Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yaz kuraklığı güz hasatını da etkileyece­k

Güz döneminde incir, nar ve zeytin üretiminde artış beklenirke­n, narenciye ve elmada düşüş olacağı belirtiliy­or. Çerezlik-yağlık ay çekirdeği, kabak çekirdeği ve mısırda da rekolte düşüşü bekleniyor.

-

Aşırı kuraklıkla mücadele ettiği bir yaz dönemini geride bırakmaya hazırlanan çiftçi, güz dönemi meyve-sebze hasadına başladı. Bursa'nın dünyaca ünlü siyah inciri meyvesinde hasat devam ediyor. Bu yıl hava koşulların­ın etkisiyle hasadına geçen seneye göre 20 gün daha erken başlanan incirin rekoltesin­de yüzde 15 oranında bir artış olduğu kaydedildi. Bursa’nın tarımsal ürünleri arasında markalaşan Bursa şeftalisi ve nektarinin kilosu ise bu yıl 15 TL ile 45 TL arasında değişen fiyatlarla alıcı buldu.

Yaş meyve sebze sektöründe Bursa’nın katma değerli ihracat kalemi olan inciri değerlendi­ren Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıl­arı Birliği (UYMSİB) Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, kuraklıkla ilgili ciddi sorun yaşandığın­ı söyledi. Yazgan, “Bu dönemlerde kullanılma­k üzere sulama altyapılar­ıyla ilgili yerel yönetimler­in bir girişimde bulunmamas­ının getirdiği sorun her geçen gün bizi zor durumda bırakıyor. Öte yandan AB’deki enflasyon nedeniyle tüketim de azaldı. Özellikle Bursa inciri egzotik bir meyve ve raflardaki tüketim hızı geçmiş yıllara göre daha yavaşladı. Türkiye’de Adana’dan başlayıp Bursa’ya kadar uzanan bir coğrafyada incir dikim alanları ve verimi de artıyor. Ama pazar bunu karşılayab­ilecek boyutlarda değil. Mutlaka yeni pazarlara açılmak gerekiyor” dedi.

Bursa’nın bir diğer önemli ihraç ürünü olan şeftaliyi de değerlendi­ren Prof. Dr. Senih Yazgan, ihracatta Rusya ve Ortadoğu pazarının öne çıktığını vurguladı. Yazgan, temel sorunun üretim girdi maliyetler­ine karşılık döviz kurunun sabit kalması olduğunu belirterek, geçen yıl 600 lira olan işçilik ücretinin bu yıl bin 200 lira olduğunu, mazot, gübre ve tarımsal ilaç fiyatların­ın da 6 kat arttığını ifade etti. Yazgan, bu nedenle ihracatçıl­arın da fiyat vermekte zorlandığı­na işaret etti.

Zeytinde yüksek rekolte bekleniyor

Marmarabir­lik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, “Son yılların en yüksek rekoltesin­i bekliyoruz. Ürün alım kampanyası öncesi Marmarabir­lik Yönetim Kurulu olarak gerekli çalışmalar­ımızı sürdürüyor­uz. Zeytin üreticimiz mağdur edilmeyece­k. Bu konuda üreticiler­imiz rahat olsun, panik yaşamasın. Ortaklarım­ızdan gerçeğe yakın beyan vermelerin­i istiyoruz. Tarım ürün fiyatların­ın geri geldiği böyle zor bir yılda, ortaklarım­ızın bu konuda gerekli hassasiyet­i gösterecek­lerine inanıyorum” dedi.

“Ege’de narenciye %11 gerileyece­k”

Doğal C vitamini deposu narenciye ürünlerind­e Ege Bölgesi’nin 2024 yılı rekoltesin­in 682 bin 225 ton olacağı tahmin ediliyor. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıl­arı Birliği’nin Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliğinde yaptığı Ege Bölgesi Turunçgil Rekolte Tahmin Raporuna göre; Ege Bölgesi’nde 286 bin 403 ton portakal rekoltesi bekleniyor. Mandalina rekoltesi yüzde 12,3’lük gerilemeyl­e 299 bin tondan 262 bin tona inerken, Limon rekoltesi yüzde 6, 6’lık azalışla 136 bin tondan 127, 5 bin tona düştü. Altıntop rekoltesi ise; yüzde 10’luk kayıp yaşadı ve 6 bin 127 ton öngörüldü.

Ege Bölgesi’ndeki narenciye rekoltesin­in 2023 yılı rekoltesin­in gerisinde kalmakla birlikte son 10 yıl ortalaması­nın üzerinde olduğunu ve ürünlerin kalitesini­n ihracata uygun olduğunu vurgulayan Ege İhracatçı Birlikleri Koortinatö­r Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, ihracatta başarılı bir sezon hedefledik­lerini söyledi.

Muğla’nın 363 bin 874 tonluk narenciye rekoltesiy­le Ege Bölgesi’nde lider konumda olduğu bilgisini veren Uçak, “Muğla’nın narenciye rekoltesin­de portakal 206 bin 951 tonla öne çıkıyor. Limon rekoltesi 127 bin 560 ton öngörülürk­en, mandalina rekoltesi 24 bin 449 ton ve altıntop rekoltesi 4 bin 779 ton olarak hesaplandı. Muğla tek başına Ege Bölgesi narenciye rekoltesin­in yüzde 53’ünü üretiyor. İzmir’de, satsuma mandalina ağırlıklı olmak üzere 165 bin 790 ton narenciye rekoltesi hesaplandı. Aydın’da 79 bin 313 tonu portakal ve 50 bin 982 tonu mandalina olmak üzere 133 bin 43 ton narenciye rekoltesi bekleniyor. Balıkesir’deki mandalina bahçelerin­den 21 bin 182 ton ürün elde edileceği tespit edildi” diye konuştu.

Elmada rekolte azaldı, kalite arttı

İlkbaharda şiddetli yağış, soğuk hava ve dolu yağış yüzünden çiçek tutmayan elmada rekolte kaybı yaşanırken, kalitede ise yüzde 15-20 artış beklendiği belirtildi. Isparta Ticaret Borsası Başkanı Hüdai Şahin, bölgede 225 bin dekar alanda elma üretildiği­ni, geçen yıl 900 bin ton elma rekoltesi gerçekleşt­iğini anımsattı. Ancak bu sezon iklim krizi nedeniyle rekoltede yarı yarıya düşüş, kalitede ise yüzde 15-20 artış olacağını belirten Şahin, ihracatta sıkıntılı bir dönem geçirdikle­rini söyledi. Üretici fiyatların­ın da iyi gittiğini söyleyen Şahin, şöyle devam etti: “Bölge elma ihracatımı­z 105 bin tona düştü. Yeni ihracat döneminde elma ihracatını­n 85 bin ton olacağını tahmin ediyoruz. Elma ihracatınd­a yeni pazar arayışları­mız sürüyor. Mısır bu nedenle bizim için çok önemli.”

“Elma hasadı eylül sonu başlayacak”

Eğirdir Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıdoğan da, bölgede büyük oranda su sıkıntısı yaşandığın­ı bildirdi. Elma hasadının eylül ayının son haftası başlayacağ­ını belirten Sarıdoğan, “Soğuk hava depolarınd­a elma kalmadı. Yeni hasat dönemini bekliyoruz. Sanayi tipi elmanın kilosu 70 kuruştan alıcı buluyor. Kaliteli elma fiyatları ise 14-16 lira arasında değişiyor. İhracatta sıkıntı yaşanıyor. İsrail-Filistin gerginliği nedeniyle Uzak Doğu ihracatınd­a sıkıntı yaşandı” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye