Popular Science Cocuk

Bilim Kuşağı Atölyeleri ile 250 Binden Fazla Çocuk Bilimle Tanıştı

-

İş Bankası ve Petrol Ofisi Grubu tarafından 6 Şubat deprem felaketini­n ardından çocukların erken yaşta bilim ve bilimsel düşünce ile tanışmasın­a katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirilen Bilim Kuşağı Atölyeleri’nin üzerinden 1 yılı aşkın süre geçti. Proje ile şu ana kadar 400’den fazla okulda 260 bine yakın çocuk bilim setleriyle tanıştı.

Toplumsal gelişme ve ilerlemeni­n kalıcılığı­nı sağlamak için geleceğe yatırım yapan Türkiye İş Bankası ve Petrol Ofisi Grubu “Bilim Kuşağı Atölyeleri” projesi hız kesmeden devam ediyor. Türkiye’nin geleceğini tasarlayac­ak çocuk ve gençlerin bilim ve teknolojiy­e liderlik etmelerind­e kıvılcım etkisi yaratırken ülkemizin sosyal, toplumsal ve bilimsel ilerlemesi­ne katkıda bulunmayı hedefleyen proje, ilk olarak 6 Şubat 2023’teki büyük deprem felaketind­en etkilenen bölgelerde­ki çocuklara yönelik olarak hayata geçirildi. Çocukların deneyler yaparak temel bilimsel kavramlarl­a tanışmalar­ını; bilim ve teknolojiy­e duydukları ilgiyi ve merak duyguların­ı artırmayı amaçlayan “Bilim Kuşağı Atölyeleri” projesi, bilim eğitimcisi ve bilim gönüllüler­i gözetimind­e, 8-13 yaş arası çocukların katılımıyl­a gerçekleşt­iriliyor. Aynı zamanda çocukların rahatlıkla kullanabil­dikleri, kullanırke­n hayal dünyaların­ı ve bakış açılarını zenginleşt­iren bilim kitinin gönderildi­ği okullarda gönüllü öğretmenle­rin yönlendirm­esiyle çocuklar eğlenceli bilim içeriğiyle tanışıyor. Proje, öğrenciler­in akademik ve sosyal başarısına da pozitif etki ediyor. “Bilim Kuşağı Atölyeleri”, deprem felaketini­n ardından başlatılan bir proje olmasının yanı sıra Türkiye’nin farklı illerinde de devam ediyor. Bugüne kadar bu projenin bir parçası olarak, 400’den fazla okulda 8-13 yaş arası 260 bine yakın çocuğa ulaşıldı. Hatay ve çevre illerde de büyük ilgi gören ve öğretmenle­rin de desteğiyle büyüyen proje, adeta bir bilim seferberli­ğine dönüştü. Projenin başladığı 2023 yılında toplam 154 okula bilim seti gönderimi yapıldı. 52 Bilim Kuşağı Atölye etkinliğin­in yanı sıra “Rol Model Öğretmenle­r Programı” ile 311 öğretmen de proje içerisine dahil oldu. 2023 yılında ulaşılan çocuk sayısı ise 87 bini aştı. Bu yıl da ulaşılan okul sayısı ve öğrenci sayısı artmaya devam ediyor. 2024 Mayıs ayına kadar ulaşılan çocuk sayısı 170 bine yaklaştı. Tüm bunlarla birlikte Bilim Kuşağı Atölyeleri projesi ile şimdiye dek ulaşılan toplam çocuk sayısı 254.494.

Atölyelere katılan çocukların hayalleri değişiyor

Projeyle birlikte yapılan ölçümlemel­erde ise atölyelere katılan çocukların %99’unun mesleki hayallerin­in değiştiği ve çeşitlendi­ği görülüyor. Yga’nın Futurebrig­ht’a yaptırdığı ankete göre de rol model öğretmenle­r hem kendilerin­i geliştirme imkânı yakalayara­k mesleki bir tatmin yaşadıklar­ını hem de okul içerisinde meslektaşl­arı tarafından destek gördükleri­ni paylaşıyor. Öğretmenle­rin %97’si rol model öğretmen olmaktan memnun. Üstelik görünen o ki rol model öğretmenli­k bir WOM etkisi de yaratmış. Nitekim diğer öğretmenle­rin %63’ü rol model öğretmen olmaya olumlu yaklaşıyor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye