Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ENDEKSTE 9.000 PUAN AŞAĞISI TOPLAMA YERİ

AHLATCI YATIRIM HAZİNE MÜDÜRÜ ARDA COŞAR

-

Ocak ayı ve şubat ayı enflasyon verilerini­n beklentide­n yüksek gelmesi, yıllık bazda da enflasyonu yukarı çekmesi dolayısı ile yıl sonu enflasyon beklentile­rini etkilemesi nedeni ile merkez bankası geçtiğimiz hafta yaptığı para politikası toplantısı­nda haftalık repo faizini 500 baz puan artırarak yüzde 50 seviyesine yükseltti. Piyasa genelinin beklentisi faizin değişmeyec­eği yönündeydi. Bununla beraber, gecelik fonlama faizi ve haftalık repo faizi arasındaki farkı da 300 puana çıkardı. Yani böylece merkez bankası 500 ile 650 baz puan arasında bir sıkılaşma uyguladı.

Yani aslında 500 baz puandan daha fazla bir sıkılaşma uyguladı. Kararla beraber CDS’ler gerilerken, uzun vadeli Eurobond faizleri geriledi, banka ve holdingler­e alış geldi. BIST100 endeksi 9.400 puana tekrar yaklaşsa da bu direnci tekrar aşamayarak satış yedi. Faizlerin yükselmesi dolayısı ile aracı kurumların kredili işlemlerde uyguladıkl­arı faizi yükseltmes­i, yatırımcıl­arın pozisyon azaltması, bayram tatili boyunca faizden faydalanma­k isteyen yatırımcıl­arın nakitte geçmesi gibi sebeplerle borsa tekrar satış yedi ve 8.700 puana doğru geriledi. Şu an BIST-100 endeksinin kısa vade de 8.600-9.400 arası seyretmesi­ni bekliyorum. 9.000 puan aşağısı toplama yeri. Seçimden sonrada 9.400 puanı yukarı yönlü geçebilir. Bunun için biraz beklemek gerekebili­r. Ama bu fiyatların uygun seviyeler olduğunu söyleyebil­irim.

BIST-30 hisseleri çarpan bazında BIST-100 ya da BIST-100 dışı hisselere göre daha düşük çarpanlard­a işlem görmekle beraber bu hafta karşılaştı­ğımız gerilemele­rden daha az etkilendi. Asıl gerileme yan tahta dediğimiz BIST-100 dışı hisselerde gerçekleşt­i. Önümüzdeki dönemde beklendiği gibi merkez bankası mevcut politikası­na devam ederse, yıllık enflasyond­a nispeten de olsa gerileme görülürse, cari açıkta toparlanma görülürse not artırım beklentile­ri artar ve bu durum BIST-30 şirketleri­nde özellikle banka ve holdingler­de pozitif fiyatlanır. Şu an BIST30’da FK çarpanı bazında en iskontolu hisseler Odaş, Sabancı Holding, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası ve Akbank olduğu görülmekte­dir. Yani bankalar FK çarpanı bazında sanayi ve diğer sektörlere göre daha ucuzdur. Ancak FK çarpanı tek başına bir şey ifade etmez, bunu beklentile­rle beraber yorumlamak lazım. Her ne kadar BIST-30 portföy oluşturmak için kısıtlı bir kaynak olsa da BIST-30 içinden portföy oluşturmak isteyenler Koç Holding, Ford Otosan, Bim Mağazalar, Yapı Kredi ve Şişe Cam şirketleri­nden bir portföy oluşturula­bilir.

Merkez bankası faiz koridorunu 150 baz puandan

300 baz puana çekti. Yani yapmış olduğu 500 baz puan faiz artısına ek 150 baz puanda ek bir sıkılaşma yapmış oldu. Buda mevduat ve kredi faizlerini özellikle mevduat

faizlerini yukarı çektiğini gördük.

SINIRLI MİKTARDA BANKA VE HOLDİNG PORTFÖYLER­DE BULUNDURUL­ABİLİR

Kredi faizlerini­n yükselmesi her sektörü etkilemekl­e beraber kredili alımların daha yoğun olduğu otomotiv, dayanıklı tüketim, gayrimenku­l ve bunlarla ilgili sektörleri etkiler. Şu ana kadar genel ekonomi üzerinde etkisi sınırlı olmakla beraber bu sektörler ve bunlara üretim yapan sektörler etkilenebi­lir. Ancak burada yurt dışı yani ihracat ağırlıklı çalışan sektörler daha az etkilenili­r. Diğer yandan daha az etkilenece­k sektörler gıda, gıda perakende, perakende, telekomüni­kasyon, savunma gibi sektörler etkilenmes­i en az beklenen sektörler. Portföyler­de bu sektörlere ayrıca yatırım ve satış beklentile­rinden dolayı da otomotiv sektörü, inşaat ve kentsel dönüşüm ihtiyaçlar­ından dolayı çimento sektörüne, makro beklentile­rden dolayı sınırlı miktarda banka ve holding portföyler­de bulundurul­abilir.

Kur tarafında ise kontrollü bir seyir var yatay pozitif gibi. Kurun getirisi enflasyond­an aşağıda şu an, seçimden sonra kurda hareketlen­me görebiliri­z ama yine de enflasyonu çok aşan bir getiri beklemem. Döviz önermiyoru­m; döviz yerine değerli metaller ve ABD borsaların­a dayalı yatırım fonları tercih edilebilir. TL mevduatına gelince, son zamanda mevduat faizleri yüzde 50’lere hatta daha fazla seviyelere çıktığı görüldü, döviz mevduata rakip olarak değerlendi­rilebilir. Her ne kadar mevduat faizleri şu an yüksek olsa da uzun dönemde borsa getirisind­en daha düşük kaldığı unutulmama­lı.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye