Forskning & Framsteg

”Forskare flyr fältet efter regeringen­s nerdragnin­gar”

Politiska beslut om minskade anslag har lett till att över hälften av forskarna inom hållbar utveckling har bytt inriktning. Forskaren Stefan Swartling Peterson kräver nysatsning­ar i stället för nerdragnin­gar.

-

VI STÅR INFÖR flera parallella kriser: klimat, biodiversi­tet, ekonomi, en åldrande befolkning, pandemier, matsäkerhe­t, vattentill­gång, lärande, migration, säkerhet och så vidare. Dessa kriser interagera­r och förstärker varandra. Följderna kan bli dramatiska för hälsa, välstånd och för våra barns framtid.

Utmaningar­na kräver globala ansatser som innefattar många sektorer i samhället. Hållbar hälsa för alla är ett kollektivt projekt som kräver att vi respektera­r de planetära gränserna – sociala såväl som biologiska och fysiska.

Inför dessa utmaningar är forskning och innovation helt avgörande. Och arbetet måste göras tillsamman­s med forskare runt om i världen – även i låg- och medelinkom­stländer. Globala problem kräver globala lösningar. Vi är alla ömsesidigt beroende av varandra.

I DENNA SITUATION har ett antal politiska beslut slagit undan benen på det svenska forskar- och lärarsamhä­llet. Biståndsmy­ndigheten Sida har tvingats halvera sitt välrenomme­rade stöd till samarbeten mellan universite­t för ömsesidig kompetensu­tveckling med låginkomst­länder. Anslaget för utveckling­sforskning via Vetenskaps­rådet (VR) drogs först ner, för att sedan mitt under pågående utlysning läggas ner helt sommaren 2023. Och ett utbytespro­gram för lärare och studenter, Linneus-Palme, togs bort.

De omfattande nerdragnin­garna påverkar en lång rad forsknings­projekt. Ett konkret exempel handlar om afrikansk svinpest, en mycket smittsam sjukdom som drabbar både vildsvin och tamgrisar. Efter ett beslut förra sommaren saknas långsiktig finansieri­ng för ett projekt där ett samarbete med forskare i Afrika upprätthål­ler svensk expertis.

ETT ANNAT EXEMPEL gäller mina kollegors ansökninga­r om pengar till forskning om klimat och hälsa samt nyfödda barns chanser att överleva. Mitt under pågående bedömning hamnade deras ansökninga­r praktiskt taget i papperskor­gen.

Ett erbjudande om forsknings­pengar via ett samarbete mellan Vetenskaps­rådet, Forte och Sida rumphöggs när först Sidas bidrag försvann, sedan Vetenskaps­rådets del hotades och bara Forte blev kvar. Till slut lyckades Vetenskaps­rådets

styrelse rädda en del av verksamhet­en med hjälp av andra medel.

Allt detta har lett till utbredd pessimism bland forskare inom utveckling och hållbarhet. The Swedish Developmen­t Research Network (SweDev) har bett 199 utveckling­sforskare svara på en enkät om sitt arbete. Resultaten visar att 53 procent av forskarna bytt inriktning – bort från frågor som rör det globala syd, och mot frågor som rör Sverige, EU eller andra utvecklade länder. Nästan två tredjedela­r av de svarande säger att deras arbete antingen avbrutits eller förändrats avsevärt till följd av nerskärnin­garna.

DETTA DRABBAR INTE bara människor i det globala syd, utan alla människor i hela världen. I Sverige uppstår problem bland annat inom innovation­s- och företagand­esektorn för global omställnin­g – en essentiell tillväxtbr­ansch där Sverige varit ledande. Åtstramnin­garna drabbar även återväxten bland svenska lärare och forskare. Svenska universite­t behöver global samverkan för att adekvat utbilda dagens och morgondage­ns studenter för de utmaningar vi står inför.

Sammantage­t tappar alltså Sverige kompetens, när behovet av utveckling är som störst.

För världens och Sveriges skull, och för den framtid som lever mitt ibland oss – våra barn – behöver vi satsa mer, inte mindre, på kunskapsut­veckling och globala lösningar.

Regeringen behöver nu satsa nya medel, och ge forsknings­finansiäre­rna i uppdrag att bedöma projekt ur globala och breda perspektiv, snarare än att begränsa sin analys till smittskydd, energiförs­örjning eller någon annan specifik sektor. Och det behövs mer kunskap i bedömnings­kommittéer­na om forsknings­villkor och forsknings­frågor även i låg- och medelinkom­stländer – där 7 av världens 8 miljarder människor i världen bor.

”Detta drabbar inte bara människor i det globala syd, utan alla människor i hela världen. I Sverige uppstår problem bland annat inom innovation­soch företagand­esektorn för global omställnin­g.”

 ?? ?? Afrikansk svinpest påträffade­s i ett prov från ett dött vildsvin i Västmanlan­ds län hösten 2023. Forskning om sjukdomen drabbas när anslagen till vetenskapl­iga samarbeten med Afrika får mindre pengar.
Afrikansk svinpest påträffade­s i ett prov från ett dött vildsvin i Västmanlan­ds län hösten 2023. Forskning om sjukdomen drabbas när anslagen till vetenskapl­iga samarbeten med Afrika får mindre pengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden