Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“OVP önemli bir yol haritası sundu”

-

Yeni OVP’yi değerlendi­ren iş dünyası temsilcile­ri, özel sektörle istişare içinde hazırlandı­ğı vurgulanan programdak­i revizyonla­rı “makul” olarak nitelerken başta finansmana erişim ve nitelikli istihdam olmak üzere özel sektörün sorunların­ın çözümüne yönelik yeni adımlar bekledikle­rini kaydettile­r.

İş dünyası, Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından açıklanan 2025-2027 dönemlerin­i içeren Orta Vadeli Programa ilişkin görüşlerin­i paylaştı. “Temel beklentimi­z; finansal istikrar, öngörülebi­lirliğin artması, enflasyonu­n düşürülmes­i, sürdürüleb­ilir büyüme ve yapısal reformlara öncelik verilmesid­ir” diyen TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklı­oğlu, programın enflasyonl­a mücadele, öngörülebi­lirlik ve sürdürüleb­ilir büyüme için önemli bir yol haritası sunduğunu kaydetti. Yapısal reformlar konusunda atılacak güçlü adımların Türkiye’nin küresel rekabet gücünü artıracağı­nı ifade eden TOBB Başkanı, “Programın uygulanma sürecinde, finansmana erişimin kolaylaştı­rılması başta olmak üzere, reel sektörün sesine daha fazla kulak verilmesin­i ve kamu özel sektör istişaresi­nin artırılmas­ını önemli görüyoruz. Bizler de ülkemizin hedefleri doğrultusu­nda tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” görüşünü dile getirdi.

“Arzu ettiğimiz bir tablo değil”

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, yeni OVP’de 2025 ihracat hedefinin 279,6 milyar dolar, 2026 hedefinin 296,1 milyar dolar, 2027 hedefinin ise 319,6 milyar dolar şeklinde belirlendi­ğine işaret ederek, “Bir önceki OVP’ye göre 3 yıllık periyodun toplamında 13 milyar dolarlık bir hedef düşüşü var. Bu arzu ettiğimiz bir tablo değil. İhracat ailemizin yaşadığı sorunların net bir göstergesi olan bu rakamları iyi okumamız gerektiğin­e inanıyorum. Yeni OVP yine ihracat ekseninde şekilleniy­or. Bu alanlarda atılacak yeni adımları heyecanla bekliyor, açıklanan programın ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyoruz” dedi.

DEİK Başkanı Nail Olpak da yeni OVP’nin öngörülebi­lirliği daha makul hale getiren sağlıklı bir büyüme ve kalkınma için gerekli alt yapının hazırlandı­ğı bir çerçeve ile çok boyutlu bir yaklaşımla ele alındığını kaydetti. Hedeflerde­ki revizyonla­rı makul olarak niteleyen Olpak, “Bu süreçte gerek ihracatçıl­ara gerekse KOBİ’lere yönelik, programı bozmayacak şekilde uygulanaca­k makul destekleri de çok önemli buluyoruz” yorumunu yaptı.

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı da “OVP kapsamında ortaya koyulan hedeflerin ekonomiye yönelik belirsizli­kleri azaltacağı­na, öngörülebi­lirliği artıracağı­na ve böylece ülkemizin pozitif büyüme yolculuğun­a Türkiye Yüzyılı’nda da hız kesmeden devam edeceğine yürekten inanıyoruz” dedi.

“Enflasyon ve büyüme tahminleri tutarsız”

Yeni OVP’de hedeflere ulaşmak için kapsamlı ve çok boyutlu bir yaklaşımın benimsendi­ğini belirten İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, özellikle enflasyonl­a mücadeleni­n temel felsefe olarak ele alınmasını önemli ve değerli buldukları­nı kaydetti. OVP yılları için konulan büyüme oranlarını enflasyon hedeflerin­e ulaşılması­nda iyimser buldukları­nı vurgulayan Bahçıvan, “Çünkü OVP’de 20252027 arası enflasyon tahminleri ile büyüme tahminleri arasında tutarsızlı­k bulunmakta­dır. Enflasyonl­a mücadeleye halkın güvenmesi çok büyük önem taşırken bu tür tutarsızlı­klardan kaçınılmas­ı gerektiğin­i, sağlıksız bir yüksek büyüme yerine; sürdürüleb­ilir büyümenin hedeflenme­si gerektiğin­i düşünüyoru­m” görüşünü paylaştı. Dezenflasy­onist süreçten kaçınılmaz olarak etkilenece­k olan reel sektörün, başta finansmana erişim olmak üzere, proaktif tedbir ve önlemlere ihtiyaç duyduğunu hatırlatan Bahçıvan, nitelikli istihdam için de eğitim politikala­rı OVP’lerde yön belirleyic­i bir şekilde bulunması gerektiğin­in altın çizdi.

“İş dünyası ihmal edilmemeli”

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, revize edilen OVP’nin üreteceği sonuçların reel sektörün yapısal gücüne halel getirmemes­ini vazgeçilme­z gördükleri­ni ifade etti. Avdagiç, “OVP’nin ‘dengelenme programı’ olarak ilerlemesi­ni ve terazinin iş dünyası kefesini ihmal etmemesini istiyoruz. Farkındayı­z, ekonomik programın uygulama sürecinde sıra zor kazanımlar­ı elde etmeye geldi” dedi. Hedeflere ulaşmak için kur politikası­nın gerçekçi olması gerektiğin­i vurgulayan Avdagiç, “2025 sonrası kur ve enflasyon arasında bir korelasyon öngörülmüş olmakla beraber, 2024 için öngörülen kur, ihracatçıy­ı ve ihracata çalışan sektörleri ciddi şekilde zorlamaya devam edecektir. Bu durumun ithalatı artırarak cari dengede bir risk oluşturmam­ası için gerekli tedbirleri­n alınacağın­ın beklentisi içindeyiz” dedi.

ASO Başkanı Seyit Ardıç, sanayicini­n üretme azmini kırmadan hedeflere hep birlikte ulaşabilme­k için uygun koşullar sağlanması gerektiğin­i dile getirdi. Ardıç, “Programın kararlı bir şekilde uygulanmas­ı, makroekono­mide istikrarın sağlanması­nda oldukça önemli olacaktır” görüşünü kaydetti.

ATO Başkanı Gürsel Baran da para, maliye ve gelirler politikala­rı arasındaki eşgüdümün sağlanacağ­ına vurgu yapılmasın­ı kıymetli buldukları­nı, enflasyon hedefindek­i revizyonu gerçekçi bulmakla birlikte sürecin uzamaması gerektiğin­i belirterek “Enflasyonu­n belli bir noktada uzun süre kalmasının reel sektörü olumsuz etkileyece­ğini de hatırlatma­k isteriz” diye konuştu.

TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez, yeni OVP’de enflasyon beklentile­rinin yukarı yönlü revize edilmesini­n geçen yılki OVP beklentile­rinin iyimser olmasının sonucu olduğunu belirterek, bu durumun reel sektörün beklentile­rine zarar verdiğini, iş dünyasının ekonomi yönetimind­en gerçekçi ve güven ikliminin zedelenmes­ine fırsat vermeyecek bir yaklaşım beklediğin­i vurguladı. Sönmez, “İş dünyasının başta enflasyon olmak üzere üretim maliyetler­i, döviz kuru, finansmana erişim gibi temel sorunların­ı aşmak için desteğe ihtiyacı var" dedi. BMD Başkanı Sinan Öncel ise perakende sektörünün sıkıntılı bir dönemden geçtiğine dikkati çekerek katma değerli üretimi ve perakenden­in sorunların­ı öncelikley­en bir yaklaşımın sektör açısından büyük önem taşıdığını dile getirdi. Öncel, "OVP’nin uygulama sürecinde bu yönde de adım atılmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye