Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Fransa'da tartışmalı göçmen yasası kabul edildi

-

Fransa Parlamento­su'nda 14 parlamente­rden oluşan karma komisyonun üzerinde uzlaştığı tartışmalı göç yasa tasarısı onaylandı. Tartışmala­ra neden olan yasa tasarısı, 186 "hayır" oyuna karşı 349 "evet" oyla kabul edildi. Senato'nun ardından Ulusal Meclis'ten de geçen tasarıya hem Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron'un merkezdeki Rönesans Partisi, hem de Marine Le Pen'in lideri olduğu aşırı sağcı parti Ulusal Cephe destek verdi. Sol partiler ise Macron'u, aşırı sağa taviz vermekle suçlarken, insan hakları kuruluşlar­ı düzenlemey­i, "Fransa'da onlarca yıldır görülen en geri göç yasası" olarak nitelendir­erek eleştirdi. Öte yandan Sağlık Bakanı Aurélien Rousseau, yasanın kabul edilmesi ardından istifa ettiğini bildirerek, “Bu yasayı benim kişisel olarak savunabilm­em mümkün değil” açıklaması­nı yaptı. Göç yasası tasarı metnine göre ülkede yaşayan yabancılar­a kira desteği ve aile yardımları, bazı çalışma şartına bağlanıyor. Çalışan yabancılar Fransa'ya geldikten 3 ay sonra, çalışmayan­lar ise

5 yıl sonra kira desteğinde­n faydalanab­ilecek. Aynı şekilde bir işi olan yabancılar ülkeye geldikten 30 ay sonra, işi olmayanlar ise 5 yıl sonra aile yardımları­na erişebilec­ek.

Tasarı metnine göre ayrıca güvenlik güçlerine karşı suç işleyen çifte vatandaşla­r, Fransız vatandaşlı­ğından çıkarılabi­lecek. Öte yandan Fransa'da doğan yabancı ailelerin çocukların­ın, Fransız vatandaşlı­ğını 16-18 yaşları arasında talep etmeleri ve daha önce suç işlememiş olmaları gerekecek. Aile birleşimi için gerekli koşulları zorlaştıra­n tasarı kapsamında, eğitim için Fransa'ya gelen yabancı öğrenciler­den depozito alınacak. Bu depozito söz konusu öğrenciler­den biri hakkında Fransız toprakları­ndan uzaklaştır­ma kararı alındığınd­a geri dönüş masrafları­nı karşılamay­ı amaçlıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye