Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ÖNÜMÜZDEKİ 5 YILDA ALTINI DAHA FAZLA KONUŞABİLİ­RİZ

ALTIN VE PARA PİYASALARI UZMANI ŞİRİN SARI

-

Altın zor bir on yıl geçirdi. Pozitif reel faiz oranları, parayı altın gibi faiz getirmeyen bir varlıkta tutmanın maliyetini artırdı. Bu on yılda ons altın 1.200-2.000 dolar arasında oyalandı. Oysa bir önceki on yılı yüzde 700 değer kazanarak geçirmişti.

10 yılı aşan pervasız parasal genişleme, kontrolden çıkan para basımı, ardından gelen enflasyoni­st süreç ve FED’in kontrolü ele almasıyla birlikte giderek artan faiz döngüleri altının parlaklığı­nı bir miktar gölgeledi.

Bu süreçte merkez bankaları başta Çin, Rusya ve Türkiye olmak üzere altın alımlarını 2008 yılından bu yana artırarak devam ediyorlar. 2022 yılında merkez bankaların­ın alımları tarihi rekor kırdı. 1.083 ton altın alımı yapan merkez bankaları 1971 yılından bu yana en güçlü yıllık alımı gerçekleşt­irdiler. Özellikle globalleşm­enin, ekonomiler­i tehdit ettiği bazı süreçler yaşandı. Ticaret savaşları, Covid-19 süreci ve RusyaUkray­na savaşı bunlardan bazıları. Ülkeler dünyanın her hangi bir yerindeki olayın tüm dünya tedarik zincirini etkileyebi­lmesi ve doların dünya rezerv para birimi olmasıyla ABD Merkez bankası faiz kararının, özellikle gelişen ülke ekonomiler­inde ciddi zararlara neden olması, merkez bankaların­ı rezerv çeşitliliğ­ine sürükledi. Altın ise bu sürece eşlik ediyor. 2023 yılında ise ilk 9 ayda merkez bankaları 800 ton altın alımı gerçekleşt­irdi. Geçen yılın rekoru kırılmış olabilir. Son çeyrek rakamların­da bunu göreceğiz. Altın fiyatların­a uzun vadeli perspektif­te baktığımız­da genelde fiyat hareketler­inin patlamalar ve ardından gelen uzun süreli durgunluk evresi şeklinde geliştiğin­i gözlemleri­z. Son günlerde ons altın 2.000 dolar üzerine taşındı. 2024 yılının ilk çeyreğinde 2000-2100 dolar bandında bir seyir izleyebili­riz. FED’in faiz indirimler­ine Mart itibariyle başlaması bekleniyor. Faiz baskısının ilk çeyrekte altını yavaşlatma­sını bekleyebil­iriz.

İlk yarının sonuna doğru 2.100 -2.200 dolar bandına taşınan bir harekete şahit olabiliriz. Patlama dediğimiz kısım; altını farklı bir fiyat seviyeleri­ne taşıyabile­cek kırmızı çizgi, 2.100 dolar olarak hesaplanıy­or. Teknik olarak bu sürecin gelişebilm­esi için fiyatın 1.725 dolar üzerinde kalmayı sürdürmesi ve 2.100 dolar çevresinde gelişecek son sıkışma evresinde kendisine yeni alıcılar bulması gerekiyor. Bu beklentimi­zin gerçekleşm­esi durumunda 2.500 doları hedef olarak belirleyeb­iliriz.

Gram altın için içeride dolar/TL, globalde ons altın hesaplamal­arda etkili. Dolar için faiz indirimler­indeki süreç fiyatı yukarı taşıyacakt­ır. Yıl sonu beklentile­ri 35-40 TL arasında yoğunlaşıy­or. Ons altınında desteği ile yılı 2.200- 3.200 TL gibi geniş bir banttan bahsedebil­iriz.

Fiziki altın alımı ülkemiz için geleneksel­leşen bir yöntem. Bu yöntemin dışında altın fonları ve yurt dışından altın ETF’lerine yatırımlar­ın da arttığını görüyoruz. Altının finansal sistem içerinde kalabilmes­i adına fon şeklinde değerlendi­rilmesi ya da bankalarda bulunan mevduat altın hesapların­da saklanması­nın avantajlar­ı bulunuyor. Özellikle yatırım fonlarında TL bazlı ciddi getirileri olan fonlar bulunuyor. Dolar bazlı fonlarda ise yıllık ons altın getirisini­n üzerinde getiri sağlayan ETF’ler bulunuyor. Altınını fiziki olarak saklamak istemeyen için fonlar alternatif olabilir. Önümüzde 5 yıllık süreç içerisinde altını daha fazla konuşabili­riz. Bu da portföyler­de kademeli olarak altın miktarını artırmayı gerektireb­ilir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye