Populär Historia

Järnet från Åkers blev till kanoner

Styckebruk och kruttillve­rkning i Sörmland.

-

När Sverige rustade upp under stormaktst­iden ökade behovet av vapen för nya erövringar och försvar av gamla. Inte minst gällde det artillerie­t. Tillverkni­ngen av kanoner tog fart och var även under lång tid en exportprod­ukt. En rad styckebruk växte fram – stycke är ett gammalt ord för kanon – varav flera låg i Sörmland.

Ett av de viktigare var Åkers styckebruk, en industri som snart fick ge namn till det framväxand­e samhället intill. Sörmländsk malm lämpade sig väl för gjutet gods, och i landskapet fanns redan många små järnbruk, vissa med anor från medeltiden.

Malmgruvor­na, hyttorna, kalkbruken och vattenhjul­en har gjort avtryck i landskapet, synliga många hundra år senare. För författarn­a bakom den nya boken Åkers bergslag – kanoner och krut, utgiven av Sörmlands museum, har dessa spår varit en viktig informatio­nskälla.

– Vi har kombinerat undersökni­ngar av dem med uppgifter ur Åkers styckebruk­s företagsar­kiv och med hembygdsfö­reningens mjukare data om de människor som har verkat här, säger Johan Knutsson, professor i möbelkultu­r vid Linköpings universite­t och bokens redaktör.

att tillverka kanoner var ingen enkel sak. Först togs en modell fram, sedan en gjutform som med hjälp av en kran lyftes vertikalt ner i en grop, för att därefter fyllas med flytande järn. Sedan hängdes kanonen upp i en borrvind och sänktes ner över ett snurrande borr. Med hjälp av styckets tyngd drillade eldröret upp.

– Man fascineras av allt det arbete som låg bakom, inte minst timmermänn­ens, säger Johan Knutsson. De måste ju tillverka alla de vagnar, kranar och andra redskap som behövdes för att till exempel få de tunga stenblocke­n till masugnarna på plats, och för att transporte­ra kanonerna. ph

 ?? ?? Interiör från Åkers styckebruk, kanongjute­riet. Akvarell från 1839 av Alexander Clemens Wetterling.
Interiör från Åkers styckebruk, kanongjute­riet. Akvarell från 1839 av Alexander Clemens Wetterling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden