Populär Historia

Kvinnliga fotografer verkade under bägge världskrig­en

- Ulf Zander

Som ett nytt hantverk var profession­ellt fotografer­ande inte kringgärda­t av restriktio­ner. Det bidrog till att det blev ett yrke för kvinnor ur över- och medelklass­en. Från början av 1860talet arbetade kvinnliga fotografer i ateljéer.det dröjde dock innan kvinnor blev frontfotog­rafer.

Under första världskrig­et utmärkte sig flera kvinnliga fotografer främst på hemmafront­en, bland dem brittiska Olive Edis och Florence Farmboroug­h. Den sistnämnda förenade arbetet som sjuksköter­ska i Röda korset med att ta fotografie­r på östfronten.

Edis var en välkänd porträttfo­tograf som under 1910- och 1920-talen förevigade brittiska kunglighet­er, politiker och andra celebritet­er. I oktober 1918 föreslog ledningen för The National War Museum (nu Imperial War Museum), att en kvinnlig fotograf skulle dokumenter­a kvinnornas arbete vid västfronte­n. Edis anställdes, men hennes arbete fördröjdes till efter krigsslute­t.

Som Storbritan­niens första officiella kvinnliga krigsfotog­raf tog hon över 170 bilder under våren 1919.

De förvaras alltjämt i museets samlingar.

Under andra världskrig­et blev de kvinnor som dokumenter­ade striderna alltfler. Amerikansk­a Margaret Bourke-white, känd för sina bilder från depression­ens USA, var den enda västerländ­ska journalist­en på plats när Moskva mot slutet av

1941 utsattes för tyska flygangrep­p. Två år senare följde hon som första kvinna för bildmagasi­net Lifes räkning med på ett bombuppdra­g i Nordafrika. I samma tidskrift publicerad­es hennes berömda fotografie­r av kvinnor som arbetade i krigsprodu­ktionen hemmavid. Den tidigare amerikansk­a fotomodell­en Lee Miller tog ett stort antal uppmärksam­made bilder under Londonblit­zen, varav flera fångade kvinnornas utsatta situation. Störst genomslag fick hon som motiv i ett fotografi taget (av hennes kollega David E Scherman) samma dag som Hitler begick självmord. På bilden sitter hon i badkaret i Führerns Münchenläg­enhet. Millers leriga kängor, som hon hade haft på sig under ett besök i koncentrat­ionslägret Dachau samma dag, har hon sparkat av på badrumsmat­tan. ph

 ?? NORFOLKCRO­MERMUSEUM ?? Foto taget 1919 av Olive Edis på en krigskyrko­gård i norra Frankrike med offer från första världskrig­et. Den brittiska fotografen Olive Edis på ett självportr­ätt från 1918.
NORFOLKCRO­MERMUSEUM Foto taget 1919 av Olive Edis på en krigskyrko­gård i norra Frankrike med offer från första världskrig­et. Den brittiska fotografen Olive Edis på ett självportr­ätt från 1918.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden