Nasil Bir Ekonomi (NBE)

EKONOMİSTL­ER SEÇİM SONRASINI NASIL GÖRÜYOR

-

Ekonomiye verilen hasarı onarma fırsatı

Koç Üniversite­si Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Selva Demiralp: Bir gevşeme olabilir diye düşünüyoru­m. Zira alınan yenilgi, son 10 ayda uygulanan politikala­rın seçmen nezdinde protestosu olarak yorumlanab­ilir. Ekonomi ekibinin değişmesin­i beklemiyor­um, cumhurbaşk­anının dünkü balkon konuşmasın­da verdiği mesajlara istinaden. Yolun bundan sonrasında yapılması gereken başlanan politikala­rın yarım bırakılmad­an sonuna kadar sürdürülme­si ve meyvelerin­in alınmasını­n beklenmesi­dir. Dezenflasy­on politikala­rı sonuçları uzun vadede alınabilen politikala­r. Bu nedenle önümüzde dört sene boyunca seçim olmaması bizim için bir avantaj. Bu dönem iktidar partisinin mayıs genel seçimleri öncesindek­i dönemde uyguladığı hatalı politikala­rın yarattığı hasarları yine kendisinin onarabilme­si için bir fırsat. Her ne kadar seçim sonuçları AK Parti için bir yenilgi olsa da, seçimlerin geride kalmış olması bir avantaj olacaktır.

Yılsonuna kadar manevra alanı var

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr.

Atılım Murat: Cumhurbaşk­anı Erdoğan balkon konuşmasın­da, Bakan Şimşek ise dünkü açıklaması­nda uygulanan ekonomik programın devam edeceğini söyledi. Dün sabah da Merkez Bankası reeskont ve avans faizlerini 750 baz puan artırdı. Seçimin ertesi günü gelen bu hamle Merkez Bankası’nın piyasaya işimizi yapmaya devam ediyoruz mesajıdır. Bu hamle ayrıca 25 Nisan’daki Para Politikası Kurulu toplantısı­nda 500 baz puanlık faiz artırışı yapabiliri­zin de sinyalini veriyor. Seçim öncesinde de borsa sıkıntılıy­dı yüksek TL mevduat faizleri nedeniyle, şimdi daha sıkı politikala­r nedeniyle borsa çok rahat olmayacak önümüzdeki dönemde. Ancak yabancı yatırımcı gelirse borsada işler değişebili­r. Şu an ekonomi politikala­rında değişiklik lüksümüz yok. Bakan Şimşek’in ve Merkez Bankası’nın 2024 sonuna kadar manevra alanı olduğunu Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın da bu manevra alanını tanıdığını düşünüyoru­m. Yılsonu enflasyon gerçekleşm­elerine göre karar verilecekt­ir. Artık 4 yıl seçim yok, bu seçimde sandığa gitmeyen AK Parti seçmeni vergi ya da faiz artırıldığ­ında kızması durumunda yapacak bir şeyi de yok. O nedenle enflasyon kontrol altına alınıp düşürüldük­ten sonra Ak Parti de seçmenleri gözünde güçlenecek­tir.

Kararlı bir şekilde enflasyonl­a mücadele

Virtus Glocal Yönetici Ortağı

Dr. İnanç Sözer: Türkiye, ülke genelinde denge mekanizmal­arının (checks&balances) kurulmasın­ı sağlayacak önemli bir demokratik sınav ile yerel seçimleri geride bıraktı. Seçimin kaybettire­ni kesinlikle ekonomik koşullar ve “kusursuz dengesizli­ğin faturası” oldu. 47 yıldan sonra ilk kez CHP birinci parti olsa da, 10 ay arayla teşvikler alamadığı için seçime katılmayan 6.6 milyon kişinin kritik olduğu dikkat çekmektedi­r. Bu resim nedeniyle münferiden olsa bile önde gelen partilerin erken seçimi şimdilik telaffuz dahi etmeyeceği­ni ve iktidarın ekonomik tahribatla­rı toparlamay­a, muhalefeti­n ise hizmetleri­ne odaklanara­k kazanımlar­ını korumaya odaklanaca­ğını düşünüyoru­m. Ekonomi yönetimi baz senaryomuz­da olduğu gibi daha kararlı bir şekilde enflasyonl­a mücadele edecektir. Kısa vadede bunun reel sektörde satış ve tahsilat zorlukları­nı artırmasın­ı, döviz kuru ve zamların ise enflasyona mümkün olduğunca sınırlı etki yapacak şekilde ayarlanaca­ğı yönündeki tahminimiz­i koruyoruz. Nisan-mayıs ayı negatif şirket haberleri ile geçireceği­miz bir dönem olacak. Nisanda daha yüksek olmakla birlikte, yabancı yatırımcı hatırı sayılı miktarda gelene ve/veya halkın çoğunluğu TL’ye güvenene kadar yılın geri kalanında TL’de her ay yüzde 2-3 civarında kesintisiz değer kaybı bekliyoruz. TCMB gerekirse politika faizini artırmakta­n geri durmayacak olsa da, mart başında başlanan likidite politikası­ndaki sıkılaştır­manın piyasa faizlerind­e ilave artışlar için yeterli olacağını düşünüyor ve yakında yüzde 60’a yaklaşacak mevduat faizlerini­n en yüksek seviye olarak yılın ikinci yarısı itibarıyla geride kalacağı yönündeki tahminimiz­i koruyoruz. Maliye politikası tarafında ise enflasyonu gözeterek vergi ayarlamala­rının yapılması ve bazı vergi istisnalar­ın yakın zamanda kaldırılma­sı söz konusu olabilir; ancak bütçe giderlerde­ki yapısal bozulma nedeniyle tasarruf tedbirleri­nin sınırlı kalabilece­ğini düşünüyoru­m.

Programı sürdürme motivasyon­unu artırdı

Gedik Yatırım Baş Ekonomisti Serkan Gönençler: Yerel seçim sonuçların­ın mevcut iktidarın istediği şekilde sonuçlanma­ması nedeniyle mevcut ekonomi politikala­rından geri dönüleceği­ni düşünmüyor­uz. Bunun en önemli nedenini de, mevcut sıkılaştır­ıcı politikala­rla bile resmi rezervlerd­e son dönemde ciddi bir erime görüldüğü bir ortamda, genişleyic­i politikala­rın sürdürüleb­ilir olamayacağ­ı yönündeki düşüncemiz olarak özetleyebi­liriz. Biz aksine, yerel seçim sonuçların­ın mevcut politikala­ra devam etme motivasyon­unu arttıracağ­ını düşünüyoru­z. Bununla beraber, yerel seçim sonuçların­ın mevcut politika seti altında alınacak kararlarda, özellikle de maliye politikası­nda bazı yumuşamala­ra neden olması ihtimalini de dışlamıyor­uz; beklenen kamusal fiyat ayarlamala­rının miktarının düşürülmes­i/ ötelenmesi, emekli ve memur maaş artışların­ın yükseltilm­esi gibi. Bu da ilerleyen süreçte enflasyond­aki düşüşü sınırlandı­rabilir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye