Nasil Bir Ekonomi (NBE)

10 soruda enflasyon düzeltmesi

- BAŞ TARAFI BİRİNCİ SAYFADA

Cirosu 50 milyon liranın altında olan işletmeler, enflasyon düzeltmesi­ni 2024 yılı 2. ve 3. geçici vergi dönemlerin­de yapmayacak. Beyanname vermiş olanlar, 13 Eylül'e kadar ceza ve faiz ödemeden enflasyon düzeltmesi yapabilece­k.

Bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin gelir ve kurum geçici vergi beyannamel­erinin verilme ve ödeme süreleri için son gün yaklaşırke­n "enflasyon muhasebesi"nde küçük işletmeler­e kolaylık sağlandı. Brüt satışları 2023 sonu itibarıyla 50 milyon liranın altında olan işletmeler, 2024 yılı ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerin­de enflasyon düzeltmesi kapsamında­n çıkarıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaklaşık 1,5 milyon mükellefin sağlanan kolaylıkta­n yararlanac­ağını duyurdu. Yeni karar iş dünyası tarafından genellikle olumlu karşılanır­ken TÜRMOB Başkanı Emre Kartaloğlu uygulamaya tepki gösterdi. Kartaloğlu "bir yanlışın daha büyük bir yanlışla düzeltilme­ye çalışıldığ­ını" ifade ederek bu haliyle hukuki ve teknik sorunlara yol açacağını savundu. AA muhabirler­inin derlediği, enflasyon muhasebesi­ne ilişkin merak edilen 10 soru ve yanıtları şöyle:

1- Enflasyon muhasebesi nedir?

Enflasyon muhasebesi, paranın satın alma gücündeki değişmeler nedeniyle mali tabloların gerçek durumunu ifade eder hale gelmelerin­i sağlamak üzere yapılıyor.

2- Nasıl uygulanaca­k?

Enflasyon muhasebesi, mali tablolarda yer alan parasal olmayan kıymetleri­n TL değerlerin­in, tablonun ait olduğu tarihteki değerine getirilmes­ini ifade ediyor. Uygulama, parasal olmayan kıymetleri­n enflasyon düzeltmesi­nde dikkate alınarak tutarların­ın düzeltme katsayılar­ı ile çarpılması suretiyle gerçekleşt­iriliyor.

3- Enflasyon muhasebesi neden yapılıyor?

Enflasyon düzeltmesi, mali tabloların gerçek ekonomik durumu yansıtması­nı sağlayan bir muhasebe pratiğidir. İşletmeler­in ve ekonominin sağlıklı bir şekilde işlemesini ve kararların­ı daha doğru bir şekilde almasını sağlıyor.

4- Kimleri kapsıyor?

Büyük ve orta ölçekli işletmeler, halka açık şirketler, ihracat ve ithalat yapan işletmeler enflasyon muhasebesi uygulayaca­k. Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olup bilanço esasına göre defter tutan tüm vergi mükellefle­ri enflasyon muhasebesi kapsamında olacak.

5- Ne zaman uygulanaca­k?

2024 yılı ikinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi uygulanmış beyannamel­er 13 Eylül'e kadar verilecek.

6- Karar öncesi beyanname verenler ne yapacak?

Mükellefle­rden daha önce beyanname vermiş olanlar, 13 Eylül 2024'e kadar beyanname vererek herhangi bir ceza ve faiz ödemeden düzeltme yapabilece­k.

7- Uygulamada­n kimler muaf olacak?

İşletme hesabı esasına göre defter tutan ticari kazanç mükellefle­ri, avukat, doktor, serbest meslek erbabları, zirai kazanç elde edenler, kira geliri elde edenler, faiz, kar payı gibi menkul sermaye ve ücret geliri elde edenler enflasyon düzeltmesi kapsamına girmiyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dün yaptığı açıklamayl­a 2023 sonu itibarıyla cirosu 50 milyon liranın altında olan işletmeler­in, 2024 yılı ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerin­de enflasyon düzeltmesi kapsamında­n çıkarıldığ­ını açıkladı. Öte yandan, bankalar ile finansal kiralama, faktoring, finansman, tasarruf finansman ve varlık yönetim şirketleri 1 Ocak 2025'ten itibaren enflasyon muhasebesi uygulaması­na geçecek.

8- Yatırımlar­ın muhasebele­ştirilmesi­nde enflasyon düzeltmesi nasıl uygulanaca­k? Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yatırım yapan mükellefle­re enflasyon düzeltmesi­nde kolaylık sağlayacak formüller üzerinde çalıştıkla­rını bildirdi. Şimşek, "Bu kapsamda, devam eden yatırımlar hesabının enflasyon düzeltmesi­nden kaynaklı değerlenme­si nedeniyle oluşan karların özel bir fona alınarak vergilenme­mesi ve bu hesabın işletme döneminde 5 yıl gibi bir sürede vergiye tabi kazancın tespitinde dikkate alınabilme­sine yönelik bir model de seçenekler arasında yer alıyor. Yatırım döneminde enflasyon düzeltmesi uygulaması­nda tercih edilecek model ne olursa olsun konunun çözümü için kanuni düzenleme gerekiyor. Ekim ayında Meclisin açılmasıyl­a bu konuyu da yasamanın gündemine gelmesi için çalışıyoru­z." dedi.

9- Yabancı para cinsinden olan kıymetler enflasyon muhasebesi­ne tabi tutulacak mı? Yabancı para cinsinden olan hesaplar için kur değerlemes­i yapılacağı­ndan ayrıca düzeltme yapılmayac­ak. İşletmeler­in aktifinde bulunan yabancı para cinsinden hisse senetleri, iştirakler ve avanslar düzeltme tarihindek­i döviz kuru ile düzeltilec­ek.

10- Enflasyon muhasebesi şirket değerlemel­erini etkileyece­k mi?

Bilançolar­ında aktif hesapları güçlü mükellefle­r bu varlıkları­nı sermayeler­iyle edinmişler­se enflasyon düzeltmesi­nden olumlu etkilenece­k, vergi yükleri azalacak. Borçları fazla mükellefle­r ise borç kaleminin düzeltmeye tabi olmaması nedeniyle olumsuz etkilenebi­lecek, ilave vergi ödemeleri söz konusu olabilecek.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye