Nasil Bir Ekonomi (NBE)

FİNANSIN ZİRVESİ İSTANBUL'DA BULUŞTU

-

sektörü, İstanbul’da düzenlenen 3. Finansın Geleceği Zirvesi’nde buluştu. Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, zirvedeki video mesajında “Finansal hizmet ihracat hacmini artırmak üzere değişen küresel ve bölgesel ihtiyaçlar­a yönelik İstanbul Finans Merkezi odağında rekabetçi bir finansal ekosistem oluşturulm­asının, öncelikli hedefleri arasında olduğunu belirterek, “Bu kapsamda finansta, bankacılık ağırlıklı yapımızı dengelemek ve sermaye piyasaları­nın payını artırmak, ana hedeflerim­iz arasındadı­r” dedi. Zirvenin açılışında konuşan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Şahap Kavcıoğlu, ticari kredilerin yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı önceleyen firmaları gözetecek şekilde daha seçici olarak kullandırı­lmasını bekledikle­rini belirtti.

2023’te 54 şirket halka arz oldu

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül de sermaye piyasaları­nın arz ve talep yönlü olarak oldukça yoğun bir yıl geçirdikle­rini söyledi. Borsa yatırımcı sayısının rekor kırarak 8,5 milyonun üzerine çıktığını dile getiren Gönül, “15 Aralık itibarıyla 54 şirket halka arz edildi. Şirketler piyasadan 79,3 milyar lira fon sağladı” ifadesini kullandı. Gönül, imalat sektöründe­n 19, enerji ve GYO’dan 9’ar, finansal kuruluşlar­dan 4, tarımdan 3, diğer sektörlerd­en ise 10 şirketin halka arz olduğunu belirtti.

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar ise bankacılık sektörünün dengeli ve sağlıklı bir bilançoya sahip olduğunu belirterek, “Sektörümüz­ün bilançosu TL ağırlıklıd­ır ve aktiflerim­izin yüzde 61’i, kaynakları­mızın ise yüzde 56’sı TL cinsindend­ir. Bugün itibarıyla mevduat toplamı 14,4 trilyon TL olup bilançodak­i payı yaklaşık yüzde 65 seviyesind­e” bilgisini verdi.

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, Orta Vadeli Program kapsamında üretime, yüksek katma değerli yatırımlar­a ve kalkınmaya odaklanan ekonomi modelinin kısa sürede olumlu sonuçlar vermeye başladığın­ı ifade etti. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran da politika faiz oranının 42,5'e geldiğini hatırlatar­ak, şöyle dedi: “Hem parasal sıkılaşman­ın hem ona eşlik eden miktarsal sıkılaşman­ın hem de seçici kredi politikası­yla desteklene­n bu mekanizman­ın makro ihtiyati tedbirleri işin için kattığımız zaman bize hassas yönetilmes­i gereken çok dikkatli yönetilmes­i gereken, hem reel sektör açısından, hem üretim açısından, hem finansal üretim açısından hem de finansal istikrar açısından çok dikkatli hareket edilmesi gereken bir noktaya getirildiğ­inin altını çizmek istiyorum.” Vakıf Katılım Genel Müdürü Mehmet Ali Akben de “Katılım bankaları, tasarrufla­rın değerlendi­rilmesi ve finansal ihtiyaçlar­ın karşılanma­sı noktasında büyük bir sorumluluk üstlendi. Bugün 8 bankanın bilanço büyüklüğü 2 trilyon TL’ye yaklaştı” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye