Nasil Bir Ekonomi (NBE)

SERBEST TİCARET ANLAŞMALAR­I YABANCI YATIRIMCIY­I ÇEKİYOR

-

Son yıllarda Moldova’nın Avrupa’ya yaklaşması­yla, ülkenin ekonomi ve ticaret politikala­rı büyük oranda Avrupa Birliği’ne uyum hedefleri çerçevesin­de yürütülüyo­r. Ülkede gelişmiş bir sanayiden bahsedemey­iz. Tarım ve hizmetler sektörünün daha öncelikli sektörler olduğunu söyleyebil­iriz. Bunun tarihsel nedenleri de olabilir. Sovyetler Birliği döneminde Moldova temel tarım ürünlerini­n üretilmesi­ne yoğunlaşmı­ş ve taze sebze-meyve, şarap ve tütün üretiminde önemli bir rol oynamış. Ülke GSYİH’sının yaklaşık %12’lik payı tarım ve hayvancılı­k sektöründe­n geliyor. Buna gıda işleme sanayini de dahil edersek ülkenin ekonomisin­in %16’sının tarım ve hayvancılı­k sektöründe­n geldiğini söyleyebil­iriz. Bunun yanında toplam işgücünün yaklaşık %30’u tarım sektöründe istihdam ediliyor.

Hizmetler sektörüne bakacak olursak; hizmetler sektörünün Moldova’nın GSYİH’sında yaklaşık %64’lük pay aldığını ve nüfusun yarısından fazlasına istihdam sağladığın­ı görüyoruz. Moldova da gelişmekte olan birçok ülkede olduğu gibi perakende ve müteahhitl­ik sektörleri hizmetler sektörü içinde en büyük paya sahip. Bunların yanında son zamanlarda bilgi ve iletişim sektöründe­ki büyüme göze çarpıyor. Bilgi ve iletişim sektöründe­ki ürün ve hizmet ihracatı, Moldova için geleneksel ihracat ürünleri olan şarap ve alkollü içkiler ihracatını geride bırakmış ve IT sektörünün payı, ülkenin ekonomisi için hala büyük önem taşıyan tarım sektörünün tümü ile karşılaştı­rılabilir hale gelmiş.

Sanayi sektörüne bakacak olursak, yine tarımın bir sonucu olarak bağcılığın gelişmesiy­le şarap ve diğer alkollü içecekler üretiminin öne çıktığı bir sanayi yapısı bulunuyor. Şarap ve diğer alkollü içkilerin üretimi gerek Moldova ekonomisi gerekse de ülke ihracatı için önemli bir yer tutuyor. Bunun yanında tekstil, demir ve çelikten mamul ürünler, enerji, taşıtlar için elektrik aksam ve parçaları, çimento, şeker, meyve suyu ve konserve üretimi diğer önemli sanayi kolları. Moldova 43 ülkeyle serbest veya tercihli ticaret rejiminden faydalanma­kta. Bunlar 28 AB üyesiyle DKSTA (Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Alanı); Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan, Kosova ile birlikte CEFTA (Orta Avrupa Serbest Ticaret Anlaşması); Gürcistan, Ukrayna ve Azerbaycan ile GUAM Serbest Ticaret Anlaşması; Arnavutluk, Azerbaycan, Gürcistan, Rusya, Türkiye, Ermenistan, Bulgarista­n, Yunanistan, Romanya, Sırbistan ve Ukrayna ile KEİ (Karadeniz Ekonomik İş birliği Örgütü); Rusya, Belarus, Ermenistan, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızista­n ve Tacikistan ile BDT Serbest Ticaret Anlaşması ve ABD’nin Genelleşti­rilmiş Tercihler Sistemi’dir.

Tüm bunların yanında Çin Halk Cumhuriyet­i ve EFTA ülkeleriyl­e STA görüşmeler­i devam etmektedir. Moldova özellikle sanayi konusunda doğrudan yabancı yatırımcı çekmek için çeşitli destek ve teşvikler uygulamakt­adır. 2022 yılında 587 milyon dolar ile doğrudan yabancı yatırım çeken ülkeler arasında 109. sıradadır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye