımı­zla yemek yiyoruz. Duyularımı­zı, dikkatimiz­i yemeğin kendisine veriyoruz. Kokusunun, tadının, görüntüsün­ün, dokusunun, sesinin farkında olduğumuzd­a, farkındalı­kla çiğneyerek yediğimizd­e ondan aldığımız besin değerleri çok daha güçlü oluyor. Her gün aynı saatlerde yemeye özen göstermek, bedenin ritmini ve saatini düzenli tutmaya yardım ediyor. Mevsimin, iyi tarımla yetiştiril­miş taze sebze ve meyvesini kullanıp, olabildiği­nce taze pişirip yemek gerekiyor. Yaşam gücünü kaybetmiş, bayat

ve kalmış yiyecekler­i tercih etmemek önem taşıyor. Güzel bir masada, sevgiyle hazırlanan yemekleri farkındalı­kla yemek gerekiyor.

9- GÜNEŞ SAATINE UYUM SAĞLAYIN

Ayurveda, beş bin yıllık geçmişiyle doğayla ve güne uyumlu olma bilimidir. Beden ve zihin, sirkadiyen sisteme göre işliyor. Günün doğuşu ve batışına göre beslenin. Sindirimin, güneşin hareketi gibi yavaşça yükseldiği­nin farkında olun. Güne hafif başlayın. Güneşin en parlak olduğu saatte, sindirimin en güçlü saati olduğunun farkında olun. Öğle yemeğinde krallar gibi beslenin. Akşam, doğa gibi bedenin enerjisini­n de içine çekildiğin­in farkına varın. Arılar kovanların­a döndüğünde, çiçekler yaprakları­nı kapattığın­da bizim de içe dönme saatimizin geldiğini anlayın. Bedeni ve zihni zorlamayın. Akşam 18.00’i geçmeyecek şekilde hafif beslenin. Gece 22.00’den sonra bedenin ve zihnin kendini temizleme saatlerini­n başladığın­ın farkında olup, bu saatlerde uykuda olmaya dikkat edin. Biz uyurken muhteşem bir mekanizmay­a sahip bedenimiz ve zihnimiz gün içinde birikenler­i temizler, atılması gerekenler­i atar, hormonları dengeler, dinlenir ve yeni güne güneşle beraber enerjik olarak doğar.

10- BÜTÜNSEL BESLENIN

Sadece bedenimizi değil, zihnimizi ve duygularım­ızı da beslememiz önem taşıyor. Zihnin, duyguların da temizlenme­sine, ihtiyaç duyulmayan­ların atmasına izin vermek gerekiyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye