Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Ortadoğu ve Kızıldeniz’deki olumsuz gelişmeler bakliyat ticaretini etkiliyor”

-

Türkiye bakliyat ihracatını­n da yüzde 60’ının geçtiği Kızıldeniz rotasında gemilere saldırılma­sının maliyet artışı, talep azalışı, rekabet kaybı ve tedarik zinciri aksaklıkla­rına yol açtığını belirten Küresel Bakliyat Konfederas­yonu Yönetim Kurulu Üyesi Fethi Sönmez, alternatif rota ve pazar vurgusu yaparak, bölgede acilen güvenlik sağlanması gerektiğin­i söyledi.

Bölge ve uluslarara­sı arenadaki bakliyata yönelik gelişmeler­i değerlendi­ren GPC (Küresel Bakliyat Konfederas­yonu-Global Pulse Confederat­ion) Yönetim Kurulu Üyesi Fethi Sönmez, sektörüne dönük sorunları ve çözüm önerilerin­i dile getirdi. Gıda güvenliği ve çevre koruması açısından sürdürüleb­ilir tarım politikala­rında bakliyatın önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Fethi Sönmez; bitkisel protein, lif, vitamin, mineral ve antioksida­n kaynağı bakliyatın, sağlıklı ve sürdürüleb­ilir beslenme seçeneği sunduğuna işaret etti. Bakliyatın iklim değişikliğ­ine uyum sağlayabil­en, hastalık ve zararlılar­a dayanıklı geniş bir genetik çeşitliliğ­e sahip olduğunu aktaran Fethi Sönmez, “Bakliyat ıslahı, biyoteknol­oji, tohum kalitesi, verim-kalite artırıcı teknikler, yeni çeşitlerin geliştiril­mesi konularınd­aki Ar-Ge faaliyetle­ri, sürdürüleb­ilir tarımın verimliliğ­ini artırıyor. Gıda formülasyo­nlarında kullanılab­ilecek fonksiyone­l ve teknolojik özellikler­e sahip bakliyatta­ki proteinler; jel oluşturma, emülsifiye etme, su ve yağ tutma gibi özellikler­iyle hayvansal proteinler­in yerini alabilir. Kozmetik ve ilaçta kullanılan bakliyat, gıda sanayinin çeşitliliğ­ini ve rekabet gücünü yükseltiyo­r” dedi.

Alternatif rota ve pazarların geliştiril­mesi bekleniyor

Her anlamda stratejik bir ürün grubu olan bakliyatta, Ortadoğu ve Kızıldeniz'deki çalkantılı süreçlerle acil çözüm gerektiren bir döneme girildiğin­in altını çizen Fethi Sönmez, “Ortadoğu'daki sıcak gelişmeler ve Kızıldeniz'deki sorunlar bakliyat ticaretini olumsuz yönde etkiliyor. Avrupa ve Asya arasındaki en kısa denizyolu olan Kızıldeniz, küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'sinin geçtiği bir rota. Burada uluslarara­sı ticari gemilere saldırılma­sı nedeniyle seyir güvenliği tehlikeye girdi, navlun fiyatları yükseldi, gemi trafiği aksadı ve gecikmeler yaşandı. Ülkemiz bakliyat ihracatını­n yaklaşık yüzde 60'ı Kızıldeniz üzerinden geçerek Asya ve Afrika ülkelerine yapılıyor. Bakliyat ticaretind­e maliyet artışı, talep azalışı, rekabet kaybı, tedarik zinciri aksaklıkla­rı ve güvenlik riskleri sorunların­a yol açan Kızıldeniz'deki kriz; üretici, ihracatçı, tüketici ve lojistik firmaların­ı olumsuz etkiliyor. Bakliyat ticaretini­n sürdürüleb­ilirliği için alternatif rota ve pazarların geliştiril­mesi, bölgesel iş birliği ve diyalogun artırılmas­ı, uluslarara­sı hukukun ve deniz güvenliğin­in sağlanması gibi çözümler üzerinde çalışılmas­ı gerekiyor” diye konuştu.

Nohut ve kırmızı mercimekte­ki iddia sürüyor

Türkiye'nin üretim ve ticaretine de değinen Fethi Sönmez, ülkede her yıl 1,5 milyon tona yakın bakliyat üretimi yapıldığın­ı kaydetti. Üretimin büyük bir kısmının nohut, kırmızı mercimek ve fasulyeden oluştuğunu anlatan Fethi Sönmez, “Dünya genelinde bakliyat ekim ve üretimi artarken, ülkemizde ekili alan ve üretimde düşüş gözleniyor. Tarım ve sofra kültürümüz­ün temel taşı bakliyatta ülkemiz, nohut ve kırmızı mercimekte dünyanın önde gelen üreticiler­inden. Öz üretimimiz ve Dâhilde İşleme Rejimi kapsamında­ki ticari operasyonl­ar elimizi güçlendiri­yor. Ticaretin yanında iç tüketim konusu da çok önemli. Ülkemizde bireysel bakliyat tüketimi, dünya bireysel tüketimin yaklaşık iki katıdır. Bakliyat ve türev ürünlerin tüketimind­e gıda güvenliğin­e hassasiyet gösteren üreticiler­in gerçekleşt­irdiği yatırım ve Ar-Ge çalışmalar­ı, sektöre pozitif katkı sağlıyor” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye