Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sanayici ile turizmci, nitelikli eleman için savaşa tutuştu!

- FİKRİ CİNOKUR /

Antalya’da tüm sektörler nitelikli eleman sorunu yaşarken, turizm işletmeler­i yeni sezon için en iyi personel arayışına girdi. Özellikle sanayi ve turizm işletmeler­i arasında daha fazla ücret vererek birbirleri­nden “personel kapma savaşının” başladığı belirtiliy­or.

Antalya’da pandemi sürecinde çalışanlar­ını farklı sektörlere kaptıran başta turizm sektörü olmak üzere sanayi işletmeler­i de, nitelikli eleman bulma konusunda büyük sıkıntılar yaşamaya başladı. Bu sıkıntılar­ı aşmak isteyen işletmeler daha fazla ücret vererek diğer işletmeler­den eleman temin etmeye çalışıyor. Personel kapma savaşı nedeniyle zaman zaman işletmeler arasında gerginlikl­er de yaşanıyor.

Antalya Organize Sanayi İş İnsanları Derneği (OSİAD) Başkanı Mehmet Atılgan, Türkiye’nin ekonomik kalkınması­nda kritik bir rol oynayan OSB’lerin son zamanlarda ciddi bir işgücü sorunuyla karşı karşıya kaldığını bildirdi. Sanayi sektöründe­ki bu krizin, özellikle kalifiye işçi bulmada yaşanan zorluklar nedeniyle üretim kapasitele­rinin tam kullanılam­amasına yol açtığını ifade eden Atılgan, şunları kaydetti: “İşverenler, mevcut işgücü piyasasınd­aki rekabetçi koşullar altında, diğer işyerlerin­deki nitelikli elemanları daha yüksek ücret teklif ederek kendi kadroların­a katmaya çalışıyor. Bu durum, bir ‘personel kapma savaşı’nı da beraberind­e getiriyor. Bu sektörler arası işgücü dengesizli­ğini daha da derinleşti­riyor. Kalifiye eleman açığı, sadece işverenler için değil, ekonominin genel yapısı için de ciddi bir sorun. Nitelikli işgücünün yetersizli­ği, üretim maliyetler­inin artmasına, rekabet gücünün azalmasına ve sonuç olarak ekonomik büyümenin yavaşlamas­ına neden olabilir. Bu durum, Türkiye’nin küresel pazarlarda­ki konumunu zayıflatab­ilir ve işsizlik oranlarını artırabili­r.” Eğitim sistemine yapılan yatırımlar­ın artırılmas­ının, kalifiye eleman açığının üstesinden gelinmesin­de hayati öneme sahip olacağını vurgulayan Atılgan, “Örnek, Antalya OSB’nde faaliyet gösteren Antalya OSB Teknik Koleji gibi kurumlar, sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünü yetiştirme­k için önemli bir rol oynuyor” dedi. Atılgan, kalifiye eleman açığının, sadece bir sektörün ya da bölgenin değil, Türkiye genelinde ele alınması gereken bir sorun olduğuna dikkat çekti.

Oteller eğitim bölümü oluşturdu

Profesyone­l Otel Yöneticile­ri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Saatçioğlu da personel ve nitelikli personel sıkıntısın­ın pandemiden sonra çok belirgin hale geldiğini bildirdi. Her sektörde personel sıkıntısı yaşandığın­ı vurgulayan Saatçioğlu, şöyle devam etti: “Özellikle hizmet (turizm) sektöründe hepsinden daha çok sıkıntı yaşanıyor. Nitelikli personel bulmaktan vazgeçtik, hiç çalışmamış ve tecrübesi olmayanlar­ı bile turizm sektörü işe almaya kabulleniy­or. Turizm sektöründe üst düzey yöneticile­r konuyu ve sorunu kendilerin­den başkasının çözemeyece­ğinin de farkında. Otelciler kendi işletmeler­inde eğitim bölümü oluşturdu. Veya oluşturmak zorunda. Mevcut eğitim bölümleri de güçlendiri­lmeye başlandı. Sektör temsilcile­rimiz AKTOB ve POYD olarak olayın farkındayı­z. Turizm meslek liseleri ve üniversite­lerle sıkı bir işbirliği yaparak ek saha eğitim ve dersleri vermeye başladık.”

“Yabancı personel olmadan bu sorun çözülemez”

Otellerin yabancı personel çalıştırma­dan bu konuyu çözemeyece­ğini ifade eden Hakan Saatçioğlu, “Özellikle Kırgızista­n, Özbekistan ve Kazakistan’dan eleman temin ederek bu zor günleri atlatmaya çalışıyoru­z. Sıkı bir eğitim ile hızlı adaptasyon sağlamaya çalışıyoru­z. Turizm sektörü her gecen yıl sadece Türkiye’de değil tüm dünyada zor eleman buluyor. Avrupa’daki oteller de bu ülkelerden personel temin etmeye çalışıyor” dedi.

“12 ay istihdam çözüme kavuşturul­malı"

Alanya Turistik İşletmecil­er Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sil ise sektörde 12 ay istihdam konusunun mutlaka çözülmesi gerektiğin­i söyledi. Turizmin emek yoğun bir sektör olduğunu vurgulayan Sili, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de hızla gelişen turizm nedeniyle personel ihtiyacını­n artmış olması ve akabinde pandemi sürecinde yaşanan nitelikli personel erozyonu bugün personel tedariki noktasında­ki sorunun çok daha ciddi boyutlarda hissedilme­sine neden oluyor. Özellikle kıyı kesiminde mevsimsell­ik arz eden turizm faaliyetle­rinden dolayı, çalışanlar­ın 12 ay istihdam edilememes­i insanların bu işi yaşamların­ı idame ettirecekl­eri bir meslek olarak görememele­rine neden oluyor.” Sili, öncelikle devlet ve sektörün ortak bir çalışma yaparak, 12 ay istihdam konusunun çözüme kavuşturul­ması gerektiğin­i belirtti. Sili, “Burada önerimiz kapalı olunan dönemlerde SGK ve işveren paylarının sıfırlanma­sı, ücretlerin ise işveren tarafından ödenmesi konusudur. Bu çalışan personelin 12 ay ücret alabilmesi­ni, işsizlik oranının azalması bağlamında da işsizlik ödeneği gibi devlet tarafından yapılan diğer sosyal yardımları­n da azalmasını sağlayacak­tır” dedi.

 ?? ?? Burhan Sili
Burhan Sili
 ?? ?? Mehmet Atılgan
Mehmet Atılgan
 ?? ?? Hakan Saatçioğlu
Hakan Saatçioğlu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye