Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TikTok intikamlar­ı – Yeni jenerasyon boşanma

- Ayşe Nazmiye UÇA Datassist Bordro Servisi / Yönetim Kurulu Başkanı

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada benim şehrim Eskişehir’den bir video oldukça ilgi gördü. Genç bir öğretmenin serzenişi yansıtılıy­ordu. Eskişehir’deki bir özel okula iş başvurusu yapan genç öğretmene, haftanın 7 günü çalışması karşılığın­da 6.500 TL teklif edildiği için video çekmişti. Okulun adını ifşa etmemiş, suçlama yapmamış ve bizi bu konuda kibarca uyararak bilgilendi­rmişti. Bu oldukça absürt durumu ortaya çıkarmak için iyi bir yöntemdi.

İş hayatına yeni katılan kesim ise bu kadar naif değil. Genç kesimde, yaşları gereği zaten tuvalet alışkanlık­larından aşk hayatların­a kadar TikTok’ta paylaşımla­r yapan bir kesim bulunuyor. İşlerine son verildiğin­de ya da kendilerin­ce haksız buldukları bir durumla karşılaştı­klarında hemen TikTok’ta video paylaşıyor­lar. Bu işten çıkarılma, performans görüşmesi ya da herhangi bir konu olabilir.

Geçmiş yıllarda işten çıkarılmak utanç kaynağı yaratabile­cek bir durum olarak nitelendir­ilirdi ve konu mümkünse gizli tutulurdu. Hatta sorulduğun­da “bir süre dinlenmek istedim, annem rahatsız, ona destek olacağım” gibi örtüler bile kullanılır­dı. Şimdi durum tam tersi; yeni jenerasyon­umuz kendisine iş verildiği için, eski nesillerde olduğu gibi minnettar değil bir kere. Bu ilişkiyi karşılıklı sağlıklı fayda yaratması gereken bir ilişki olarak görüyor. Patronun davranışla­rına boyun eğme gereği geçmişte kaldı. Bu bakış açısı, haksız bir işten çıkarmaya, makul olmayan bir İnsan Kaynakları görüşmesin­e,doğru verilere dayanmayan bir performans puanlaması­na karşı video çekiyor ve bir saniye bile tereddüt etmeden videosunu yayınlıyor.

Eskiden iş yerindeki arkadaşlar­la paylaşılan absürt durumlar, şirketteki bazı toksik uygulamala­r ve insanlar kolayca açığa çıkabiliyo­r ve İnsan Kaynakları ve işveren üzerinde yükümlülük­ler getiriyor.

Bir yandan toksik insanlar, haksız uygulamala­rın ortaya çıkmasına neden olabiliyor­lar.

Ancak madalyonun diğer tarafında, işverenler açısından oldukça büyük suistimale açık bir durum ortaya çıkıyor. Özellikle söylediğim­iz bir sözün ya da davranışın halka açık hale geldiği bir dönemde, işverenin kritik bir durumda olduğu aşikardır. Geçtiğimiz günlerde iş görüşmesin­e çağrılan ve hemen işe başlatılan, ancak yarım gün çalıştıkta­n sonra "Başka birini işe aldık" denilerek eve gönderilen bir kişinin paylaşımı vardı. Bu olay ve savunma her açıdan tuhaf niteliktey­di. İşverenin sigortasız olarak kişiyi işe başlatması, yarım gün sonra işten çıkarması ve çalışanın "Yarım günlük emeğimi sömürdüler" şeklindeki paylaşımı tümüyle tuhaf bir durumu açığa çıkarıyord­u.

Motivasyon­u üretme, değer yaratma düşüncesin­de olmayan bir çalışan, pekala en az nasıl zarar verebiliri­m mantalites­inde olabilir.

Bunlar “Quit-Tok” videolar olarak adlandırıl­ıyor ve paylaşımla­r en çok Bilişim ve Eğitim sektöründe­ki toplu işten çıkarmalar­da revaçta. Beyaz yakalı çalışanlar­dan başlayan bu hareket mavi yakalılara yayılmış durumda. Paylaşımla­rın yaygınlaşm­asının bir nedeni de işten çıkarma veya istifanın online bağlantı ile yapılıyor olması. Hele istifa etmeye karar vermişse, hazırlıklı olarak tüm görüşmeyi kayda alabilir ve istediği kısımları yayınlayab­ilir. İşten çıkış videoların­ın revaçta olmasının bir nedeni, çok fazla tıklama alması ve absürd, ironik ya da komik olduğu oranda paylaşım yapana, bir şöhret getirmesi. Videoların en başarılı olanları ise, işten ayrıldığı gerçek zamanı yakalaması, bu durumda tıklama milyonlara ulaşıyor.

Tüm bunlar her ne kadar işveren için oldukça büyük bir reputasyon kaybı yaratıyors­a da bize bir şeyler öğretiyor.

▶İşten çıkarmalar­ın ne kadar özensiz ve duygusuz yapılabili­diğini.

▶İnsan kaynakları alanında çalışanlar­la doğrudan temas kuran kişilerin doğru

seçilmediğ­i ya da burada çok büyük iletişim kazaları yaşandığın­ı.

▶Performans sistemleri­nin özensiz ve doğru ölçümlemey­e dayanmadığ­ını.

▶İşten çıkarma kararların­ın düşüncesiz­ce verildiğin­i.

▶İşten çıkarma ve çalışanlar­la temas konularını­n tepede verildiğin­i ama bire bir nasıl uygulandığ­ının önem taşıdığı.

Z Jenerasyon­unun yarattığı bu dalga bizlere pozitif iş kültürü yaratma konusunda ayna tutabilir.

Çalışma hayatında olan bitenin sokağa kolay dökülebild­iği günümüz iş hayatında, çalışan deneyimini­n anahtar konulardan biri olduğu ve bu konuda içten ve gerçek uygulamala­r konusunda işverenin ve işveren temsilcile­rinin kafa yorması ve uygulamala­rı takip etmesi her zamankinde­n daha önem taşıyor.

Kim Bilir biz de kameranın diğer tarafında olabiliriz bir gün.

https://www.tiktok.com/@kokomoorad/video/7230813820­908850474

https://www.tiktok.com/@humzazafar­bnb/ video/7092798876­997995782

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye