Ttela

Presentern­a som passar till en lärare eller förskollär­are

- Anna-karin Nils Andersson anna-karin.andersson@gp.se

En kopp med ”Världens bästa pedagog” tryckt på? Tack, men nej tack om du frågar lärarna vi har pratat med. Vi har kollat med sex förskollär­are och lärare i Göteborg vad de vill och inte vill ha i avslutning­spresent.

Nej, självklart måste man inte ge en present till pedagoger vid terminens slut. Men många föräldrar och klasser vill. Men vad ska man då ge? Eller inte ge?

Kontanter är till exempel ingen bra idé om man frågar fackförbun­det Sveriges Lärare.

– Det är normalt inte tillåtet att ta emot, säger förbundsju­rist Karin Ernfors.

– Eftersom presentkor­t, en biljett eller något annat i vissa fall kan lösas in mot pengar skulle jag avråda från att ge eller ta emot det.

Vin då?

– En vinflaska anses i vissa sammanhang, förutsatt att den inte har ett betydande värde, som en tillåten gåva. Men kanske finns det av andra skäl bättre val av gåvor i alla fall inom skolans värld. Om vinet inte är alkoholfri­tt måste det vara föräldrarn­a som är givare.

Att presentfrå­gan är känslig märks tydligt när vi ringer runt till pedagoger. Alla vill uttala sig anonymt men vi pratar med totalt sex pedagoger och lärare som undervisar på olika skolor och förskolor runt om i Göteborg, i olika åldersgrup­per.

Det råder delad mening i vin-frågan hos pedagogern­a pratar med. Några anser det vara en bra och uppskattad present, ”rosé och bubbel är alltid lite somrigt”, medan andra uttrycker det som ett big “no no”. Så vill du vara helt på den säkra sidan är det nog bäst att skippa alkoholen.

En förskolepe­dagog som vi pratat med berättar att hen oftast får godis och blommor av barn och vårdnadsha­vare. Men det som uppskattas mest är handskrivn­a kort.

– Barnen har ritat och skrivit själva och vissa har fått hjälp. Det har gjort mig väldigt glad så då har jag satt upp dem på kylskåpet. När jag kollar på dem blir jag glad och känner att jag orkar gå till jobbet. Att det känns viktigt och meningsful­lt.

På deras förskola ges presenter separat, inte genom en gemensam insamling.

– Vi vill inte att föräldrarn­a ska känna någon press, alla har det olika ställt. Men de flesta visar uppskattni­ng, antingen med presenter eller att de säger det.

Finns det något man inte vill få?

– Är inte det lite otacksamt? Även om det är något man inte vill ha så blir man ju glad ändå. Så jag har aldrig blivit besviken.

Flera pedagoger vi pratar med vill dock helst inte ha gåvor som är för personliga eller för dyra. En berättar att hon en avslutning fick choklad fylld med körsbärsli­kör av en förälder, vilket inte var så uppskattat.

– Jag bet av chokladloc­ket och hällde ut körsbäret och likören i vasken en svag kväll då jag hade mens och var godissugen.

En pedagog hälsar att hon och hennes kollegor verkligen inte förväntar sig några presenter, men samtidigt blir glada om de får något för då känner man sig sedd.

– Men det vi egentligen vill ha är högre lön från vår arbetsgiva­re.

 ?? ARKIVBILD: LISA THANNER ?? En ask med chokladpra­liner är ett säkert kort om du funderar på vad dina barns förskollär­are kan tänkas vilja ha i present på avslutning­en. Detsamma gäller för en bukett med blommor, eller en krukväxt.
ARKIVBILD: LISA THANNER En ask med chokladpra­liner är ett säkert kort om du funderar på vad dina barns förskollär­are kan tänkas vilja ha i present på avslutning­en. Detsamma gäller för en bukett med blommor, eller en krukväxt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden