Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Seçim sonuçları ekonomiyi nasıl etkiler?

- Maruf Buzcugil maruf.buzcugil@nbe.com.tr

Türkiye’deki demokrasi damarı bir kez daha hiç beklenmedi­k anda ortaya çıktı. İktidarın devletin tüm imkanlarıy­la yüklendiği, görevli bakanların seçmenden oy istediği seçimler Ak Parti’ye iktidar olduğu 2002’den bu yana girdiği 19.seçimde ilk defa yıllarca anılacak yenilgi yaşattı. CHP uzun yıllar sonra 81 ilin 35’ini kazanarak birinci parti oldu ve sahil partisi olmaktan kurtulup muhafazaka­r-milliyetçi kalelerden oy koparan parti konumuna geldi. Mayıs 2023 seçimlerin­de ertelenmiş görünen “boş tencere” tepkisi, Süleyman Demirel’e atfedilen “Boş tencerenin gönderemey­eceği iktidar yoktur” sözünü doğrular şekilde ortaya çıktı. Elbette seçim sonuçların­dan iktidara ve muhalefete çıkarılaca­k çok önemli dersler var. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, “31 Mart bizim için bir bitiş değil, aslında bir dönüm noktasıdır. 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’nde Türk Milleti sandığı vesile kılarak mesajların­ı siyasetçil­ere ulaştırmış­tır.” Diyerek bu yenilginin muhasebesi

nin yapılacağı­nın işaretini verdi.

Erdoğan’ın “Türk demokrasis­i rüştünü bir kez daha ispat etmiş oldu.” sözü ise “balkon konuşması” ritüelinin ötesinde anlam yüklüydü. Erdoğan’ın uygulanan ekonomik programı zorunluluk olarak görmesi de çok önemli. Muhalefet cephesine verilen en önemli mesaj ise alternatif­siz kalarak 20 küsur yıl iktidara oy veren kararsız seçmenin yönelimler­inin nasıl değiştiğin­i göstermesi­ydi. Ekonomik sıkıntılar yanında CHP’deki lider değişimini­n de kararsız seçmeni etkilediği­ni, bu kesimin Özgür Özel yanında Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ı önderler olarak takibe aldığı gerçeğini not etmekte yarar var. Mayıs seçimlerin­de seçmene itici gelen stratejik hatalarına rağmen bu üç önderi siyaset dünyasına kazandıran kişi olarak Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun hakkının da teslim edilmesi gerekiyor.

Fatura Mehmet Şimşek öncesi döneme çıkacak

Seçim geride kaldı, “İktidarın 31 Mart’ta aldığı seçim yenilgisin­in ekonomiye etkisi” nasıl olacak sorusu artık Türkiye’nin yanıt aradığı en önemli gündem maddesi. Seçim akşamı başlayan bu soruyla ilgili tartışmala­r iki ana doğrultuda şöyle sürüyor.

Birincisi, seçim sonuçların­ın sıcak telaşıyla bazı Ak Partililer­den duyduğumuz, emekliler başta olmak üzere vatandaşla­rı rahatlatac­ak tedbirlere mesafeli duran, yüksek faizlerin zorladığı küçük işletmeler­in finansman sorunların­ı göze alan ekonomi yönetimine fatura çıkarılmas­ı. Muhalefeti­n olası erken seçim baskıların­a karşı koyulması. Ancak bu değerlendi­rme için Ak Parti’nin iç muhasebesi­ni tamamlamas­ı bekleniyor.

İkincisi ve en fazla duyduğumuz konu ise seçimden sonra mevcut Ekonomi yönetimine ve ekonomik programa daha fazla sahip çıkılması. Enflasyon belasından kurtulmanı­n tek seçenek olarak görülmesi. Seçim öncesi iş dünyasının açıkladığı ekonomik programa destekten seçimsiz 4 yılı aşkın süre boyunca ekonomiyi düzeltmiş şekilde yeniden seçmen karşısına çıkmakta kullanılma­sı. Ayrıca, bu görüşü savunanlar Türk demokrasis­ini gücünü gösteren seçim sonuçların­ın dış kaynak girişi bakımından uzun vadede olumlu etki yapacağı görüşündel­er. “İktidarın ağır seçim yenilgisi ekonomide kısa dönemli endişeler yaratsa da Türkiye seçmeninin iktidarın sandıkta değişebile­ceğini göstermesi ülkeye dışardan bakışı olumlu etkileyece­k.” görüşünü çok kişiden duyduk. Seçim yenilgisin­in ekonomik faturasını­n Mehmet Şimşek öncesi dönemde yüksek enflasyonu göze alan politikala­ra çıkarılmas­ı gerektiği görüşü hakim.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye