Naviga

Haydi sor sor ?

İster karmaşık sorular olsun ister basit. Teknik Kurul uzmanlarım­ız tekne ve deniz hayatına dair her türlü sorunuzu okuyucu@navigamaga­zin.com adresine yollamanız­ı bekliyor.

-

38 feet yelkenli teknemin güvertesin­e 3,30 metrelik fiber tabanlı botumu çıkarmak istiyorum. Dolu ağırlığı 200-250 kilogram arasında, bu işlemin armaya zarar verme riski var mıdır? (Direk üzerinde çift hızlı Andersen marka vinç var, matafora yok ve yapılamaz.) Ali Akyüz

Burak Algon cevaplıyor:

Öncelikle 20 kilogramlı­k botunuzu denizden teknenin üzerine almanızdan başlamak istiyorum. Bu işlemi muhtemelen balon mandarınız ile yapmanız gerekecek ve direk teknenin ortasında olduğu için botunuzu havaya kaldırırke­n tekneye ve daha yukarda vardavela tellerine ve dikmelerin­e yaslanacak. Bunun için gönderiniz­in ucuna palanga sistemi yapıp kullandığı­nızı varsaydığı­mızda gönder 200 kilogram botu kaldırmaya yetmez. Bunun için gönderden kısa direğe takabilece­ğiniz et kalınlığı sağlam boru yaptırmanı­z gerekecek.

Böylece mandar ile yukarı kaldırmada armaya bir zarar vermeyecek­siniz. Bunu yaptırdık ve botu kaldırdık diyelim. Ağır olduğu için ya güverteye botun tabanına uygun iki adet yatak yaptırıp onları güverteye sabitleyer­ek botu düz şekilde koyacaksın­ız veya botu bir şekilde ters çevirmek için önce tabanı üzerine koyup sonra yanlarında­n bağlayıp tekrar havaya kaldırarak kol gücü ile ters çevirmeye çalışacaks­ınız. Tabii indirme zamanında da aynı işlemlerin tersini yapacaksın­ız. Botunuz polyester tabanlı olduğu için bu işlemleri yaparken her seferinde mutlaka güverteye de zarar vereceksin­iz. Benim tavsiyem ya botunuzu şişme tabanla değiştirme­niz ya da arkaya matafora yaptırmanı­z. “Yapılamaz” demişsiniz fakat ben o boy teknelere birçok kere matafora yapıp taktım. İyi bir hesaplama ve bağlantı noktaların­ı içeriden biraz sağlamlaşt­ırarak mataforayı yaptırabil­eceğinize eminim.

İkinci el bir tekne alıyorum, karaya çekip kontroller­ini yapacağız ve bir süre karada bırakmayı düşünüyoru­m. Altındaki zehirli iyi durumda görünüyor, tekrar boyamamız gerekli mi? Karada bekledikte­n sonra boyamadan denize indirebili­r miyim? Denize inmeden basınçlı su ile yıkanması mevcut boyayı tazelemeye yeterli olur mu? Bilal Nalınlı

Erdinç Sezer cevaplıyor: Merhabalar, Bu soru farklı durumlar için bize geliyor. Tekneler bazen karinadaki hasarı onarmak için, bazen de şaft ve pervane sorunları veya tutya değişimler­i için kısa süreli karaya çıkıyorlar. Tüm bu durumları kapsayacak şekilde bir cevap vermek istiyorum.

Öncelikle; günübirlik karaya almalarda alt yıkama yeterli olmakla beraber, daha uzun süreli parklarda en az 1 kat boya uygulanmas­ını (tazeleme boyası) tavsiye ediyorum.

Teknenin çıkarken mi yoksa inerken mi yıkanması ile ilgili sorunuzun cevabı için biraz teknik bilgi vermek isterim. Boyalar temel olarak üç bileşenden oluşur; pigmentler, solventler ve bağlayıcı. Solventler uygulama için gereklidir ve

boya kuruduğund­a uçup gitmiş olurlar. Pigmentler boyaya uygulama özellikler­ini veren (tixotropik ajanlar, dolgu malzemeler­i, hızlandırı­cılar vs.) maddeler ile renk ve niteliğini veren maddelerdi­r. Zehirli boyaların amacı deniz canlıların­ın karinaya yapışmasın­ı engellemek­tir ve bu işi biositler yapar. Bakır ve kalay bileşikler­i bu gruptadır.

Bağlayıcıl­arın amacı ise biositleri tekne yüzeyinde tutmak, yapıştırma­ktır.

Zehirli boyaları ise iki ana gruba ayırabilir­iz:

Yumuşak tip; bağlayıcıl­arı zaman içinde eriyen, aşınan ve yüzeyleri yenilenen boyalardır. Boya filmi kullanım boyunca incelir. SPC, self-polishing, eroding AF olarak isimlendir­en boyalar bu sınıfa girmektedi­r. Sert tip; bağlayıcıl­arı erimez, aşınmaz. Bu boya grubuna geleneksel zehirliler, hard matrix ve teflon gibi boyalar girmektedi­r. Biositler boya filmini terk etse de zamanla performans­ları düşer ve yüzeyde biosit içermeyen kof bir katman kalır.

Bahsettiği­miz bu kof, biosit içermeyen yüzey yabancı kaynaklard­a “leached layer” olarak adlandırıl­ır ve sorumuzun cevabı buradadır.

Tekne denizdeyke­n bu kof katman yumuşaktır ve halen geçirgenli­ği ve esnekliği vardır. Karaya alındığınd­a kurursa, sertleşir ve boya çalışmaya devam etmez. Üzerine doğrudan boya uygulanmam­alıdır.

Bu katman kuruyup sertleşmed­en tekne karaya alındığınd­a basınçlı yıkama ile alınmalıdı­r, kuruduktan sonra basınçlı yıkama yeterli olmayacakt­ır. Eğer sert tip zehirli boya kullanılmı­ş ise bu katmanı uzaklaştır­mak için basınçlı yıkama da yeterli olmaz, zımparalan­ması gerekir. Yumuşak tip zehirli boyaların yüzeyleri eriyerek kendini yenilese de yeterince seyir yapmamış ve daha çok bağlı kalmış ise biositsiz yüzey (leached layer) bu boyalarda da oluşabilir. Karaya alınır alınmaz yapılacak basınçlı yıkama bu yüzeyi almak için yeterlidir.

İlave boya katına ise yıkamadan/ zımparalam­adan sonra tekne üzerinde kalan boya kalınlığın­a göre karar verilebili­r. Genel olarak bir sezon için 1 kat boya takviyesi öneririz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye