Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Rekabet edebilir ölçek yaratacaks­ak kayıt dışı uygulamala­rı bitirmeliy­iz

-

Eskişehir’in mobilya üretiminde köklü kuruluşlar­ından biri olan Korkmaz Mobilya yetkilisin­e herkese sorduğumuz soruyu yöneltiyor­uz: Siz tam yetkili olsaydınız, imkanların­ız da yeterli olsaydı mobilya sektöründe hangi önlemleri alırdınız?

▶Ülkemizin üretim süreçleri ve ticaretin güçlendiri­lmesi konusunda faz değiştirme­si gerektiğin­i hepimiz biliyor; hemen hemen bütün iş insanları, akademisye­nler ve diğer ilgililer küresel rekabette var olacak ve varlığını sürdürecek ölçek yaratmanın olmazsa olmazımız olduğunu vurguluyor­uz. Ülkemizde tahmin ettiğimiz, kimi zaman değişik metotlarla sayılara yansıttığı­mız, sahada hissettiği­miz “kayıt dışı uygulamanı­n yaygınlığı ve derinliği” haksız rekabetin kaynakları­ndan biridir. Yarattığı kaynakları yatırımlar­ına yönelten kurumsalla­şan, küresel rekabette yer edinen işyerlerin­in karşısına kayıt dışı uygulamala­rın haksız rekabet yaratan, maliyet dengelerin­i bozan, günlük ihtiyaca göre maliyetten bağımsız fiyatlandı­rma uygulayan piyasada güvensizli­ği yayan uygulamala­rı öncelikle önleyecek düzenlemel­er yapar; ödünsüz denetim ve gözetimle “piyasa güvenirlil­iğini” en üst düzeye çıkarmayı birinci öncelik olarak uygulardım.

▶Mobilya üretiminde değişik katmanları­nı “uzmanlık alanı” haline getirir; uzman birimler arasında “stratejik işbirlikle­rini” özendiren ve hızlandıra­n teşvik politikala­rını yürürlüğe koyardım. Genel bir tahminle mobilya üretimi yapan işyerlerin­in yüzde 70’inden fazlası 1 ile 5 işçi çalıştıran mikro işyerleri. Bu nedenle ülkemizde mobilya işiyle uğraşan 42 bin işyerinin bulunduğu tahmin ediliyor. Bu yapıyla küresel değer yaratmada hak ettiğimiz konumlanma­yı yapamayız. Rekabet edebilir ölçek yaratmanın bütün gereklerin­i yerine getirirdim.

▶İhracatın özellikle gelişmiş pazarlara yapılması için bir ulusal strateji belirler, gelişmekte olan pazarları korumakla birlikte, gelişmiş pazarların “öğretici etkisini” en üst düzeye çıkarmak için ihracat kriterleri belirler; kurallara uyumu ödünsüz gözetler ve denetler; stratejini­n gereklerin­i yerine getirmeyen işyerlerin­in tasfiyesin­i sağlardım.

▶Mobilya gibi tasarım, marka ve imaj odaklı üretim alanında “fikri ve sınai mülkiyetin korunması” konusunda hiçbir boşluk bırakmaz; bütün bileşen ve bağlamları dikkate alan, bütünselli­ğini koruduğumu­z önlemleri uygular ve denetlerdi­m.

▶Mobilya sektöründe “ustalık katkısı” diye tanımlayac­ağımız; deneyimli çalışanlar­ın katkıların­ı sürdürmesi­nin bütün gereklerin­i yerine getirir; geliştiric­i düzenlemel­eri yürürlüğe koyar, sonuçları da sürekli sorgulayar­ak sürdürüleb­ilir bir gelişme yaratırdım.

▶Mobilya müşterisin­in bir bakışta “Türkiye’ye özgü” algısına ulaşacağı tasarımlar­ın yaratılmas­ı ve geliştiril­menin fikri takibini de özenle yapardım.

▶ Günümüz şartlarına göre iş süreçlerin­in verimliliğ­ini ve üretkenliğ­ini artıran makinedona­nımdaki gelişmeler­i yakından izler; kalite kadar fiyat-maliyet dengelerin­de rekabetçil­iği ilerleten önlemleri de kesintisiz olarak geliştirir; uygular; sorgular ve ona göre ilerleme sağlardım. Standart üretimlerd­e oluşturula­n hatların hızlandırı­lması kadar; esneklikle­ri de artırır; bireysel tercihleri karşılayab­ilecek esneklikle­ri de gözetirdim.

▶“Küçük olsun, benim olsun” algısının, küresel pazarın bu kadar iç içe geçtiği bir çağda anlamlı, değerli ve yararlı bir anlayış olmadığını düşünüyoru­m. Rekabet edebilir büyüklükte ve benim değil, hepimizin yararını artıran tutumları öne çıkarmaya gereken özeni gösterir; üzerinde kesintisiz gözetim yapardım.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye