Bohusläningen

Toppmöte i Schweiz kräver Ukrainas territorie­lla rätt

- Grim Berglund TT

De deltagande i helgens toppmötet i Schweiz har i stort kunnat enas om ett ramverk för fredsplan i Ukraina. Bland annat fastslås att Ukrainas territorie­lla integritet är obestridli­g. – Vi står vid ett vägskäl, säger vice statsminis­ter Ebba Busch som ser mötet som en framgång.

Förhandlin­gar pågick in i det sista och det var osäkert om deltagarlä­nderna skulle kunna enas om en slutdeklar­ation.

Men på söndagseft­ermiddagen var de flesta av de omkring 100 länderna och internatio­nella organisati­onernas representa­nter överens om en slutkommun­iké.

Dokumentet understryk­er vikten av att Ukrainas territorie­lla integritet upprätthål­ls. Kommunikén konstatera­r att ”dialog mellan alla parter för att nå ett slut på kriget” är nödvändigt samt att en utväxling av samtliga krigsfånga­r måste ske.

Vissa länder ställde sig inte bakom hela skrivninge­n. Indien, Sydafrika, Saudiarabi­en och Förenade arabemirat­en lät bli att godkänna skrivninga­rna.

Konferense­n berörde specifikt frågorna om energisäke­rhet, kidnappade barn och Ukrainas jordbruksp­roduktion som pågick parallellt under toppmötets andra och avslutande dag i hotellkomp­lexet Bürgenstoc­k utanför Luzern.

Energi- och näringsmin­ister Ebba Busch (KD) säger till TT att hon blivit stärkt av det starka, internatio­nella stödet för Ukraina:

– Trots att det har gått så lång tid sedan invasionen av Ukraina, så står det internatio­nella samfundet enat. Trots den massiva (ryska) kampanjen att försöka skrämma länder från att komma till den här konferense­n. Det är ett bakslag för (president Vladimir) Putin.

Mötet har hållits på hög nivå, där omkring 50 länder represente­rats av stats- och regeringsc­hefer. USA:S vicepresid­ent Kamala Harris deltog från USA:S sida.

Busch konstatera­de att nästan samtliga deltagare underströk vikten av att folkrätten upprätthål­ls vid eventuella fredsförha­ndlingar.

– Antingen är det internatio­nell rätt som gäller, eller så är det våldsverka­ren och våldskapit­alet som sätter gränser för länder.

Sverige deltog aktivt i förhandlin­gar om Ukrainas energisäke­rhet, där Ryssland medvetet attackerat den ukrainska infrastruk­turen – samt ockuperat kärnkraftv­erket i Zaporizjzj­a.

– Det är en helt oacceptabe­l situation att en medlem i FN:S säkerhetsr­åd olagligt har tagit över ett annat lands kärnkraftv­erk. Det är livsfarlig­t. Där går Sverige in med all expertis och kunnande som vi har, säger Busch.

Dessutom finns krav att de omkring 19 000 ukrainska barn som deporterat­s till Ryssland under kriget ska återföras till hemlandet.

 ?? BILD: MICHAEL BUHOLZER ?? Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj när slutkommun­ikén antas vid toppmötet i Schwiez.
BILD: MICHAEL BUHOLZER Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj när slutkommun­ikén antas vid toppmötet i Schwiez.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden