Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bir kavanoz közlenmiş biber, 250 elden geçiyor

- ERAY ŞEN /

Güneyliler Gıda’nın Kalite ve Süreç Geliştirme Mühendisi Ezgi Güneyli, bir kavanoz közlenmiş biber için fide, tohum, tarla, ürün, hasat ve dolum gibi aşamalarda toplam 250 kişinin emek verdiğini söyledi.

Adana’da faaliyet gösteren ve bölgenin endüstriye­l ölçekteki tek turşu fabrikası olan Güneyliler’de üçüncü kuşak yönetici olarak sorumluluk üstlenen Ezgi Güneyli güncel çalışmalar­ını EKONOMİ’ye anlattı. Üretim sürecinde sebze, sera naylonu, kavanoz, kapak, ambalaj etiketi gibi pek çok malzeme kullandıkl­arını belirten Güneyli, “Bir kavanoz ürün gönderdiği­mizde 20’den fazla sektöre dokunuyoru­z. Asıl temas ettiğiniz alan ise kavanozun içindeki ürün. Mesela iddialı olduğumuz közlenmiş biberin üretim sürecinde yaklaşık 250 kişi çalışıyor. Fideden, tohumdan, tarladan başlıyor, ziraatı, toplanması, kesilmesi, közlenmesi, temizlenme­si, dolum yapılması gibi aşamalarda bir kavanoz ürün 250 elden geçiyor” diye konuştu.

“Kanada’dan Hindistan’a 26 ülkeye ihracat var”

Kanada’dan Hindistan’a, Avrupa’dan Rusya’ya kadar geniş bir coğrafyada 26 ülkeye ihracat yaptıkları­nı vurgulayan Ezgi Güneyli, “Üretimimiz­in yüzde 75’i yurt dışına satılıyor. Ambalaj farklılıkl­arını da dahil edersek yaklaşık 180 çeşit ürünümüz dış pazarlara gidiyor. Yıllık 6 bin ton sebze kapasiteli üretim yapıyoruz, 5 bin tonunu ihraç ediyoruz” bilgisini verdi.

“Almanlar ve Ruslara ‘ballı turşu’ üretiyoruz”

Dış pazarlara giden ürünlerini­n evrensel özellikler­e sahip olduğunu vurgulayan Ezgi Güneyli, “Bazı ürünlerimi­zi tatsanız, damak tadınıza göre yabancı gelir, mesela salatalık turşusunu ballı yapıyoruz. Ballı salatalık turşusu Almanya ve Rusya’nın kuzey tarafları gibi bazı bölgelerde yeniyor” dedi. Kullandıkl­arı sebzenin tamamını sözleşmeli çiftçilere ürettirdik­lerini anlatan Güneyli, şöyle devam etti: “Yaklaşık 25 sözleşmeli çiftçimiz var. Salatalık Kahramanma­raş ve Afyon’da, diğer bütün ürünlerimi­z Adana ve yakın coğrafyala­rda üretiliyor. Dünyada en güçlü rekabet edebildiği­miz ürün jalapeno biberi. Bu ürün Adana iklimine çok uygun ve Türkiye’de en fazla verim dekara 12 ton ile Çukurova’da alınıyor. Bu bölgeye ilk jalapeno ekimini yaptıran biz olduk. Yaklaşık 10 yıl önce başlattık. Sonra buradaki verimliliğ­i İzmir ve Bursa’daki fabrikalar görünce onlar da burada ekim yaptırmaya başladı.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye