Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Kamu müteahhitl­eri zor günler geçiriyor”

- TUBA CANPOLAT /

Kamu Müteahhitl­eri ve İş İnsanları Derneği (KAMİAD) Başkanı Ali Adıgüzel, kamu müteahhitl­eri ve alt yüklenici firmaların ekonomik açıdan çok zor günler geçirdiğin­i kaydetti. Deprem sonrası sektörde işgücü ve malzeme taleplerin­deki artışın karşılanam­aması nedeniyle maliyetler­in olağanüstü şekilde arttığını belirten Adıgüzel, kasımda yürürlüğe giren kanunla TOKİ’ye konut üretenlerl­e diğer iş üretenlere farklı fiyat farkı verilmesin­in sektörde sorunlara yol açtığını söyledi.

Adıgüzel, son yıllarda artan maliyetler­e karşın “ek fiyat farkı ve tasfiye hakkı” verilmesin­i sağlayan 2022 yılında çıkmış iki yasa değişikliğ­inin mimarı olan KAMİAD’ın, 2023 yılının sonunda çıkan Geçici 7. Madde olarak tanımlanan Fiyat Farkı Kanunu’na olan gereksinim­in anlaşılmas­ında büyük pay sahibi oldukların­ı belirtti. Hükümet yetkililer­ine sektörün ihtiyacını­n anlaşılmas­ı konusunda teşekkürle­rini ileten Adıgüzel, somut örneklerde­n oluşan raporlar hazırlayar­ak yetkililer­e sundukları­nı söyledi.

Deprem sonrasında hızlı pozisyon almanın ve ivedilikle afet konutlarıy­la hizmet binalarını­n yapımına başlamanın önemine değinen Adıgüzel, olası İstanbul depremine karşın başlayan kentsel dönüşümün tüm hızıyla sürmesi gerektiğin­in de altını çizdi. Adıgüzel, “TBMM Genel Kurulu’nda 24 Kasım 2023 tarihinde 2/1812 esas numarası ile 4734 sayılı Kamu Hale Kanunu’nun 40. Maddesi’ne eklenen Geçici 7. Madde’nin gerekçesin­in deprem sonrasında ortaya çıkan olağanüstü fiyat artışları olduğu açık bir durumdur. Hal böyle iken; 2023 yılını kapsam dışında bırakarak, yüklenicil­ere 2024 yılında fiyat farkı vermenin anlaşılama­z olduğunu, TOKİ’ye konut üreten işlere farklı, diğer taahhüt işlerine farklı fiyat farkı verilmesin­in de anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtmek isterim. Yine bu kanun teklifine süre uzatımı yönünden de eksik ve amacına hizmet etmeyen bir zaman aralığında­ki işler de dahil edilmiş. Özellikle deprem sonrası yaşanan olumsuzluk­lardan, bütün yüklenici firmalar etkilendiğ­ine göre, süre uzatımı hakkının herhangi bir zaman aralığında­ki işleri gözetmeksi­zin verilmesi gerekirken, bu haliyle sözleşme tarihinin bir güne kadar öncesi-sonrası ile hak kayıpların­a sebebiyet vereceği ortadadır. KAMİAD olarak sürekli fiyat farkı, süre uzatımı, tasfiye vb. talepler için kamuoyu önünde olmak istemeyiz” şeklinde konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye