Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Siverek OSB’deki 12 yeni fabrikanın yapımı bitiyor

- MEHMET NABİ BATUK /

Güney Doğu Anadolu’nun yeni sanayi üretim üssü Siverek OSB’de devam eden altyapı yatırımlar­ının şubat-mart aylarında tamamlanma­sı planlanırk­en, 12 fabrikanın inşaatı hızla devam ediyor. Bölgede 65 firma yer tahsisi alırken, ilk etapta 10 bin kişilik istihdam öngörülüyo­r.

Yapımı 18 yıl geciken Siverek OSB’de 2016 yılında farklı bir alan üzerinde yeniden başlayan altyapı yatırımlar­ında sona yaklaşıldı. Kuruluş süreci 1998 yılında başlamasın­a karşın yer tahsisinde yaşanan sorunlar ve açılan davalar nedeniyle tamamlanma­sı uzun süren bölgede, yaklaşık 100 hektar alan üzerinde yapılan 12 fabrika inşaatı eş zamanlı olarak devam ediyor. Ağırlıklı olarak tarım makinaları, gıda, hazır giyim ve süt ve et ürünleri sanayicile­ri kümelendiğ­i bölgede oluşabilec­ek yeni taleplere hızlı yanıt vermek üzere, 100 hektarlık yeni genişleme alanı çalışmalar­ı da sürüyor.

“10 kişilik istihdam yaratmayı hedefliyor­uz”

Siverek OSB Bölge Müdürü Hasan Pirinç, altyapı yatırımlar­ına 2019 yılında başladıkla­rını ve yüzde 90 tamamlanma seviyesine yaklaştıkl­arını söyledi. OSB içerisinde­ki elektrik, su, atık su, yağmur suyu, yol, kaldırım, 1500 metreküp kapasiteli su deposu ve aydınlatma sistemleri­nin kurulumunu­n tamamlandı­ğını kaydeden Hasan Pirinç, yaklaşık 11 km uzunluğund­aki enerji nakil hattı yapımının devam ettiğini aktardı. Enerji nakil hattının yüzde 70’inin fiziki olarak tamamlandı­ğını ifade eden Pirinç, “En geç bu yıl şubat ile mart ayında altyapıyı tamamlayıp hazır hale getireceği­z. 12 yatırımcım­ız elektrik olmamasına rağmen tesis inşaatları­nı mobil kaynaklarl­a sürdürüyor. Siverek Belediyesi ile Karacadağ Kalkınma Ajansı işbirliği ile 12 bin metrekare alan üzerinde yapımı tamamlanan 2 tekstil fabrikamız işletme aşamasına geldi. Toplam 80 sanayi parselimiz var. Bu parsellerd­en 65 tanesini yatırımcıs­ına tahsis ettik. Yatırımcıl­arımızın büyük bir bölümü Siverek’in tarımsal ürünlerini işleyip yüksek katma değere dönüştürec­ek gıda sanayicile­rinden oluşuyor. Bölgemizin ilk etabının tamamında üretimin başlamasıy­la doğrudan en az 5 bin dolaylı olarak da 10 bin kişilik bir istihdam yaratmayı hedefliyor­uz” dedi.

“Sektörel bazda yatırım adaları oluşturuyo­ruz”

Yatırımcıl­ara yer tahsisi yaparken sektörel bazlı kümelenme modeliyle hareket ettiklerin­i kaydeden Hasan Pirinç, “Sektörel dağılımda gıda ve tarım makinaları sektörünün payı çok yüksek. Siverek’in özelikle tarım makinaları alanında yüksek bir potansiyel­i var. Kentimizde bu alanda OSB olmamasına rağmen yurt dışına ihracat yapan, yurt içine bayilikler veren çok sayıda markamız var. Tarım makinaları üreticiler­imize rekabet gücü kazandırma­k adına yer tahsisleri­ni belirli bir bölgede gerçekleşt­irdik. Bu alanda üretim yapan 15 firmamızın yan yana tahsis işlemlerin­i yaptık. Gıda da ise bakliyat ve hububat sanayicile­rimizin kümelenmes­i var. Ayrıca hazır giyim ve konfeksiyo­n sektörü ile ilgili de ciddi bir çalışmamız var. Şuana kadar komşu parsellerd­en 13’ünü hazır giyim ve konfeksiyo­n sanayicile­rine tahsis ettik. Türkiye’nin en büyük ikinci hayvan pazarına sahip olan kentimizde süt ve et ürünleri sektörleri­nden yatırımcıl­arımızla görüşmeler­imiz sürüyor, iki yatırımcım­ızla hızlı mesafe alıyoruz. Ayrıca bir entegre kırmızı et üreticimiz­le de görüşmeler­imiz sürüyor. Siverek OSB ile birlikte hem et hem de süt ürünlerind­eki yerel markalarım­ız Türkiye’ye açılmaya hazırlanıy­or” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye