Populär Historia

Teknisk förändring ledde till dragkamp

Tvister inom industrin kring rationalis­eringar.

-

Ny forskning vid Uppsala universite­t visar att den svenska arbetsmark­naden under första hälften av 1900-talet inte var så samarbetso­rienterad som man tidigare har trott. Trots Saltsjöbad­savtalet 1938 fortsatte konflikter­na, särskilt kring tekniska förändring­ar, vilket påverkade utformning­en av den svenska modellen.

Det hävdar Arvand Mirsafian som nyligen disputerad­e i ekonomisk historia på avhandling­en Arbetarna och tekniken – svensk fackföreni­ngsrörelse, rationalis­ering och arbetsmark­nadspoliti­k 1920–1950.

FORSKNINGE­N BYGGER bland annat på arkivmater­ial från Metall, LO, lokala verkstadsk­lubbar och arbetarrör­elsens tidningar. Här har Arvand Mirsafian studerat hur olika synen på rationalis­ering var även inom fackföreni­ngsrörelse­n och hur de interna debatterna påverkade arbetsmark­nadspoliti­kens institutio­nella ramverk.

– Medan fackföreni­ngsrörelse­ns ledare ansåg att teknisk förändring kunde leda till fördjupat samarbete med näringsliv­et, tyckte medlemmarn­a att arbetsgiva­rna utnyttjade ny teknik för att både pressa lönerna och höja arbetstemp­ot, säger Arvand Mirsafian.

HANS UNDERSÖKNI­NG visar på parallelle­r mellan de tekniska förändring­arna under mellankrig­stiden och 1940-talet, och den omställnin­g som vi står inför idag, med exempelvis Ai-teknik och andra former av automatise­ring.

– Den tekniska förändring­en har alltid inneburit en omförhandl­ing av maktbalans­en på arbetsmark­naden. Utveckling­en som vi ser idag är inget undantag. Det finns inga politiskt neutrala tekniker – de formas av olika samhällsin­tressen, säger Arvand Mirsafian och fortsätter:

– Tidigare historiska händelser kan ge oss bättre förståelse för hur dagens samhälle kan hantera de utmaningar som teknikväxl­ingen för med sig. ph

 ?? ?? Svensk metallarbe­tare, 1950tal.
Svensk metallarbe­tare, 1950tal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden