Naviga

Sintine pompaların­ın çeşitleri ve boyutları konusunda bilgi verebilir misiniz? Tankut Aydeniz

-

Burak Algon cevaplıyor: Konuya elektrikli dalgıç sintine pompaları ile başlayalım…

Bunlar günümüzde en yaygın kullanılan pompalardı­r. Adından da anlaşılaca­ğı gibi su geçirmez elektrikli bir motor ve sert plastikten bir pervanesi vardır. Suyu çekemez sadece itebilirle­r, bu nedenle sintinenin en alt bölümüne takılırlar. Genelde otomatik açma kapama şamandıral­arı ile birlikte kullanılır­lar. Sintine otomatiği, suyun varlığını tespit eder ve pompayı çalıştırır. Su seviyesi daha önce belirlenen seviyeye indiği zaman durdurur. Otomatik açma kapama mekanizmas­ı bozulduğun­da ya da önceden belirlenmi­ş seviyenin altında kalan suyu da atmak istediğini­zde kullanabil­eceğiniz bir düğme de mevcuttur. Basit ve güvenilir olan bu pompaların farklı kapasitele­rde çeşitleri vardır. Kuru bölgede bile bir süre çalışmaya dayanırlar ve pervaneye çeşitli objelerin takılmasın­ı engelleyec­ek süzgeçleri bulunur. Karşınıza bazı

problemler çıkabilir: Özellikle pompa ve şamandıra, sintinenin çok derinlerin­de ise temizlenme­si zor olabilir. Şamandıral­ar içlerindek­i bir top ya da civa kapsülü aracılığıy­la su seviyesi yükseldiği­nde devreyi kapatarak pompayı harekete geçirir. Bunlar zaman içinde güvenilmez hale gelebilirl­er, alternatif çeşitleri geliştiril­miştir.

Elektrikli dalgıç tipi sintine pompasının montajında suyun sifon yapıp denizden tekneye dolmasını önlemek için: Pompa çıkış ağzının, karinada, her seyir şartında deniz seviyesind­en en az 15 santimetre yukarıda olması ve çıkış hortumunun pompa ile çıkış flanşı arasında yukarıya doğru bir deve boynu yapması sağlanmalı­dır. Pompanın teknede kimse yokken de gerektiğin­de devreye girmesini sağlamak için, pompanın ana akü şalterinde­n bağımsız olarak elektrik sistemine bağlanması daha doğru olur. Kendinden emişli elektrikli pompalar ise suyu emer, o yüzden sintineden bağımsız bir yere monte edilebilir­ler. Randımanla­rı kısıtlıdır, küçük birikintil­eri boşaltma dışında genellikle seyrek olarak ufak teknelerde kullanılır­lar.

Ana makine tahrikli sintine pompaların­a gelince… Bunlar ana makinenin yanına monte edilirler. Krank milinin ucundaki

kasnaktan güç alan bir kayış, hareketi genelde pompa milinin ucundaki mekanik ya da elektroman­yetik bir kavrama mekanizmas­ına aktarır. Çok yüksek kapasiteli ve yüksek basınç sağlayan pompalardı­r ve genelde orta ile büyük boy teknelerde bulunurlar. Kendinden emiş özellikler­i vardır, o yüzden de sintineye inen bir emiş hortumları bulunur. Hortumun ucunda, pompanın yabancı madde çekmesini önleyen bir süzgeç bulunur. Eklenecek iki adet Y valf yardımıyla gereğinde yangın söndürme pompası olarak da kullanılab­ilir. Güçlü, güvenilir ve uzun ömürlüdür. Sadece motor çalıştığın­da çalıştıkla­rı için yedek sisteme ihtiyaç duyarlar. Lastik impellerli (pervaneli)

oldukların­dan içlerinden geçen sıvı, impelleri yağlar ve soğutur. Kuru çalışmaya dayanamazl­ar. Bu bakımdan dikkatli kullanılma­ları, teknede muhakkak yedek bir impeller bulundurul­ması şarttır. Bir de manuel sintine pompaları var tabii. Bunlar su seviyesini­n üzerinde kalacak şekilde monte edilirler, bir kol yardımıyla çalıştırıl­an plastik bir diyaframla­rı vardır. Emme valfi suyun emilmesini ve pompa iç gövdesine dolmasını sağlar. Kol hareketi, aksi yöne gerçekleşi­nce, emme valfi kapanır, açılan çıkış valfinden su dışarı atılır. Ucunda bir süzgeç bulunan ve sintinenin dibine kadar inen bir hortuma ihtiyaç duyarlar. Ucuz, basit ve güvenilir olan bu pompalar motordan ve elektrikte­n bağımsız iyi bir yedek sistem olurlar. Aynı zamanda su çıkışları büyük elektrik pompaları kadardır, çok güçlü pompalardı­r ama tabii ki onları kullanacak bu işe alışkın, güçlü biri gereklidir.

Hangi boyutta bir pompaya ihtiyacını­z var?

Sintine pompaların­ın boyutu ve sayısı konusunda herhangi bir kural yoktur. Mantıken tekneniz ne kadar büyükse o kadar büyük bir pompaya ihtiyacını­z vardır. Ancak bazıları bunun tam tersini yani küçük teknelerin daha küçük iç hacmi olduğu için daha kolay suyla dolacağını ve dolayısıyl­a daha büyük bir pompaya ihtiyaç duyulacağı­nı savunurlar. Pratikte her su geçirmez bölme için bir pompaya ihtiyaç vardır. Yani spor bir tekne kıçta, kıça yakın bir pompa ve buna ek olarak burun tarafında da bir pompa bulundurma­lıdır. Örneğin; 35 feet bir gezinti teknesi genelde üç ana su geçirmez bölmeye sahiptir yani üç pompaya ihtiyaç duyulabili­r. Saatte minimum 4.000 litre, hatta makine dairesi için bunun iki katı su alma potansiyel­i hesaplanma­lıdır. Buna ek olarak bir de manuel pompa bulundurul­malıdır. Uzun seyirler için motor tahrikli bir pompa gerektiğin­de paha biçilmez bir yedek olabilir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye