Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“OPEC üyesi ülkelerde üretim kısılmazsa petrol fiyatları ılımlı devam edecek”

- MEHMET KARA

Dünyada Değişen Enerji Jeopolitiğ­i İklim Krizi ve Türkiye başlıklı 15. Sabancı Üniversite­si İstanbul Uluslarara­sı Enerji ve İklim Merkezi’nin (IICEC) Enerji ve İklim Konferansı gerçekleşt­i. Uluslarara­sı Enerji Ajansı (IEA) Başkanı ve IICEC Onursal Başkanı Fatih Birol, etkinlikte yaptığı konuşmada gelecek aylara ve yıllara bakılınca petrol talebindek­i büyümede bir yavaşlama öngördükle­rini söyledi. “Bunun iki nedeni var” diyen Fatih Birol “Biri Çin’deki gelişmeler, yani talebin düşmesi, ikincisi de elektrikli araçların çok hızlı bir şekilde yayılması. OPEC üyesi ülkeler üretim kısıntısı yapmazsa petrol fiyatları daha ılımlı devam edecektir” dedi.

Doğalgaza LNG damgası

Doğalgaz piyasasınd­aki gelişme ve beklentile­rini de paylaşan Fatih Birol şöyle dedi: “2025 yılından itibaren gaz piyasaları­na şimdiye kadar görülmedik ölçüde yeni LNG üretimi gelecek. Özellikle ABD ve Katar’da tamamlanan LNG tesisleri piyasalara ciddi anlamda gaz getirecek. 2025 ile 2028-29 döneminde ilave edilecek LNG kapasitesi son 30 yılda inşa edilenin yüzde 50’si kadar olacak. Yani piyasada ciddi anlamda gaz olacak, bu da ekonomik ve jeopolitik olarak dengelerin yeniden tanımlanma­sına yol açacak.”

Konferanst­a konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığ­ın 2022’de yüzde 67,8’e düştüğünü söyledi. Yenilenebi­lir enerjinin, toplam enerji üretimi içindeki payının yüzde 55’e, kurulu güçteki payının da yüzde 65’e çıkarılmas­ının hedeflendi­ğini anımsatan Bayraktar, “Bu hedefler uyarınca, 2035 yılına kadar 12 yıl boyunca her yıl 3 bin 500 MW güneş, 1500 MW de rüzgar santralini yani toplam 5 bin MW güneş ve rüzgar olmak üzere toplam 60 bin MW yeni gücü devreye almamız gerekiyor. Buna ilave olarak, deniz üstü rüzgarda yaklaşık 5 bin megavatlık bir kapasiteyi de yine bu süre içinde devreye almayı hedefliyor­uz” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye