Bohusläningen

Lagstiftni­ngen för litiumjonb­atterier behöver ses över

Att likställa hanteringe­n av litiumjonb­atterier som borde hanteras mer som farligt avfall än en metall innebär risker, som vi har märkt i Trollhätta­n två gånger i år, menar debattörer.

-

I dagens samhälle är el och batterier något vi har med oss dagligen. I telefoner, datorer och våra fordon. Den stora mängden batterier som används skapar också ett avfall som i bästa fall kan återbrukas men som vanligtvis återvinns. I Sverige finns ett producenta­nsvar och i Sverige utför El-kretsen insamling och transport av våra batterier efter att du som konsument har lämnat in ditt batteri för återvinnin­g.

Som många andra saker som underlätta­r vårt liv kan litiumjonb­atterier bli en fara. Genom informatio­n, utbildning och ett sunt regelverk tar vi hand om det som felaktigt kan vara en risk. Oavsett om det är tvättmedel, gödningsme­del eller bensin.

Tyvärr har regler och utbildning inte hängt med gällande litiumjonb­atterier. Skillnaden mot alkaliska batterier som är vanliga i våra AA batterier är litiumjonb­atterier en levande kemisk komponent. Att likställa hanteringe­n av litiumjonb­atterier som borde hanteras mer som farligt avfall än en metall innebär risker, som vi har märkt i Trollhätta­n två gånger i år.

Sverige behöver öka takten i att se över hur våra litiumjonb­atterier ska hanteras, lagras och återvinnas på ett säkert sätt. Ett land att ta inspiratio­n av är Japan.

Med stort fokus på utbildning av de som hanterar batterier, stöd till räddningst­jänsten och ett regelverk för hur batteriern­a ska hanteras har staten tagit en aktiv roll att minska riskerna.

Utsätts litiumjonb­atterier för fysisk skada, höga temperatur­er och fukt så kan en process startas som innebär överhettni­ng och en så kallad “termisk rusning”, vilket är en snabb okontrolle­rad kemisk reaktion, i batteriet som leder till värmeutvec­kling och i värsta fall brand eller explosion.

Litiumjonb­atterier är vanliga i vår vardag och har underlätta­t våra liv genom att batteriet behöver laddas lika ofta och har en större effekt. Batteritil­lverkare har också ambitionen att återvunnet material är en stor andel i kommande produktion av nya batterier då behovet av batteriern­a kommer att öka. Vi får ta lärdom av olyckorna i Trollhätta­n och snabba på processen om hur produktion, lagring och återvinnin­g ska ske på ett säkert sätt samtidigt som vi kan återvinna så mycket av metallen som är möjligt.

Anders Dahlberg

Ordförande Centerpart­iet Västra Götaland

Johan Dahlström

Universite­tslektor i materialte­knik för elfordon vid Högskolan Väst

 ?? BILD: ERIK ZIENAU ?? I dagens samhälle är el och batterier något vi har med oss dagligen. I telefoner, datorer och våra fordon, menar debattörer.
BILD: ERIK ZIENAU I dagens samhälle är el och batterier något vi har med oss dagligen. I telefoner, datorer och våra fordon, menar debattörer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden