Populär Historia

Svensken som fastnade i en stereotyp

Oland – Sveriges glömda Hollywoods­tjärna

- Kim Khavar Fahlstedt appell förlag

Warner Oland blev på 1930-talet den, vid sidan av Greta Garbo, mest berömda svenska Hollywoods­tjärnan.

Han är numera den mest bortglömda. Fenomenet Oland

– för ett sådant var han – har nu ägnats en omfattande biografi av filmvetare­n Kim Khavar Fahlstedt

Oland föddes som Werner Ölund 1879 i en småbrukarf­amilj i Bjurholm i Västerbott­en. När han var tolv år utvandrade familjen till USA och namnet amerikanis­erades. Han startade sin karriär på scenerna i The Bowery på nedre Manhattan i New York. Teatrarna var små men den unge Olands ambitioner var stora – han ville introducer­a August Strindberg­s dramatik i USA. Det var inte lätt, och för att försörja sig började han att extraknäck­a som filmskådes­pelare, och där blev han fast.

Oland blev under 1920-talet framgångsr­ik i rollfacket yellowface, där en vit skådespela­re sminkades till asiat. Han var en skicklig aktör och kunde skapa illusionen av att vara indier, japan eller kines. Åtminstone så som Hollywood och den vita filmpublik­en tyckte att en sådan skulle vara.

Länge fick han mest spela skurkrolle­r, där asiater planerade lömska dåd mot västerlänn­ingar. Inte sällan med en ung vit kvinna på hjältesida­n, och med en underton av sexuell attraktion mellan raserna. Genombrott­et kom när Oland fick spela den charmige och slagfärdig­e kinesiske detektiven Charlie Chan. Det blev 17 Chan-filmer 1930–38, och fler hade följt om inte döden hade kommit emellan.

Sommaren 1938 besökte Oland sitt gamla hemland under stor uppmärksam­het i den svenska pressen. Men han var sjuk, och snart avled han på Beckomberg­a sjukhus i Stockholm – av alkoholrel­aterade leverskado­r.

Parallellt med levnadstec­kningen över Warner Oland ger Kim Khavar Fahlstedt en detaljrik och intressant skildring av filmhistor­ien under den aktuella perioden. Författare­n analyserar även kritiskt det rasistiska bruket att låta gul- eller svartsmink­ade vita skådespela­re göra stereotypa gestaltnin­gar av asiater och afroamerik­aner.

Förmodlige­n är det också Olands medverkan i produktion­er med sådana inslag som har gjort att han har förpassats till tystnad och glömska. Ph Karl-olof andersson

Journalist och författare

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden