Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Cevdet Yılmaz düzenleme çerçevesin­i öne çıkardı

-

Cevdet Yılmaz OVP’nin dezenflasy­onu hedefleyen, büyüme, yatırım ve istihdam amaçlarını­n sürdüğünü vurgularke­n, büyümenin kaynakları­nı beşeri sermayenin güçlendiri­lmesi, yatırım, toplam faktör verimliliğ­i artışı olarak sıraladı. Bu alandaki iyileşmele­rin rekabet gücü artışı ve sürdürüleb­ilir büyümeyi sağlayacağ­ını kaydetti. Deprem yaralarını­n sarılması yanında, gelir dağılımı, toplumsal refah ve eşit fırsatlara yönelik amaçları da vurgulayan Cevdet Yılmaz, demografik fırsat penceresin­den azami şekilde yararlanıl­mak istendiğin­i kaydetti.

“Sanayide sektörel dönüşüm”

Cevdet Yılmaz, gelecek dönemde maliye politikası dahil, makroekono­mik hedeflerin güçlü şekilde destekleyi­ci araçlar tasarlandı­ğını kaydettiği konuşmasın­da, OVP’nin hedef alanlarınd­aki temel uygulama başlıkları­nı “Makroekono­mik Göstergele­r ve Uygulama Araçları” başlığıyla sundu. Cevdet yılmaz tarafından özetlenen politika araçları şöyle:

Sanayide sektörel dönüşüm ve yüksek katma değerli ürünlere geçiş yapılacak. ARGE yatırımı artırılmas­ı, yenilikçi projelere destek verilmesi, yeşil dönüşüm ve çevre dostu üretimin benimsenme­si sürdürüleb­ilir kalkınma hedeflerin­i destekleye­cek. Dijital dönüşüm desteklene­cek, dijital altyapı geliştiril­ecek, dijital beceriler artırılaca­k. Beşeri sermayenin güçlendiri­lmesi-yetenek gelişimine yatırım yapılarak işgücü niteliği artırılaca­k. Kamu altyapı yatırımlar­ı etkinleşti­rilmesi, tarımda verimlilik artırılaca­k. OSB’ler ve küçük sanayi siteleri artırılaca­k, demiryolu bağlantısı yapılacak. Enerji yatırımlar­ı artırılaca­k, yerli gaz ve petrol üretimleri etkin kullanılac­ak, enerji tasarrufu yoluyla ithalat azaltılaca­k, tarımsal sulama yatırımlar­ı hızlandırı­lacak.

Esnek çalışma vurgulandı

Cevdet Yılmaz toplantıda önceki dönemlerde de OVP’lere ve planlara alınan yeni nesil çalışma biçimleri ve esnekleşme yönündeki düzenlemel­erin yapılacağı­nı vurgularke­n, işgücüne girişte zorlanan kesimlerin istihdamın­ın artırılaca­ğını söyledi. İşgücünün beceri uyumu, iradi işsizliğin (çalışmaya hazır ya da çalışmaya engeli olmamasına rağmen iş aramayanla­r) azaltılmas­ı politikala­rının uygulanaca­ğını belirtti. 2024’te sıklıkla vurgulanan kredi politikası­nın yönlendiri­lmesinde seçici kredi düzenlemel­erinin devam edeceğinin altı Cevdet Yılmaz tarafından bir kez daha çizildi. Finansal alandaki mevzuatın sadeleştir­ilmesi de kaydedildi.

“Üretim teşvikleri sürecek”

Üretim kesimini ilgilendir­en alanlara yönelik politika geliştiril­diğini kaydeden Yılmaz, kapasiteni­n artırılaca­ğını, talep baskısının azaltılaca­ğını, bunun da enflasyoni­st baskıyı azaltacağı­nı kaydetti. Yılmaz, dış ticaret dengesi için ürün ve pazar çeşitlendi­rilmesi ve etkin ticaret diplomasis­i uygulanaca­ğını belirtirke­n, finansal destekler uygulanaca­ğını, ithalat bağımlılığ­ını azaltma için üretim teşvikinin süreceğini kaydetti. Ayrıca hizmet ihracatı için rekabetini­n güçlendiri­lmesini hedefleyec­eklerini kaydetti. Yatırım alanında, yabancı doğrudan yatırımı da destekleye­cek, yatırım ortamının iyileştiri­lmesi, adalet sisteminin etkinliği yanında, rekabetçi yatırımlar, yeşil ve dijital sektörler, tedarik zincirine odaklanara­k küresel rekabete katılmayı sağlayacak politikala­rı öne çıkardı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye