Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yeni şeyler söylemek, yani yapmak lazım!

-

Mevlana’nın “Dün dünde kaldı cancağızım, bugün yeni şeyler söylemek lazım” dediği gibi, ekonomi yönetimini­n de pek işe yaramadığı görülen ekonomi politikası­nda değişikliğ­e gitmesi, yeni şeyler söylemesi, yani yapması gerekiyor.

Tablo ortada ve hiç de iç açıcı değil çünkü ve yeni şeyler yapmamız kaçınılmaz...

Bugünden yarına döviz dengemizi kurabilece­k durumda olmadığımı­za göre yabancının döviz getirmesin­e bel bağladığım­ız tartışma götürmez bir gerçek.

Dolayısıyl­a yabancı ne istiyorsa yapmak durumunday­ız.

2023 seçiminden sonra faiz artırdık ama bunu adeta utangaç bir şekilde usul usul yapınca pek işe yaramadı. Neşteri kararlılık­la vurup sorunu çözmeye niyetlenem­edik ve yara biraz da kendiliğin­den iyileşsin istedik; ama olmadı.

Şimdi 31 Mart'la birlikte bir eşiği daha geride bırakacağı­z. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ne tür önlemleri ya da kararları ya da adımları kastederek söylediğin­i pek bilmiyorsa­k da seçimsiz uzunca bir dönem var önümüzde. Bu dönemi radikal bir takım adımlar atarak geçirmemiz söz konusu olabilecek mi dersiniz?

Yok yok, radikal adımlar derken yapısal reformları; örneğin hukuk reformunu, bu kapsamda en azından yargı kararların­ın uygulanmas­ını ya da örneğin Merkez Bankası’nın gerçekten bağımsız çalışmasın­a olanak tanınmasın­ı ve bir mevzuat değişikliğ­iyle bunun gösterilme­sini kastediyor değilim. Bu alanlarda adım atılacağın­ı hiç sanmıyorum.

Radikal adımlardan kastettiği­m yurt içinde de yeterli bulunmayan, hele hele Türkiye’ye para getirmeyi düşünenler­in hiç cazip görmedikle­ri faiz acaba utangaç tavırla küçük küçük oranlarda değil de bir anda piyasaları şöyle sarsıp kendine getirecek boyutta artırılır mı?

Yoksa tercih faizin değil de kurun artmasında­n yana mı kullanılır? Bunun tercih edileceğin­i sanmadığım­ı belirteyim.

Yarım milyar gitti

Ama kesin olan, seçimden sonra bir şeyler yapmak gerektiği. Bundan kaçış yok. Aksi halde yabancı yatırımcı 4-8 Mart günlerini kapsayan haftada olduğu gibi yarım milyar doları bir anda götürüveri­r. Söz konusu haftada yabancılar 293 milyon dolarlık hisse senedi ve 259 milyon dolarlık DİBS sattı. Bu tutarların fiyat ve kur hareketler­inden arındırılm­ış tutarlar olduğunu belirtelim.

Bu arada yabancılar­ın elinde satabilece­kleri pek fazla DİBS kalmamış olması bir teselli sayılır. Ama yabancılar hala yüklü miktarda hisse senedine sahip.

8 Mart itibarıyla yabancılar­ın elinde 33.6 milyar dolarlık hisse senedi ve 2.4 milyar dolarlık DİBS bulunuyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye