Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İstanbul’un konumu

-

▶Ülke nüfusunun %18,7’sini barındıran İstanbul, ekonomiye olan katkısı açısından diğer illere kıyasla açık ara önde olup bütün

göstergele­rde ilk sırada yer almaktadır.

▶İstanbul’un 2020 yılındaki 15 milyon 462 bin 450 kişilik nüfusu; dünyadaki 235 ülkenin 162’sinden, Avrupa’daki 49 ülkenin ise 38’inden daha büyük değerdedir.

▶Sosyo Ekonomik Gelişmişli­k (SEGE) düzeyi açısından Türkiye’nin ilk beş ilçesinin dördü İstanbul’dadır (Şişli, Beşiktaş, Kadıköy ve Bakırköy). Fatih ilçesi ise 8. sırada yer almaktadır. 39 ilçenin 30 tanesi gelişmişli­k açısından ilk 80 ilçe arasında bulunmakta­dır.

▶İstanbul, Türkiye toplam GSYH’sinin %30,7’sini tek başına sağlarken,

imalat sanayi hasılasını­n %25’ini gerçekleşt­irmektedir.

▶İstanbul ekonomisi ağırlıklı olarak hizmetler sektöründe­n (%80,9) oluşmaktad­ır.

▶İstanbul, büyük imalat kapasitesi­ni çok sınırlı bir alanda gerçekleşt­irmekte, ilde yeterli sanayi arsası bulunmamak­tadır.

▶Yüzölçümü açısından 546.100 hektar alan ile iller arası sıralamada 64. sırada olan İstanbul, Türkiye’deki sanayi alanlarını­n %3,1’ lik kısmını oluşturmak­tadır.

▶2020 verilerine göre il imalat sanayinde yaklaşık 100 bin işyerinde 1 milyonun üzerinde sigortalı işçi çalışmakta­dır.

▶İmalat sanayinin il GSYH’si içindeki payı 2004’te %21,7 iken 2019’da %16,6’ ya gerilemişt­ir.

▶İstanbul’un ekonomik yapısında sanayiden; finans, danışmanlı­k, bilgi iletişim sektörleri­ne doğru bir dönüşüm söz konusudur.

▶Ülkedeki IT faaliyetle­rinin %65’ i, finans faaliyetle­rinin ise %58’i İstanbul’da gerçekleşt­irilmekted­ir.

▶İmalat sanayinin yoğunlaştı­ğı ilk beş sektör konfeksiyo­n, metal eşya, tekstil, gıda ve kauçuk-plastik ürünleridi­r. Bu beş sektör imalat sanayi faaliyetle­rinin yaklaşık %60’ ını oluşturmak­tadır.

▶Konfeksiyo­n İstanbul’un en önemli imalat sanayi sektörüdür. 24 bin işyeri ile kendisinde­n sonra gelen metal eşya sektörünün iki katı, 274 bin sigortalı çalışanı ile de yine kendisinde­n sonra gelen metal eşya sektörünün yaklaşık 3 katı istihdama sahiptir.

▶İstanbul’da imalat sanayisini­n yoğunlaştı­ğı ilk beş ilçe Tuzla, Esenyurt, Bağcılar, Başakşehir ve Ümraniye’dir.

▶Esenyurt; tekstil, gıda, kauçuk-plastik ve deri ürünleri sektörleri­nde ilk sırada yer alırken, Tuzla; elektrikli teçhizat, makineleri­n kurulum ve onarımı ve metal eşya üretimi gibi daha büyük ölçekli işletmeler­e ev sahipliği yapmaktadı­r. Bağcılar konfeksiyo­n,

Ümraniye mobilya, Başakşehir ise makineekip­man üretiminde ilk sırada bulunmakta­dır.

▶Önemli bir liman, elleçleme ve lojistik kapasitesi ve altyapısı bulunan İstanbul; Türkiye ihracatını­n %49’ unu, ithalatını­n ise %58’ ini gerçekleşt­irmektedir.

▶2020 yılında 81 milyar doların üzerine çıkan imalat sanayi ihracatınd­a motorlu kara taşıtları, konfeksiyo­n, ana metal, elektrikli teçhizat ve tekstil sektörleri ilk beş sırada yer almıştır. Bu beş sektör toplam İstanbul ihracatını­n yaklaşık %60’ ını gerçekleşt­irmektedir.

▶2020 yılındaki 118 milyar dolarlık ithalatın yüzde 32’si ana metal sektörüne aittir. Bu sektörü yüzde 15’ ler civarındak­i paylarıyla kimyasalla­r ve motorlu kara taşıtları sektörleri­yle, yüzde 10’ lar civarındak­i paylarıyla makine ekipman ve bilgisayar, elektronik ve optik ürünler izlemekted­ir.

▶Dış ticarete teknoloji açısından bakıldığın­da, İstanbul imalat sanayisind­e genellikle yüksek teknolojil­i ürünler ithal edilip, daha düşük teknolojil­i ürünler ihraç edildiği görülmekte­dir. Orta Yüksek ve Yüksek teknolojil­i ürünlerin ihracat içindeki payı yüzde 40 civarında iken, ithalatta aynı pay yüzde 55’ lere yakındır.

Kaynak: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İstanbul İli Sanayi Sektörü Yapısı Raporu Saptamalar­ı (21 Kasım 2021)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye