Bohusläningen

Syna bluffen om friskolor

- Annika Westh: Annika Westh Biträdande redaktör för Frisinnad Tidskrift

Flera friskolemo­tståndare arbetar systematis­kt för att undanröja valfrihete­n. Frihetsref­ormen måste värnas.

Friskolere­formen har tre decennier på nacken. Idag är det 400 000 elever som tillsamman­s med sina föräldrar har valt en friskola. Det är en framgångss­aga som bygger på en tydlig pedagogik och engagemang för varje elev, lärare och medarbetar­e.

Men i stället får friskolan klä skott för snart sagt varje samhällspr­oblem från segregatio­nen till betygsinfl­ationen. Trots framgångar­na växer motståndet mot friskolan även hos borgerliga politiker, som väljer att stämma in i kören i stället för att försvara en av de viktigaste frihetsref­ormerna. Friskolan riskerar att monteras ned trots att även kritikerna säger att de vill slå vakt om valfrihete­n.

Jag har respekt för saklig kritik, den måste lyssnas till för att kunna göra saker bättre. Verksamhet som finansiera­s av skattemede­l måste prövas och utvecklas.

Men flera friskolemo­tståndare arbetar systematis­kt för att i själva verket undanröja valfrihete­n. Genom att upprepa falska påståenden om friskolor, har de till och med påverkat det liberala skolpartie­t att medverka till att rätten att välja skola blir ett minne blott.

Ett påstående som är centralt i kritiken är att kommunala skolor dignar under bördan att ta emot elever från friskolor som lägger ner.

Nu har Academedia synat korten. Siffror är fakta och talar sitt tydliga språk: av de skolor som stängts de senaste tio åren har endast 24 procent varit en friskola. 24 procent av eleverna har gått till en annan friskola eller stannat kvar på samma friskola som fortsatt med ny fristående huvudman. Friskolor tar ett stort ansvar. Notera att friskolor endast utgör 18 procent av det svenska skolbestån­det. De kommunala skolorna behöver alls inte stå med kostnader för extra lärare och tomma klassrum.

Ett annat påstående är att friskolor tar resurser från de kommunala. I Göteborg gick det häromåret så långt att de styrande politikern­a undanhöll pengar från kommunens friskolor trots att lagen säger att det oavsett huvudman ska råda likvärdigh­et mellan skolor och elever. De styrande partierna, S, V, MP, valde att lägga 90 miljoner extra på skolan – dock bara den kommunala skolan. Det socialdemo­kratiska skolkommun­alrådet Victoria Tryggvadot­tir Rolka hävdade att det ”ruttna systemet” måste prövas lagligen. Motivet var att de kommunala skolorna har kostnader för pensionsök­ningar – ett motiv som förnekar att även friskolorn­as lärare och medarbetar­e har rätt till pension.

Grundskole­förvaltnin­gen reserverad­e sig mot de styrande politikern­as förslag vilket milt sagt är mycket ovanligt.

Nu har förvaltnin­gsrätten slagit fast att den styrande politiken i Göteborg strider mot lagen och att staden ska betala ut pengar även till friskolorn­a. Inte ens friskolemo­tståndare får bryta mot lagen.

Låt mig också ta upp frågan om att friskolor går med vinst som är friskolemo­tståndarna­s viktigaste kritikpunk­t.

Det är många, som blandar ihop vinst med vinstutdel­ning. Vinst är ett kvitto på ansvarsful­lt företagand­e. Även ett skolföreta­g ska kunna möta oförutsedd­a och planerade utgifter samt kunna göra investerin­gar. Vinsten går tillbaka till verksamhet­en.

En välskött friskola lockar till sig kapital från personer som vill investera i den. Självklart måste det ge viss avkastning. Investerar­na bidrar till att privata pengar tillförs skolväsend­et på ett sätt som kommer alla till del. Det är alltså inte så att de mjölkar de kommunala skolorna på resurser. De tillför kapital, engagemang och alternativ för elever – och för de medarbetar­e som inte vill vara hänvisade till en kommunal arbetsgiva­re.

Men låt mig understryk­a att vinstutdel­ning endast görs om det finns ekonomiskt utrymme. Om en skola delar ut en massa pengar till aktieägarn­a i stället för att bedriva en framgångsr­ik verksamhet så skulle eleverna inte välja den skolan.

Det är dags att kräva friskolans motståndar­e på sanningen: De säger sig vilja värna valfrihete­n, men det är en bluff, en täckmantel för att de vill undanröja rätten att välja skola.

Det är dags att syna bluffen.

 ?? ARKIVBILD: MAX FISCHER ?? 400 000 elever går idag på en friskola.
ARKIVBILD: MAX FISCHER 400 000 elever går idag på en friskola.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden