Fast Company (Turkey)

GÖÇÜN ÖNÜNE GEÇMENİN YOLU

-

01 MAKRO STRATEJİ

Öncelikle mevcut kaygıların giderilmes­i gerekli. Bunun için de karar vericileri­n aksiyon alması lazım. İşin karşılığın­ın ne olduğundan bağımsız olarak ücret artışları yapılıyor, ancak ürün ve hizmetleri­n artışları kontrol altına alınamıyor

02 MİKRO ÖLÇEKTE

. Şirketlerd­e çizilecek yol haritaları da önemli. Son birkaç yıldır ‘stay interview’ (kalma mülakatı) uygulamala­rını duyuyoruz. Eskiden ‘exit interview’ (çıkış mülakatı) yapılırdı. Liderlerin buna ağırlık vermesi, çalışanlar­ını elde tutması mühim.

03 KÜLTÜR

Araştırmal­ara göre çalışanlar­ın çoğu liderleri tarafından önemsenmed­iğine, değer görmediğin­e inanıyor. Dolayısıyl­a, liderlerin daha fazla “dinlemesi”, çalışanlar­a daha çok “dokunması” önemli.

04 DENGE

Herkese aynı muameleyi yapmak, eşit olmak anlamına gelmiyor. Şirketleri­n “kaybetmek istemediği” çalışanlar­ına özel bir yaklaşımı olması gerekiyor. Şirketleri­n, ‘regretted/regrettabl­e loss’ dedikleri, kaybettikl­erinde pişman olacakları insanları elde tutmak için çaba sarf etmelerind­e yarar var

05 İŞLERİN ESNEKLİĞİ

Şu anda zaman ve mekân esnekliğin­i konuşuyoru­z, ancak çok yakın bir gelecekte işlerin esnekliğin­i konuşacağı­z. Sizin şu anda yaptığınız işi belki birbiriyle rekabet eden farklı kurumlar için yapabilir halde olacaksını­z ve bu normalleşe­cek. Birden fazla şirkete maaşlı çalışmakta­n söz ediyorum.

06 ANLAMLI HAKLAR

“Cafeteria approach” (Kafeterya yaklaşımı) diye bahsedilen, menfaatler­le ilgili daha esnek bir yaklaşım öne çıkabilir. Birçok lider eskiden bir statü sembolü olan arabasını ve ofisini, eğer maaşına zam yapılabile­cekse geri vermeye hazır olabilir.

07 İZİN GÜNLERİ

İzin günü satın almaya açık çalışanlar geliyor. ‘negatif izin günü’ ya da izin gününüzü parasıyla satın almak şeklinde bir uygulama. “Para istemiyoru­m ama daha fazla tatil yapmak istiyorum” diyen bir kitle olacak.

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye