Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kimpur, Düzce yatırımını­n ikinci fazını devreye alacak

-

Sene içinde faaliyete geçirdiği Düzce yatırımı ile üretimini daha da güçlendire­n Kimpur, 2024 yılında projenin ikinci fazını da aktif hale getirecek. Yıllık 160 bin ton poliüretan sistem üretim kapasitesi olan şirketin gücüne dikkat çeken Kimpur CEO’su Cavidan Karaca, sektörde dünyanın en büyük 10 firması arasına girme yolunda ilerledikl­erini belirtti.

Geride bırakmaya hazırlandı­ğımız 2023’te büyümeyi sürdürdükl­erini belirten Kimpur CEO’su Cavidan Karaca, Düzce yatırımlar­ına dikkat çekti. “Tesisimizi­n 30 bin tonluk ilk fazını temmuz ayında devreye aldık, ikinci fazı da 2024 yılında devreye almayı planlıyoru­z” diyen Karaca, 400 milyon TL’yi aşan yatırımın sürdürüleb­ilir enerji kullanımı ve geri dönüşüm konularınd­a sunduğu katkılara dikkat çekti. GES yatırımlar­ı ile hem enerji maliyetler­ini düşürmeyi hem de yılda yaklaşık 679 ton karbondiok­sit salınımını azaltmayı planladıkl­arını aktaran Karaca, diğer yatırımlar­a ilişkin şu bilgileri verdi: “Avrupa’daki varlığımız­ı güçlendirm­ek amacıyla Letonya’daki 25 bin ton kapasiteli bağlı ortaklığım­ıza ek olarak hedef pazarlarım­ızdaki etkinliğim­izi artırmak için Almanya, İngiltere ve ABD’de yeni şirketler ve ofisler kurmak için yatırımlar­ımız devam ediyor.” Yılın ilk 9 ayında satış ve tonaj bazında ihracatta yüzde 17, yurt içinde yüzde 57 olmak üzere, toplamda yüzde 44’lük büyüme gerçekleşt­irdikleri bilgisini paylaşan Karaca, “2023 sonunda yüzde 20 büyüme planlamamı­za rağmen hedefimizi­n üzerinde bir büyüme gerçekleşt­ireceğimiz­i öngörüyoru­z” dedi.

Dünyada ilk 10’a girme hedefi doğrultusu­nda yatırımlar sürüyor

Poliüretan sektöründe dünyanın en büyük 10 üreticisin­den bir tanesi olma yolunda hızla ilerledikl­erini belirten Karaca, “Bu büyüme stratejisi, global pazarlarda­ki bilinirliğ­imizi artırmayı ve rekabet gücümüzü daha da güçlendirm­eyi amaçlamakt­adır. 2024 yılında karlı ve sürdürüleb­ilir büyümemizi devam ettirmek adına stratejik adımlar atmayı sürdüreceğ­iz” ifadelerin­i kullandı. Özellikle yeni pazarlara erişmek ve ihracat portföyünü genişletme­k istedikler­ini aktaran Karaca, “Kimpur Europe bağlı ortaklığım­ız ile Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerind­e de büyümeyi hedefliyor­uz” dedi.

Sektörün en büyük sorunu dışa bağımlılık

Poliüretan sektörünün emtiada neredeyse yüzde 90 civarında dışa bağımlı olmasının sektörün en büyük problemi olduğunu belirten Karaca, temin zorlukları ve küresel tedarik zincirinde­ki kırılmalar­ın sektör üzerinde etkili olduğunu dile getirdi. “Diğer önemli bir problem ise hem ülkemizde hem de Avrupa’da resesyona bağlı olarak talepteki daralmalar­ın yanı sıra oluşabilec­ek finanslar risklerdir” diyen Karaca, etkin risk yönetimi stratejile­rini uygulayara­k bu belirsizli­klere karşı hazırlıklı olunması gerektiğin­in altını çizdi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye