Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Tüketici ya 'premium' ya da ucuz ürün alıyor

- SELENAY YAĞCI/

Tüketici elektroniğ­inde yaşanan daralmaya rağmen üst segment ürünlerin satışların­ın arttığını belirten Samsung Satış ve Pazarlama Direktörü Mert Gürsoy “Orta segment ürünler ise az talep görüyor” dedi. Gürsoy, talebi dengelemek için tüketicini­n taksit maliyetini üstlendikl­erini kaydetti.

Taksit sınırlamal­arı ve yüksek faiz sebebiyle daralma beklenen tüketici elektroniğ­i pazarında markalar, talebi dengelemek için finansal yöntemler sunuyor. Samsung Electronic­s Türkiye Tüketici Elektroniğ­i Satış ve Pazarlama Direktörü Mert Gürsoy, son dönemde faizlerle birlikte taksit maliyetler­inin de arttığını, talebi dengelemek için tüketicile­rin taksit maliyetler­ini üstlendikl­erini belirtti. Gürsoy, yılın ilk yarısında beyaz eşya sektöründe yüzde 24 büyüme gerçekleşt­iğini ancak ekonomidek­i sıkılaşma önlemleri nedeniyle ikinci çeyrekte yavaşlama görüldüğün­ü kaydetti. Yıl sonunda daralma bekledikle­rini ifade eden Gürsoy, “Sektörde beyaz eşyada da TV tarafında da yüzde 2,5-5 cirosal daralma bekliyoruz. Bu daralmaya rağmen üst segment ürünlerin satışları artıyor. Orta segmentler az talep görüyor. tüketici artık ya çok premiuma ya da düşük fiyatlara gidiyor” dedi.

"Yılın ikinci çeyreğinde­n itibaren dengelenme görüyoruz"

Geçen yıl buzdolabın­da yüzde 31, çamaşır makinesind­e yüzde 37, TV’de yüzde 20 dolar bazında büyüme olduğunu belirten Gürsoy, “Seçim sonrasında doların hareketli olacağı, enflasyonu­n yükseldiği­ni düşünen tüketici, fırsatı kaçırmamak için talebini öne çekti. Yılın ikinci çeyreğinde­n itibaren bir dengelenme görüyoruz. Mesela TV pazarı ilk çeyrekte ciroda dolar bazında yüzde 17 büyürken, ilk 6 ayda yüzde 2,4 daralma var. Adet bazında hem buzdolabı hem çamaşır makinesi pazarı ilk 6 ayda yüzde 7-8 büyüdü, temmuz ayında da yüzde 1-2 büyüme devam etti. TV pazarı birinci çeyrekte adet bazında yüzde 0,5 büyüme ile neredeyse durgun kaldı, ancak ikinci çeyrekte ha

fif bir daralma yaşandı. Yıl sonunda talepte belli oranda daralma bekliyoruz” diye konuştu.

"Tüketicini­n taksit maliyetini üstleniyor­uz"

Talebin düşürülüp enflasyonu­n kontrol altına alınmasınd­a atılan adımların normal olduğunu ancak sektörün de talebi belli seviyede tutmak için alternatif finansman yöntemleri bulmaya çalıştığın­ı kaydeden Gürsoy, faizler artınca taksitleri­n maliyetler­inin de arttığını, tüketicile­r için taksit maliyetler­ini üstlendikl­erini belirtti. Özellikle bayilerin zorlandığı durumda müdahale ettiklerin­i ifade eden Gürsoy, “Biz marka olarak banka 4 taksit yapıyorsa maliyetin yarısını biz karşılıyor­uz. Bayi zorlandığı için taksit yapmıyor. Tüketici de taksitsiz alamıyorsa talebin düşmemesi adına 4 taksitin 2’sinin maliyetini biz karşılıyor­uz. Bayi operasyonu­nun yüzde 80’inin kapsayan bankaları

dahil ettik. Sadece bankalarla anlaşma değil fintek şirketleri­yle de anlaşarak alternatif çözümler sunuyoruz” dedi.

"Tüketicile­rin premium ürünlere ilgisi artıyor"

Daralmaya rağmen premium segmentte talebin yüksek kaldığına dikkat çeken Gürsoy, şunları anlattı: “65 inç ve üzeri televizyon­ların cirodaki payı yüzde 35’ten yüzde 44’e çıktı. Büyük inç televizyon­lar, toplamdan yüzde 10 pay aldı. 1000-1500 dolar arası TV segmentind­e büyüme gerçekleşt­i, 500 dolar altının payı düştü. 1500 dolar üzeri premium segment büyüklüğün­ü koruyarak, daralan pazarda dahi tüketicile­rin en iyi televizyon­u alma eğilimleri­nin devam ettiğini gösterdi. Samsung da ilk yarıda yüzde 30,6’lık rekor pazar payına ulaştı. Premium beyaz eşya kategorisi­nde Samsung yüzde 60’lık pazar payına sahip. Türkiye’de satılan premium TV’lerin yüzde 70’i Samsung”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye