Bohusläningen

Peter räddade två Saabar från bilkyrkogå­rden

De två gamla Saab 92:orna ser ut att vara hämtade direkt från bilkyrkogå­rden. Det är delvis sant. Bilarna är köpta av skrotens ägare men har tagit vägen om Peter Stöhr från Tyskland, som renoverat tvåtaktarn­a med försiktig hand.

- Sven-gunnar Svensson sven-gunnar.svensson@ttela.se 0521-57 59 07

Många Saabar har förts till den sista vilan vid Båstnäs bilkyrkogå­rd, söder om Töcksfors. De flesta har blivit kvar där men det karaktäris­tiska tvåtaktslj­udet från en Saab 92 avslöjar att det finns exemplar som har väckts till liv igen.

Den tyske bilsamlare­n Peter Stöhr rattar försiktigt sin roströda 92B av 1955 års modell uppför biltranspo­rtkärran efter att den blivit fotografer­ad av biltidning­en Saab Car Magazine.

– Den här röda 92:an köpte jag av Rune Ivansson 2001 och det var en av de sista bilarna han sålde härifrån. Jag har ett handskrive­t kontrakt från honom.

Bilen var nästan komplett vid köpet men det fanns inget golv kvar så det var ett utmanande projekt att ta tag i. Och restaureri­ngen var tvungen att ske med varsam hand för att inte autenticit­eten skulle gå förlorad.

– Jag ville bevara det ursprungli­ga utseendet och därför reparerade jag bara det som var nödvändigt för att bilen skulle gå att använda.

Peter Stöhr är född utanför Opelstaden Rüsselshei­m. På grund av landets miljöregle­r hade han svårt att hitta äldre bilar i sin ungdom och när han fick se bilder från Båstnäs bilkyrkogå­rd fascinerad­es han av platsen.

– Jag tog min Opel Kadett och åkte hit, första gången var 1990. Sedan dess har jag varit här varje år. I början var det en äldre Opel som intressera­de mig för jag hade ingen koppling alls till Saab på den tiden. Men så fort jag fick upp ögonen för märket blev jag förtjust i designen och den strömlinje­formade karossen.

De flesta objekt på bilkyrkogå­rden var det för sent att renovera men när Peter Stöhr fick syn på den röda 92:an såg han att bilen kunde vara möjlig att rädda. Affären gjordes upp 2001 men restaureri­ngsarbetet påbörjades 2009 och pågick till 2015. Vid det laget hade Opelsamlar­en fått blodad tand för Saab.

– Vid ett besök 2017 hittade jag en grön 92A 1952. Det var egentligen bara en tom kaross som låg i skogen. Men det var en tidig modell som måste sparas för eftervärld­en.

Peter Stöhr har fått många gliringar från vänner och bekanta, dels för att han ville ha en Saab, dels för att de dömt ut bilarna som hopplösa objekt.

– Men då blir det bara en utmaning för mig att visa att allt är möjligt. Så nu har jag två Saabar och 15 Opel i min samling.

Efter besök på första Saabfestiv­alen och därefter Båstnäs bilkyrkogå­rd vänder Peter Stöhr nosen mot Tyskland och hemmet utanför Frankfurt. Men det lär inte dröja länge innan ett nytt besök till Värmland planeras in.

Fotnot: Saab 92A innebär att det är en tidig årsmodell medan bokstaven B efter modellbete­ckningen betyder att det är en sen version.

 ?? BILD: STEFAN BENNHAGE ?? Peter Stöhr med sin Saab 92B av 1955 års modell.
BILD: STEFAN BENNHAGE Peter Stöhr med sin Saab 92B av 1955 års modell.
 ?? ?? Lennart Österwald, ordförande i Töcksfors Car Club och den tyske bilsamlare­n Peter Stöhr, vid hans gröna Saab 92A 1952.
Lennart Österwald, ordförande i Töcksfors Car Club och den tyske bilsamlare­n Peter Stöhr, vid hans gröna Saab 92A 1952.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden