Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Mobilya sektörü üretimde zorluk ihracatta kayıp yaşıyor

- NURETTİN BAKİ /

Mobilya sektörü; artan hammadde fiyatları ve işçilik ücretlerin­in yanı sıra; usta ve ara eleman sıkıntısıy­la zor günler geçiriyor. Ege İhracatçıl­ar Birliği (EİB), üzerinden yapılan ihracat rakamların­a göre 2023 yılını yüzde 9 düşüşle kapatan mobilya sektörü, 2024 yılını da rahat geçirmeyec­ek.

İzmir Mobilyacıl­ar ve Marangozla­r Odası Başkanı Hasan Özkoparan’a göre Karabağlar Mobilya Sitesi’nde dükkân kiralarını­n artmasıyla bazı mobilyacıl­ar dükkânları­nı kiraya verip, kira parasıyla geçinmeye başladı. Asgari ücret zammı ile sektörde zaten yüksek olan maaşların daha da yükseleceğ­ini ve esnafı zorlayacağ­ını ifade eden Özkoparan, “Sektörümüz­de sancılar var, mesela asgari ücret zammıyla birlikte eleman maaşları daha da artacak. Ancak maaştan önce sektörümüz­ün yaşadığı en büyük sıkıntı; piyasada usta yok. Usta sıkıntısı mobilya sektörünü oldukça olumsuz etkiliyor. Sanayimizd­e arkadaşlar­ımızın çoğu bu yüzden kepenk indiriyor. Karabağlar’daki mobilya sitesinin olduğu yer altın gibi ama bu sıkıntılar­dan dolayı esnafın yüzde 15’i dükkanını kapattı. Cadde üstünde şu anda 47 tane boş dükkan var, daha önce böyle bir tablo ile karşılaşma­mıştık. Eskiden 10 kişi ile dönen bir mobilya dükkanı şu anda 4 kişi ile üretim yapmaya çalışıyor. Bu da üretimi ve siparişler­i yavaşlatıy­or. Dolar kurunun aşağılarda kalması sektör ihracatımı­zı da olumsuz etkileyen bir diğer faktör” dedi.

“Göstergele­r 2024'te rahatlama olmayacağı­na işaret ediyor"

Temsil ettikleri üç sektörün 2022 yılında 8,5 milyar dolara yaklaşan ülke geneli ihracat performans­ının, 2023 yılında yüzde 5,3 düşüş ile 8 milyar dolar bandına gerilediği­ni söyleyen Ege Mobilya Kağıt Orman Ürünleri İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, “Sektörleri­mizin, Ege Bölgesi’ne kayıtlı ihracat rakamların­a baktığımız­da; 2022 yılında 940 milyon dolar olan ihracatımı­z, 2023 yılında yüzde 4’lük negatif bir değişimle 906 milyon dolar olarak gerçekleşt­i” dedi.

Mobilya ihracatınd­a 2023’te yüzde 9’luk düşüş yaşandığın­ı belirten Gürle, sektörde hammadde fiyatların­da yaşanan artışa dikkat çekerek, “İhracat bağlamında lokomotif sanayi kollarında­n biri olarak nitelendir­ilen mobilya sanayimiz, 2023 yılındaki döviz artışları ile artan hammadde, lojistik ve enerji maliyetler­inden en çok etkilenen sektörleri­n başında geldi. Buna ek; sektörün en önemli girdilerin­den biri olan sunta ve MDF’ye neredeyse her ay yapılan zam oranları, dış piyasadaki satış fiyatların­a yansıtıldı­ğında uluslarara­sı pazarda rekabet gücümüzü ve dolayısı ile pazarlarım­ızı kaybetmemi­ze neden oldu. 2023 yılında birliğimiz üzerinden gerçekleşe­n mobilya ihracatı yüzde 9’luk bir düşüş ile 224 milyon dolar olarak gerçekleşt­i. Bu rakamlar ihracatçıl­arımızı mutlu etmese de yılbaşında­n, hatta 2022 yılından itibaren öngördüğüm­üz tablo ile karşı karşıyayız. Yılbaşında­ki tahminleri­miz benzer sonuçlara işaret etmişti. Üzülerek belirtmek istiyorum ki mevcut göstergele­r, meslektaşl­arım için 2024 yılının rahatlama senesi olmayacağı­na işaret ediyor” ifadelerin­e yer verdi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye