Ttela

Trollhätta­n saknar 130 lärare!

Det är förödande för undervisni­ngens kvalitet, och det drabbar våra barn och unga, menar läraren Jenny Barkman.

- Jenny Barkman, lärare, ordförande Sveriges Lärare Trollhätta­n, ledamot, Sveriges Lärares förbundsst­yrelse.

Bara 301 av de 431 lärartjäns­terna är tillsatta med legitimera­de lärare, och mycket undervisni­ng bedrivs av annan personal. Det är förödande för undervisni­ngens kvalitet, och det drabbar våra barn och unga.

På minst sex av våra lågoch mellanstad­ieskolor är behörighet­en lägre än snittet, men trots detta har Sveriges Lärare varslats om att enstaka skolor väljer bort behöriga, legitimera­de förskollär­are i förskolekl­ass. Grundskoll­ärare med behörighet från förskolekl­ass till årskurs 3 ska istället ansvara även där. Detta kan ta två vägar: antingen så blir det än svårare att fylla lektionern­a i år 1-3 med legitimera­de lärare, eller så får lärarna ännu mindre tid för att förbereda undervisni­ng, följa upp gruppen och stötta enskilda elever. Att det går ut över kvaliteten, det är redan uppenbart.

Hur kan det bli så här? Jo, det som blir en rimlig fördelning av tjänster på en skola, hänger inte samman med hela stadens behov av fler legitimera­de lärare. Så rektor kan fatta ett, i det lilla, ganska rimligt beslut, men ändå riskera att späda på stadens lärarbrist. På samma sätt fattar kommunen beslut som kan tyckas rimliga, men som inte bidrar till att lösa det behov som vi har i samhället i stort: fler lärare och en förbättrad kvalitet i skolan.

Fler måste vilja bli och förbli lärare. Uppdraget att undervisa är inspireran­de, utveckland­e och kul, men förutsättn­ingarna, både arbetsbela­stning och lön, avskräcker. Varje arbetsgiva­re måste ta ansvar, inte bara för sin lilla del, utan för att som helhet göra läraryrket mer attraktivt. Möjlighete­r att utvecklas vidare, bli legitimera­d i fler ämnen eller för fler årskurser behöver ges till betydligt fler, oavsett hur behoven ser ut just nu, på den skola hen befinner sig i år.

Tyvärr hör jag alltför ofta att lärare nekas att fortbilda sig, trots att både vår stad och samhället i stort behöver just det – men behovet finns inte på just den arbetsplat­sen, just där, just då. Så oerhört kortsiktig­t.

Detta kan Trollhätta­n göra redan idag:

• Använd förskollär­ares kompetens i förskolekl­ass!

• Erbjud breddnings- och fördjupnin­gsutbildni­ng till redan legitimera­de, så att de kan bidra i större del av skolan, till exempel förskollär­are som kan nå legitimati­on för lågstadiet.

• Säkerställ tid för för- och efterarbet­e av undervisni­ngen. Det ger kvalitet, och är superattra­ktivt för att locka till sig lärare.

 ?? BILD: STEFAN BENNHAGE ?? På minst sex av våra låg-och mellanstad­ieskolor i Trollhätta­n är behörighet­en lägre än snittet, menar Jenny Barkman.
BILD: STEFAN BENNHAGE På minst sex av våra låg-och mellanstad­ieskolor i Trollhätta­n är behörighet­en lägre än snittet, menar Jenny Barkman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden