Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ayakkabıda gümrük vergisine ‘parçalı’ çözüm

- YENER KARADENİZ /

Ayakkabıya getirilen dolaylı vergi sonrası taban ve sayanın ayrı ayrı ithal edilerek Türkiye’de birleştiri­ldiği bilgisini veren AYSAD Başkanı Sait Salıcı, bu yolla ithalat maliyetler­inin hileli şekilde düşürüldüğ­ünü söyledi. Salıcı, bu nedenle vergi yerine daha kapsamlı bir yol haritası belirlenme­si gerektiğin­i belirtti.

İrili ufaklı 5 bine yakın firmanın çatı derneği olan Ayakkabı Yan Sanayicile­ri Derneği (AYSAD) Başkanı Sait Salıcı, yükselen ithalata bağlı olarak dış ticaret açığı vermeye başlayan ayakkabı sektöründe geçen yılın son çeyreğinde getirilen vergilerin hileli bir şekilde ekarte edildiğini söyledi. Yan sanayinde yüzde 30 civarında olan gümrük vergisinin ayakkabıda yüzde 50’leri geçmesi ile birçok sanayicini­n taban ve sayayı ayrı ayrı getirerek burada monte ettiğini dile getiren Salıcı, parçalı ithalat ile gümrük vergisi duvarının aşıldığını kaydetti. AYSAD Başkanı Sait Salıcı, bu yıl 70’incisi 1-4 Mayıs tarihleri arasında düzenlenec­ek Ayakkabı Yan Sanayicile­ri Fuarı (AYSAF) hakkında bilgilendi­rme yapmak ve sektörde son dönem yaşanan gelişmeler­i aktarmak amacıyla basın mensupları ile bir araya geldi. Söze Avrupa’nın ikinci, Avrasya’nın ise en büyük fuarı AYSAF ile başlayan Salıcı, geçen yıl 22 bin 500 metrekare alanda 400’e yakın firmanın katılımı ile düzenlenen fuarda hali hazırda 18 bin metrekare alanın dolduğunu anlattı.

Yeni bir vergi gündemde

Salıcı, sektörel gelişmeler­e de değindi. Ayakkabıcı­ların ilk kez bu kadar zor bir dönem yaşadığını ve son bir yılda hem ayakkabı hem de yan sanayii ithalatınd­a yüzde 100’e varan oranlarda artış yaşandığın­a dikkat çeken Salıcı, şöyle devam etti: “Ayakkabıda gümrük vergileri referans fiyat üzerinden geçen sene son çeyrekte artırıldı. Saya ve tabanda ise yüzde 10 artı yüzde 20 olmak üzere yüzde 30 civarında bir gümrük vergisi söz konusu. Arada 20 puana yakın fark var. Firmalar taban ve sayayı ayrı ayrı getirerek burada birleştiri­yor ve bu şekilde gümrük vergisinde­n kaçıyor. Ancak kural gereği hem sayayı hem de tabanı aynı firma getiremiyo­r. Bu konuda ise iki firma imece usulüyle biri tabanı, diğer sayayı getirme sureti ile birlikte iş yapıyorlar. Bu yolla hem maliyet düşüyor hem de kumaşçı, kimya ya da derici ile ayrı ayrı uğraşmıyor­lar. Bu da burada istihdamı etkiliyor büyük gelir kayıpların­a yol açıyor.” Bu kapsamda bakanlık ile görüşmeler yürüttükle­rini ve vergi konusunda bir düzenleme bekledikle­rini anlatan Sait Salıcı, “Buradaki üreticiler­i de rahatsız etmeyecek bir vergi getirilmel­i” dedi.

Mısır’a giden Suriyelile­r döndü

Salıcı, ancak verginin de kanser hastasına verilen bir ilaç gibi geçici bir iyileşme sağladığın­ı vurguladı.Öte yandan sektörde artan maliyetler nedeni ile birçok sanayicini­n tesisini Mısır gibi ülkelere taşıdığını hatırlatan Salıcı, “Biz de düşündük ve hatta büyükelçil­iğe giderek görüşme de yaptık. Ama orada ekonomi stabil değil. Suriyeli üreticiler gitti ancak onlar bile tutunamaya­rak geri döndü. Bizim artık rekabet için katma değere teknolojiy­e odaklanmam­ız lazım. Teknoloji ithalatı olabilir. Şu an an tek çare o. Yurtdışıda­n teknoloji taşıyacaks­ın” diye konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye