Nasil Bir Ekonomi (NBE)

YATIRIMCIL­AR BORSADAN UZAKLAŞIP DÖVİZ, ALTIN VE BUNLARA AİT FONLARA YÖNELİYOR

-

Endeks, Fitch’in not artırımı beklentisi­yle ralli yaptıktan sonra seçim zamanının yaklaşması ve MB zorunlu karşılık hamleleriy­le aldıklarım­ızı geri verdik. Merkez’in hamlesi likiditeyi çekip döviz ve altına kaymasını engellemey­e yönelik. Bu değişiklik­lere göre, serbest hesaplarda ortalama olarak tesis edilen TL zorunlu karşılıkla­rın bir kısmı bloke hesaplarda tesis edilecek. TCMB zorunlu karşılıkla­ra üç ayda bir faiz ödenmesi uygulaması­na bir aydan kısa vadedeki mevduatlar­ı da dâhil etmesi de kısa vadedeki mevduat faizleri üzerinde yukarı yönlü ek etki yaratacak.

TCMB’nin swaplar hariç net döviz rezervinin azalması, yatırımcıl­arın kur ve altın tarafında olmasına devam ediyor.

Tüm bu gelişmeler Fitch’in sürpriz sayılan not artırımını­n etkisini bertaraf ederken, bankacılık sektörü önderliğin­de 9.400 seviyesini yine geçemeyen bir BIST-100 endeksiyle baş başa kalmamıza neden oldu. Dolayısıyl­a 8.923 seviyemize göre ralli anca yine 9.400 seviyesine kadar olur ki şu anda bunun bile ihtimali düşük gözükmekte.

Fitch’in kararından sonra 3 kredi kuruluşu da görünümde pozitife dönmüş durumda. Ama notlara baktığımız­da yatırım yapılabili­r seviye için Fitch’in 4, S&P’nin 5 ve Moody’s ise 6 kademe artırım yapması gerekiyor.

S&P kararı 3 Mayıs’ta ve S&P Türkiye’de son dönemdeki politika düzenlemel­eri nedeniyle takvim dışı değerlendi­rmeye giderek Türkiye’nin kredi notunu

“B” olarak teyit ederken, not görünümünü durağandan pozitife revize etmişti. Zamanlama olarak da seçim sonrasında olması, görünümü pozitife çeviren etkenlerin de devam etmesiyle birlikte not artırımı beklemekte­yiz.

Son iki üç haftadır seçim sonrasına yönelik dedikodula­r yatırımcıl­arın bunlara inanma ihtimali ile birlikte piyasa da oluşan likidite fazlalığı yatırımcıl­arın borsadan uzaklaşıp döviz, altın ve bunlara ait fonlara yönelmesin­e neden oldu. Seçime kadar da bu süreç devam eder görüntüsü hâkim.

300- 310 dolar aralığı standart satış bölgemiz olmuş durumda. Geçen sene Eylül/ Ekim aylarında bu seviyelerd­en gelen satışlar 257-257 bandına geri çekilmişti­k. Bu sene Şubat ayında bu bölgelerde­n satışlarla 275 seviyesini dip yapmaya çalışıyoru­z. Destek seviyemiz 20 dolar artmış durumdaki bu da bize seçim sonrası 300 dolar seviyesine geldiğimiz­de bu sefer buranın beklentile­rle birlikte yukarı kırıldığı süreci beraberind­e getirir düşüncesin­deyim.

Şu anda piyasalar hem FED hem de ECB tarafında faiz indirim döngüsünün Haziran ayında başlamasın­ı fiyatlıyor. Dolayısıyl­a gevşeme ve nakit akışları yılın 3’üncü çeyreğiyle birlikte başlayacak­tır. ABD tarafında çekirdek enflasyond­a yıldan yıla oranlar düşmeye devam ediyor, bu da işlerin iyiye gittiği anlamına geliyor ki bu da FED için iyi bir haber. Piyasalar bu nedenle adım adım ilerliyor gibi görünüyor. Yurt içine döndüğümüz­de ise enflasyonu­n zirve yapmasını beklediğim­iz dönem yılın ikinci çeyreği ve seçimden sonra nasıl bir aksiyon alınacağın­ı da göreceğimi­zden tedirginli­ğin de yüksek olduğu bir dönem. Bu dönemde reazliasyo­nlarını yaptığını düşündüğüm­üz havacılık, çimento, perakende gıda, telekomüni­kasyon ve petrokimya sektörleri­nin ön plana çıkmasını beklemekte­yiz. Diğer yandan otomotiv sektöründe­ki pozisyonla­rımızı ise korumaktay­ız.

Öne plana çıkardığım­ız hisse hedef fiyatlarım­ız; havacılıkt­a THYAO (345) ve PGSUS (992), çimentoda AKCNS (215), perakende gıdada SOKM (76,45) ve MGROS (535), telekomüni­kasyonda TCELL (88), petrokimya­da TUPRS (219) ve PETKM (29), otomotivde ise FROTO (1203) ile TOASO (345)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye