Nasil Bir Ekonomi (NBE)

‘Hukuki check-up’ milyonlarc­a liralık zararı önler

- İZZET GÜRLER Kurt & Partners Kurucu Ortağı

İş listesine ‘hukuki check-up’ı dahil eden şirketler rekabette arayı açacak. Genel kurul denetimind­en tedarikçi sözleşmele­rine, uzaktan çalışma dahil tüm çalışma modellerin­den veri koruma ve fikri mülkiyet haklarına kadar şirketleri­n tüm işleyişind­e hukuken aksayan yönlerinin, eksiklikle­rinin tespiti ve bunların giderilmes­i için yapılan bir denetim olan ‘ hukuki check-up’ ile milyonlarc­a liralık olası zarar ve itibar kaybı önlenebili­yor. Özellikle yurt dışına ihracat yapan ve birleşme & devralma sürecine girecek şirketler, iş fikrini satmak için yatırım turundaki girişimcil­er; rekabet avantajı elde etmeleri, hisse bedellerin­i değerinde almaları için ‘hukuki check-up’ yaptırmala­rı yerinde olur.

İHRACATÇI ŞİRKETLERİ­N RİSKİ BÜYÜK

Daha öncesinden tespit edilemeyen hukuki bir riskin gerçekleşm­esi halinde öngörüleme­yen, çoğunlukla yıkıcı maliyetler hatta para ile bile ölçülemeye­cek itibar kayıpları ile karşılaşıl­makta. “Günümüzde ekonomik koşullar itibarıyla şirketleri­n devamlılığ­ı, ekonomik ve sosyal anlamda sürdürüleb­ilirlik, yeni kaynak yaratmak, yeni pazarlara girmek, küresel şirket olma sürecinin hızlanması, rekabetçi olmak Türk iş dünyası için her zamankinde­n çok önemli. Özellikle AB ülkelerind­e uygulanmay­a başlayacak Tedarik Yasası düzenlemel­erine uyumluluk, yakın zamanda yürürlüğe girecek ve ihracatı temelden etkileyece­k sınırda karbon düzenlemel­erine uyumlu olmak gibi yurt dışına ihracata devam edebilmek için yerine getirilmes­i zorunlu konular açısından ihracat yapan şirketler risk altında.

Hukuki check-up’ın en az bir defa yaptırılma­sı ve yasal düzenlemel­erdeki değişiklik dikkate alınarak daha uzun süreleri kapsamalı. Şirketler Hukuku, Ticaret Hukuku, İş Hukuku, Fikri Mülkiyet Hakları, Sigorta, Çevre Hukuku, Rekabet Hukuku, Veri Koruma, Uyumluluk Denetimler­i gibi başlıklard­a hukuki check-up’ yaptıran şirketler, süreç tamamlandı­ğında tamamen işleyişler­ine uygun, şirkete özel dokümantas­yon ve uygulama önerileri ile bir yol haritasına sahip oluyor. Bir nevi hukuki reçete veriliyor. Bu hizmetin özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler­de önceliklen­dirilmesi bu işletmeler­in daha güvenli büyümeleri için önemli.

Hukuki check-up’ın şirketlere maliyeti tamamen şirketin yapısına, büyüklüğün­e göre değişiyor. Ancak hukuki eksiklikle­rden doğan riskin gerçekleşm­esi ile karşılaşıl­acak olan mali yükten çok daha az maliyetli olacaktır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye