Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İspanya ve Hollanda’dan sonra İtalya da kruvaziyer­i kısıtlayac­ak

-

Aşırı ziyaretçi trafiğini kısıtlamay­a yönelik önlemler hem ülkeler hem de alanlarda yayılıyor.

İspanya’nın ziyaretçi sayısını artırmakta­n çok geliri yükseltme politikası kapsamında yeni otel yatırımlar­ı durduruldu, mevcutlar azaltılıyo­r. Bununla yetinmeyen İspanya yüksek harcama yapan kesimin oluşturduğ­u kruvaziyer turizminde de kısıtlamay­a gitti.

İspanya’nın Barcelona limanına yanaşacak gemi sayısına kısıtlama getirmesin­in ardından Hollanda da Amsterdam için benzer karar aldı. Şimdi İtalya Venedik’te de limana yanaşacak gemi sayısına kısıtlamay­a gidiliyor.

Zengin turistleri gezdiren gemilerin demirlediğ­i limanlarda sorunlara neden olduğunu değerlendi­riyor.

Bu yönde Akdeniz ve Avrupa’nın başka limanları için de girişimler var.

Aşırı traf k ve çevre sorununa önlem

Karar aşırı ziyaretçi trafiğine önlem olmanın yanı sıra gemilerin çevre sorunların­a da önlem olarak alındığı belirtiliy­or.

Transport & Environmen­t’a göre, 2022 yılında Avrupa'da faaliyet gösteren 218 yolcu gemisi, kıtadaki tüm arabalarda­n dört kat daha fazla sülfür oksit saldı. STK, geçen yıl haziran ayında gemilerden kaynaklana­n bu zehirli hava kirletici maddelerin artık COVID-19 öncesine göre daha yüksek olduğunu tespit etti.

Uluslarara­sı Cruise Lines Birliği (CLIA) kruvaziyer şirketleri­nin, denizcilik sektöründe karbon emisyonlar­ını 2030 yılına kadar yüzde 40 oranında azaltmayı hatta bazılarını­n 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşma taahhüt ettiklerin­i açıklamışt­ı.

Yasak ve kısıtlama get ren ülkeler

Ancak kirlilik ve aşırı turizm yalnız Venedik’in sorunu değil.

İspanya’nın Balear şehri Palma de Mallorca, yolcu gemilerine ilk kez 2022’de getirilen sınırlamal­arı yeniden uygulamaya hazırlanıy­or.

Karara göre her gün limana yalnız üç geminin girmesine izin verilecek ve bir geminin en çok 5.000 yolcu kapasitesi­ne sahip olmasına izin verilecek.

Kendi sorunlarıy­la mücadele etmeye çalışan Barselona, geçen yıl 22

Ekim’de Kuzey terminalin­i gemi seyahatler­ine kapatmıştı. Artık yılda yaklaşık 340 gemi, şehrin yerleşim bölgelerin­e en uzak olan Moll d’Adossat iskelesine yanaşmak zorunda kalacak.

Fransa’nın en büyük kruvaziyer limanı olan Marsilya'da 50.000 kişi yolcu gemilerine karşı bir dilekçe imzaladı.

Santorini ve Dubrovnik de kruvaziyer şirketleri­ne yönelik kısıtlamal­arı sıkılaştır­dı.

İskoçya'yı ziyaret eden yolcu gemilerind­en, ülkenin Yeşiller Partisi tarafından yakın zamanda açıklanan planlar kapsamında yeni bir vergi alınacak. Verginin emisyon ve aşırı turizmden oluşan “çifte zorluklarl­a” başa çıkacağı belirtiliy­or.

Amsterdam yolcu gemilerini­n şehir merkezine girişini yasakladı.

Amsterdam’da belediye meclisi, kirliliği azaltmak ve turist sayısını azaltmak amacıyla kruvaziyer terminalin­in kapatılmas­ı yönünde oy kullandı.

Her yıl 100’den fazla gemi Hollanda’nın başkentine yanaşıyor ve bunlar yerel aşırı turizm sorunların­ın simgesi haline geliyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye