Ttela

Ali med historiskt hat trick på 19 minuter

- Ulf Thuresson ulf.thuresson@ttela.se

Ali Al-habobi vet hur man använder huvudet när han spelar fotboll, tre nickmål inom loppet av 19 minuter när hans Ahlafors besegrade Forward med 4-1. – Jag har gjort två mål i samma match tidigare, men aldrig tre, säger Ali efter sitt historiska hat trick på Svenska Stenhus Arena.

Vi känner Ali Al-habobi som en hård och tufft spelande mittback i en rad klubbar genom åren.

– Det är först sen jag kom till Ahlafors som jag blev forward, tidigare har jag alltid varit i försvarsli­njen, säger Ali.

Men det har gjorts undantag, när Andy Kilner tränade Vänersborg­s I F i Ettan Södra flyttade han gärna upp Al-habobi på topp när VIF jagade mål i slutet av matcherna.

– Ifjol gjorde jag tre matcher som forward.

En av dem var mot Ahlafors, en match där Ali gav VIF ledningen med 1-0 men där gästerna så småningom vände och vann med 2-1.

Och det räckte för att Niklas Tidstrand, tränare i just Ahlafors, skulle få upp ögonen för Al-habobis kvalitéer.

– Jag undrade ofta varför man inte spelade honom som forward. Att ha nån att spela upp bollen på i boxen är värdefullt, det var en spelartyp vi saknade och ville ha, säger Tidstrand.

Resultatet har inte låtit vänta på sig och med fullträffa­rna mot Forward är Al-habobi nu uppe på sju mål totalt, bara fem spelare har gjort fler i hela division 2 Norra Götaland.

– Det hade varit fler om han inte besvärats av ryggproble­m, Ali kommer att vara ännu bättre i höst, fortsätter Niklas Tidstrand.

Nu kom Ahlafors ut till andra halvlek i underläge (0-1 efter tidigt mål på straffspar­k), men paussnacke­t gav effekt nästan direkt.

– Vi sa att vi skulle fokusera på det vi pratat om innan matchen, att följa matchplane­n, vilket vi inte gjorde i första halvlek, säger Ali.

Om hans tre mål ingick i den planen får bli osagt, men sant är att Kebba Nyang slog inläggen, från vänsterkan­ten till både 1-1 och 2-1, och där Ali nådde högst med huvudet.

Hans tredje mål kom på nick det också, men då var det Daniel Tidstrand som på hörna slog den målgivande passningen.

Tack vare Al-habobis tre nickmål och segern mot Forward är Ahlafors uppe på femte plats – man klev bland annat förbi Vänersborg­s FK – när serien har kommit halvvägs.

Fotnot: Både Vänersborg­s IF och Ahlafors IF åkte ur Ettan Södra 2023.

?? BILD: KRISTER ANDERSSON ?? Ali Al-habobi var mittbacken i Vänersborg­s IF som blev forward på permanent basis efter bytet till Ahlafors.
BILD: KRISTER ANDERSSON Ali Al-habobi var mittbacken i Vänersborg­s IF som blev forward på permanent basis efter bytet till Ahlafors.