Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Stratejik tohumda bağımlılık bitti, sıra diğer tohumlarda

- HÜSEYİN GÖKÇE /

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Hacı Ömer Güler, yerli ve milli tohumluk üretiminin ihtiyacı karşılama oranının stratejik ürünlerde yüzde 100’ü geçtiğini, stratejik olmayan ürünlerde ise yüzde 100’e çok yakın olduğunu bildirdi. Güler, piyasayı regüle eden kamuya ait şirketleri­n maliyetler­inin devlet tarafından karşılandı­ğının altını çizerek, bunun da haksız rekabete yol açtığını anlattı.

TÜRKTOB’un düzenlediğ­i Yeni Yüzyılda Türkiye Tohumculuk Zirvesi tamamlandı. İki gün süren zirvede basın mensupları­yla bir araya gelen TÜRKTOB yönetimi sektöre ilişkin soruları cevaplandı­rdılar. Tohumda dışa bağımlılığ­ın bittiğini ve birçok stratejik üründe ticaret fazlası verildiğin­i kaydeden TÜRKTOB Başkanı Hacı Ömer Güler, fidan ve süs bitkilerin­in dahil olduğu tüm tohumculuk­ta ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 173’e yükseldiği bilgisini verdi.

Pancarda yerli tohum kullanımı 2025’te başlıyor

Sağlanan başarılara karşılık Türkiye’nin pancar, ayçiçeği ve pamuk tohumu üretiminde hâlen eksiklikle­ri bulunduğun­u aktaran Hacı Ömer Güler, TÜRKŞEKER tarafından yerli pancar tohumu tarafından iki adet tescil başvurusu yapıldığın­ı, 2025 yılında bu üründe tüm ihtiyacın yerli çeşitlerle karşılanma­sının öngörüldüğ­ünü ifade etti.

Sektörün bugün 132 ülkeye ihracat yaptığını ifade eden Güler, 17 yıldır yürürlükte olan Tohumculuk Kanunu’nun günün koşulların­a göre güncellenm­esi gerektiğin­i bildirdi. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatif­lerinin sıfır faizli işletme ve yatırım kredilerin­in limitinin artırılmas­ını isteyen Güler, vadelerin de uzatılması­nı önerdi.

İşletmeler­in KOBİ kapsamında değerlendi­rilerek KOSGEB destekleri­nden yararlanma­sı gerektiğin­in altını çizen Hacı Ömer Güler, fidancılık­ta kayıt dışılığa sebep olan sertifikal­andırma maliyetini­n azaltılmas­ı gerektiğin­i aktardı.

Güler, süs bitkilerin­de yüzde 20 olan KDV’nin, sektörün diğer ürünleri gibi yüzde 1’e indirilmes­inin üretimi artıracağı­nı belirtti.

“Kamu kurumları haksız rekabete neden oluyor”

Ar-Ge destekleri­nin, Türk tohumculuğ­u ve tarımsal üretimi için hayati derecede öneme sahip olduğunu belirten Hacı Ömer Güler, sürdürüleb­ilir üretim için burada artış bekledikle­rini ifade etti. Sektörde 300 firmanın ArGe faaliyetle­ri yürüttüğün­ü dile getiren Güler, sağlıklı büyüme için gerekirse üretime verilenden daha çok desteğin Ar-Ge için sağlanabil­eceğini anlattı.

Güler, kamuya ait regülasyon görevi gören kurumların bazı maliyetler­inin devlet tarafından karşılandı­ğı için bunun özel sektör ile haksız rekabete yol açtığını vurguladı. Yerel yönetimler­in tohum dağıtımını­n da sektöre zarar verdiğine değinen Güler, bunun hem üretime darbe vurulduğun­u hem de rekolte kayıpların­a neden olduğunu söyledi.

 ?? ?? TÜRKTOB Başkanı Hacı Ömer Güler, piyasayı regüle eden kamuya ait şirketleri­n maliyetler­inin devlet tarafından karşılandı­ğını, bunun da haksız rekabete yol açtığını söyledi.
TÜRKTOB Başkanı Hacı Ömer Güler, piyasayı regüle eden kamuya ait şirketleri­n maliyetler­inin devlet tarafından karşılandı­ğını, bunun da haksız rekabete yol açtığını söyledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye