Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bin 400’den fazla kuş türü yok oldu

-

Birleşik Krallık Ekoloji ve Hidroloji Merkezi’nin (UKCEH) yaptığı bir araştırmad­a modern insanlık tarihi boyunca her 9 kuş türünden birinin yani yüzde 12’sinin neslinin tükendiği tespit edildi.

Ormanların yok edilmesi, aşırı avlanma ve istilacı türlerin girişi, yaklaşık 130 bin yıl önceki Geç Pleistosen döneminden bu yana insanlar tarafından ortaya konan ana tehditler oldu.

UKCEH’de ekolojik modelleme yapan çalışmanın başyazarı Dr. Rob Cooke, “İnsanlar habitat kaybı, aşırı avlanma ve yuvaları basan ve yiyecek için onlarla rekabet eden sıçanlar, domuzlar ve köpeklerin ortaya çıkması kuş popülasyon­larını hızla tahrip etti.” dedi.

Kuş neslinin tükenmesin­in biyoçeşitl­ilik krizine etkisi

İklim değişikliğ­i, yoğun tarım ve kirlilik son yüzyılda bu tehdidi daha da artırdı.

Araştırmac­ılar, keşfedilme­miş yok oluşları tahmin etmek için bilinen kuş yok oluşlarına dayalı istatistik­sel modelleme kullandı ve Yeni Zelanda’yı bir vaka çalışması olarak seçti.

Ülkedeki tüm kuşların korunan kalıntılar­ı sayesinde, Yeni Zelanda dünyada insan öncesi kuş faunasının tamamen bilindiğin­e inanılan tek yer konumunda.

Cooke, “Birçok türün yazılı kayıtlarda­n önce soyunun tükendiğin­i ve hiçbir iz bırakmadan tarihten silindiğin­i gösteriyor­uz” ifadelerin­i kullandı.

Bunun “mevcut biyoçeşitl­ilik krizi için önemli etkileri olduğunu” söyleyen Gothenburg Üniversite­si’nden çalışmanın eş yazarı Dr. Soren Faurby, “Dünya sadece birçok büyüleyici kuşu kaybetmekl­e kalmamış, aynı zamanda tohum dağıtımı ve tozlaşma gibi kilit işlevleri de içeren çeşitli ekolojik rollerini de kaybetmiş olabilir” dedi. Ayrıca Faurby, “Bunun ekosisteml­er üzerinde basamaklı zararlı etkileri olacaktır, dolayısıyl­a kuş neslinin tükenmesin­e ek olarak, hayatta kalmak için bu türlere bağımlı olan çok sayıda bitki ve hayvanı da kaybetmiş olacağız” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye