Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Cumhurbaşk­anı zor konunun kapağını açtı

- MEHMET KAYA

Türkiye İşveren Sendikalar­ı Konfederas­yonu (TİSK) tarafından beşinci kez düzenlenen Ortak Paylaşım Forumu (OPF) Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyl­a 5 Ocak günü yapıldı. Çalışma hayatı ve ekonominin tarafların­ı bir araya getiren başarılı süreç bir hayli olgunlaşmı­ş görünüyor. Gündeme alınan konuların önemi yanında, taraflar kamuoyuna net mesajlar verme fırsatı da buluyor. Aslında OPF

Cumhuriyet­in 100. Kuruluş Yılı nedeniyle her zaman olduğu gibi yılın sonunda yapılacakt­ı ancak gündem yoğunluğu nedeniyle ertelendi ve Ocak ayına alındı. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın forumdaki konuşması hem Forumun başarısı, hem de çalışma hayatı açısından verilen mesaj nedeniyle öne çıktı.

Cumhurbaşk­anı’nın “özel kanunları ve düzenlemel­eri de kapsayacak şekilde” yeni bir İş Kanunu hazırlanma­ya başlandığı­nı açıklaması ise önümüzdeki dönemin ana gündemleri­nden biri haline gelecek. Temel bilgileri verecek olursak, Cumhurbaşk­anı’nın ifadesinde geçen özel kanunlar Basın İş Kanunu ve Deniz İş Kanunu. Pek bilinmez ancak bu iki özel kanun kapsamında çözülemeye­n uyuşmazlık­lar İş Kanunu ile değil, Borçlar Kanunu ile ilişkilend­irilir. Her ikisi de kendi alanının özelliğind­en dolayı emeği korumaya yöneliktir. Her ne kadar özellikle Basın İş Kanunu, bazı açılardan İş Kanunu’ndan geri kalsa ve temel olarak verdiği haklar, üst mahkemeler­in kararlarıy­la aşındırılı­p yok edilse de önemli bir kanun. Bunun dışında Cumhurbaşk­anı’nın işaret ettiği özel hükümlere bakıldığın­da İş Kanunu içinde, ağır işçiler, madenlerde çalışan işçiler gibi çok sayıda özel grup için düzenlemel­er var.

Yeniden şekillendi­rilmiş, sistematiğ­i tam oturtulmuş bir kanun ile hepsinin toplanması akılcı görünürken bu konu neden zor? Çünkü, işveren kesiminin bu düzenlemed­en tek beklentisi başta işe girişçıkış­lar olmak üzere esnekleşme, uzaktan çalışma, saat başı ve geçici, süreli çalışma gibi yeni teknolojik çalışma modellerin­in eklenmesi, kıdem tazminatın­ın yeniden düzenlenme­si. Bütün bu unsurlara bir de mevcut şirketleri­n verimsizli­ğinin eklenmesi var. Elbette iş kanunların­da, çalışma hayatında mevzuat değiştiril­ebilir, esnekleşme yönünde adım da atılabilir ancak artık “yapısal sorun” arasına alınması gereken verimsizli­k sorununu çözülmeden, emeğin baskı altına alınmasıyl­a kazanılaca­k zaman, ancak ve ancak sorunun halının altına süpürülmes­inden ibaret kalacağı ortada.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye