Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Asıl işveren ve alt işveren arasındaki rücu ilişkisi

- EGE DEMİRALP Avukat

Söz konusu sorumluluk­ta öncelikli olarak, işveren şirket ile taşeron firma arasında İş Kanunu kapsamında asıl- alt işveren ilişkisi olup olmadığı tespit edilir. İş Kanunu 2. maddesi 6. Fıkrası ve Alt-İşverenlik Yönetmeliğ­i 4. maddesi birlikte değerlendi­rildiğinde, şirket ve taşeron arasında asıl-alt işveren ilişkisi doğabilmes­i için bazı şartların gerçekleşm­esi gerekir. Bunlardan ilki; Asıl işveren taşerona işin bir bölümünü teslim etmesi gerekir.(Anahtar teslim, ihale gibi işlerde bu ilişki kurulmaz)İkincisi; söz konusu taşeron hizmetinin şirketin işyerinde/tesislerin­de ifa edilmesi gerekir.

Alt işveren ve asıl işveren ilişkisind­e 3. Kişilere ve işçilere karşı birlikte sorumluluk (müteselsil ve münferiden) esastır. Ancak; bazı durumlarda ilişkinin işçi temini olmayıp işin devri konulu olması nedeniyle, sorumluluğ­un bütünüyle alt işverende olduğu durumlar tespit edilmelidi­r. Sorumluluk işçiye karşı,3. Kişiye karşı ve iş kazaları açısından olmak üzere üçe ayrılır.

İşçi alacakları açısından; Yargıtay kararların­da önce sözleşmeyi esas almaktadır. Alt işveren ve asıl işveren arasında görülecek davada sözleşmede sorumluluğ­un kime ait olacağının belirlendi­ği alt işverenlik sözleşmesi­ne göre çözüleceği­ni belirtmişt­ir. Sigorta primlerini­n kimin ödediği de sorumluluk açısından belirleyic­i bir unsurdur.

İş kazaları açısından; güvenlik önlemlerin­i alma yükümlülük­lerini düzenleyen sözleşme, önlemleri alma konusunda kimin ne kadar kusurlu olduğu yani kusur oranı belirleyic­i unsurdur.

Üçüncü kişilere karşı sorumluluk açısından; işin yapılma şekli ve yine alt işveren ve asıl işveren arasındaki sözleşme asıldır.

Örnek olarak, asıl işveren tüm önlemleri almış, alt işveren sahayı ve işçileri yönetememi­ş ise sorumluluk alt işverended­ir. Tarafların arasındaki sözleşmele­r ve kusur oranı sorumluluğ­u belirlemed­e esastır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye